Im jesteśmy starsi, tym nasz organizm potrzebuje większego wsparcia w zakresie regeneracji i wspomagania odporności.
Zdrowa dieta to jeden z kluczowych aspektów, które nasz organizm stawiają nie tylko w lepszej formie, ale również ogólnym samopoczuciu. Dlaczego to właśnie otręby powinny znaleźć się w diecie osób po 40. roku życia? Przekonajmy się!
Mówi się, że kobieta im jest starsza, tym staje się piękniejsza niczym wino. I jest w tym przysłowiu sporo prawdy, ale tylko wówczas, gdy o nasz organizm odpowiednio zadbamy, czy to dietą, czy systematycznym uprawianiem różnego rodzaju dyscyplin sportowych.
Zdrowa żywność wspomaga naturalne procesy oczyszczania, regeneracji i zwiększa barierę ochronną organizmu, przed czynnikami zewnętrznymi. Jedząc zdrowo, znacznie łatwiej jest nam również utrzymać prawidłową wagę ciała, która po 40. znacząca wzrasta.
Dlaczego to właśnie otręby są ważnym produktem w diecie osób po 40. roku życia?
Otręby ekologiczne, czyli wszystko, co najlepsze prosto z natury
Spis treści
Otręby ekologiczne to produkt, który powstaje w wyniku przemiału różnego rodzaju zbóż. Najczęściej wytwarza się je z pszenicy, owsa, czy też żyta, ale nie jest to jedyne źródło ich pochodzenia.
Ogromną zaletą tego produktu jest posiadanie mnóstwa wartości odżywczych, które składają się na zdrowie i lepsze samopoczucie osoby, która je spożywa.
Przede wszystkim jednak posiadają bardzo duże wartości błonnika, który wspomaga cały układ pokarmowy, pobudza wydzielanie żółci, czy poprawia perystaltykę jelit. Finalnie przez dłuższy niż normalnie czas, czujemy się syci.
Ów sytość sprawia, że jemy mniej niż zwykle, a także rzadziej podjadamy pomiędzy głównymi posiłkami. Dzięki temu każdemu 40. latkowi, którego przemiana materii zdecydowanie zwolniła, łatwiej jest utrzymać upragnioną wagę lub stracić nadmiar kilogramów.
Otręby mają jeszcze jedną ważną zaletę. Dostarczają każdemu z nas mnóstwa witamin i pierwiastków, w tym magnez, czy potas, żelazo, bądź wapń. Są także cennym źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się skóry i komórek oraz zapobiegających rozwojowi chorób nowotworowych.
Będziesz zdziwiona lub zaskoczony, nienagannym wyglądem Twoich włosów i paznokci po tym, jak do codziennej diety wprowadzisz smaczne i zdrowe otręby.
Do jakich dań dodawać otręby?
Ten sycący i zdrowy dodatek możesz dodać do porannej owsianki lub jogurtu z owocami. Świetnie sprawdzą się także jako jeden ze składników koktajli, zup, ale również sałatek.
Niektórzy stosują otręby także, jako alternatywną panierkę do mięs, by unikać niezdrowej bułki tartej.
Pamiętaj jednak, żeby otręby stosować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu, ponieważ ich nadmiar może mieć niekorzystny wpływ na Twój organizm.
Czuj się dobrze także po 40. i jedz zdrowo, by wyglądać i czuć się młodo przez długi czas.
Podobne:
- Zadbaj o kondycję i zdrowie z trenerami fitness
- Witamina A dla dzieci – jak wpływa na ich rozwój i zdrowie?
- Efekt Przekonania – jako bariera przed zdrowiem, szczęściem i szczupłą sylwetką
- Dobry i zły cholesterol. Czym się różnią i jaki jest ich wpływ na zdrowie?
- Olej cedrowy – 11 sposobów na zdrowie i urodę!