Jeśli nie wiesz jak zrobić bulion, to trafiłaś w odpowiednie miejsce! Bulion to niezastąpiony podkład pod niemalże każdą zupę. Bez bulionu tak naprawdę rzadko jaką zupę lub sos da się zrobić.
Bulion domowy jest o tyle dobry, że nie posiada żadnej chemii, którą naszpikowane są kostki rosołowe. Jeśli więc zależy Ci na zdrowiu swoim i Twojej rodziny to wyzbywaj się gotowych produktów z niewiadomą zawartością.
Oto jak zrobić bulion?
Spis treści
Przygotuj następujące składniki:
- 150 gram pietruszki
- 100 gram marchwi
- 200 gram selera
- 1 por
- liść laurowy
- ziele angielskie
- i gwóźdź programu: ćwiartki z kurczaka (0,5 kg)
Aby zrobić bulion należy:
- Umyte mięso wrzuć do garnka i zalej je 1,5 l wody
- Dodaj ziele angielskie i liść laurowy wedle uznania
- Gotuj całość na wolnym ogniu przez 1 godzinę
- Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę warzywa
- Znów gotuj całość na wolnym ogniu przez około godzinę
- Przecedź bulion przez gęste sitko lub gazę, następnie lekko osól do smaku
- Ostatnim krokiem będzie gotowanie bulionu tak długo, aż jego ilość zredukuje się do 1/3. Poprzez gotowanie woda wyparuje i zostanie nam w garnku właściwie skoncentrowany bulion.
Warto przeczytać:
- Depilatory laserowe [ranking TOP7 + OPINIE]
- Jak walczyć z trądzikiem? Sposoby udowodnione naukowo
- Domowe maseczki na trądzik – poznaj ten [PRZEPIS]!
- Maseczka z aspiryny na zmarszczki i trądzik [PRZEPIS]
- Maseczka z cynamonu – zwalcz trądzik i powiększ usta
- Cytryna na twarz – wyeliminuj trądzik, przebarwienia, wągry i zmarszczki!
Dzięki za przepis na bulion! Zawsze używałam kostki rosołowe ale tak jak piszecie, nie wiadomo co to za chemia tam jest w nich. Bezpieczniej będzie zrobić bulion domowej roboty…