Probiotyki na odporność? Często słyszy się, że lekarze zalecają ich przyjmowanie w celu wzmocnienia odporności i uniknięcia infekcji. Badania udowadniają, że tzw. dobre bakterie wykazują wiele korzyści dla organizmu człowieka. Znane są przede wszystkim ze zbawiennego działania na układ pokarmowy.

Nie każdy jednak wie, iż probiotyki mogą pomóc nam ustrzec się przed różnymi schorzeniami. Jak to się dzieje? Zobaczmy.

W jaki sposób bakterie jelitowe mogą wpływać na odporność organizmu?

Jak probiotyki działają na odporność

Słowo „bakterie” częściej kojarzy nam się z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Te zawarte w probiotykach to jednak tzw. zdrowe bakterie, których zadaniem jest usprawnienie funkcjonowania mikroflory jelitowej.

Niektóre ze szczepów bakterii jelitowych wykazują zdolność do wytwarzania substancji toksycznych dla tych gorszych bakterii, a także do zmiany pH, uniemożliwiając tym samym kolonizację przewodu pokarmowego przez drobnoustroje chorobotwórcze.

Wygląda to mniej więcej tak:

  • szczep Lactobacillus rhamnosus wytwarza substancje antybakteryjne, zwalczające bakterie gram-ujemne i gram-dodatnie;
  • szczep Lactobacillus acidophilus La1 hamuje rozwój helicobacter pylori, odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy;
  • szczep Lactobacillus casei rhamnosus – działa antybakteryjnie i hamuje przyleganie drobnoustrojów do ścian jelita;
  • szczep Enterococcus spp. – działa toksycznie na bakterie z rodzaju Listeria.

Probiotyki a odporność – mechanizm działania

Bakterie probiotyczne w jelitach mogą wspomagać odporność poprzez:

  • indukowanie i utrzymanie stanu tolerancji immunologicznej na pokarmowe i wziewne antygeny środowiskowe;
  • hamowanie reakcji uczuleniowych i związanych z autoagresją organizmu;
  • indukowanie oraz kontrolę reakcji odpornościowych na wirusy, bakterie i komórki nowotworowe.

Niektóre szczepy zdrowych bakterii jelitowych wzmagają aktywność enzymatyczną i fagocytarną makrofagów oraz granulocytów, odpowiedzialnych za zwalczanie patogenów.

Probiotyki powodują wzrost i aktywację tzw. komórek NK (Natural Killer). Są to cytotoksyczne komórki odpornościowe, których zadaniem jest eliminacja komórek nowotworowych oraz zakażonych drobnoustrojami chorobowymi (wirusy, bakterie).

Bakterie probiotyczne wykazują zdolność do wytwarzania cytokin – komórek regulujących działanie układu odpornościowego.

Jaki probiotyk najlepiej wybrać?

W zakresie wzmacniania odporności, a głównie zmniejszenia ryzyka występowania infekcji układu oddechowego i pokarmowego, najczęściej polecany jest szczep Lactobacillus rhamnosus GG. Badania wykazały, iż zmniejsza on podatność na infekcje górnych dróg oddechowych o ok. 40%.

Szczep ten powszechnie wykorzystywany jest w celu osłonowej ochrony jelit przy antybiotykoterapii oraz jako suplement diety (np. Dicoflor) dla ogólnej poprawy funkcjonowania układu trawiennego.

Probiotyki, czyli zdrowe bakterie, to związki, które każda osoba powinna wdrożyć do swojej diety. Można to zrobić, stawiając na suplementację lub probiotyki naturalne, np. kiszoną kapustę czy kefiry.

0 Udostępnień
(2głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.