Wiesz jak zrobić karmel? Przygotowanie karmelu to jedna z tych umiejętności, której posiadanie może okazać się bardzo przydatne do realizacji różnych przepisów na dania z karmelem.

Choć z pozoru banalnie proste zadanie, można zepsuć je na wiele sposobów, jeśli nie zastosujemy odpowiedniej taktyki i nie przygotujemy się odpowiednio do całego procesu gotowania. Z tym poradnikiem przygotowany karmel będzie smakował idealnie! Zarezerwuj sobie trochę czasu i zabieramy się do pracy!

Jak zrobić karmel?

Karmel to na tyle uniwersalna słodycz, bo pochodząca bezpośrednio od cukru, że na pewno przypadnie do gustu wielu osobom. Może być podawany pod różną postacią i do różnych słodkich potraw, dlatego warto nauczyć się go przygotowywać.

Największą jego zaletą jest to, że bez problemu może być przygotowany w domu – i nie potrzebujesz do tego żadnych wyrafinowanych składników.

karmel
Jak zrobić karmel?! to proste!

Jeśli najdzie Cię ochota na słodką przekąskę albo sos do, chociażby zwykłego biszkoptu – nie musisz wychodzić do sklepu i kupować potrzebnych produktów, bo wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w swojej lodówce. Musisz tylko wiedzieć jak zrobić karmel!

Czym jest karmel?

Być może jeszcze ktoś nie wie i będzie to dla niego niespodzianką, ale karmel to nic innego jak cukier, tylko w nieco przetworzonej postaci. Pod wpływem wysokiej temperatury kryształki cukru rozpuszczają się, a po odpowiednim ogrzaniu – zaczynają zmieniać swój kolor na złoty.

Kolor karmelu zależy od długości jego gotowania w garnku: im dłużej się go ogrzewa, tym ciemniejszy kolor otrzymujemy w procesie końcowym.

Gorący karmel, bez żadnych dodatków, ma o wiele bardziej lejącą się konsystencję, kiedy jest gorący. W momencie wymieszania z zimnym płynem lub umieszczenia rondla w zimnej kąpieli wodnej karmel zaczyna gęstnieć, a tym samym przestaje ciemnieć.

Przepis na karmel z cukru

jak-zrobic-karmel

Składniki są tylko dwa: cukier i woda, która pozwoli na osiągnięcie odpowiedniej konsystencji. Najlepiej w proporcji 1:1, czyli na jedną szklankę cukru przypada jedna szklanka wody. Trudno jest podać konkretną ilość szklanek, gdyż zależne jest to tylko od tego, do czego będziemy owego karmelu używać.

Nie jest to przepis na ciasto, które ma określone wymiary i będzie dla konkretnej liczby osób. Dlatego przed przystąpieniem do działania, warto zastanowić się: ile karmelu chcemy uzyskać, a później zastosować się do powyższych proporcji. SPRAWDŹ: przepis na włoskie kanapki!

Ile karmelu chcesz uzyskać?

Przygotuj garnek, który będzie twoim naczyniem do przygotowania masy. Wsyp do niego składniki, często mieszaj i podgrzewaj je na małym ogniu. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia, po czym ponownie zmniejsz ogień.

Od tego momentu nie jest wskazane mieszanie łyżką, od czasu do czasu można poruszać naczyniem, by masa zmieniała swój kolor równomiernie.

Pamiętaj, że w zależności od koloru, karmel będzie miał też niego inny smak – im ciemniejsza barwa, tym będzie on bardziej wyrazisty. Kiedy karmel osiągnie już oczekiwany kolor, naczynie z karmelem należy odstawić do pojemnika z zimną wodą i poczekać aż ostygnie.

Karmel solony

Karmel solony to nieco bardziej urozmaicona wersja karmelu, dla osób lubiących łączyć smaki – słodkie ze słonymi. W tym przepisie znajduje się nieco więcej składników i na szklankę cukru przypada 1/2 szklanki wody. Początek przygotowywania karmelu jest taki sam.

Gdy karmel osiągnie bursztynowy kolor, zdejmij garnek z palnika i stopniowo, cały czas mieszając, dolewaj do masy śmietanę 30% (ok. 3/4 szklanki na tę ilość).

Wszystko wykonuj powoli – karmel jest bardzo gorący i można się nim poważnie poparzyć, jeśli nie zachowa się ostrożności. Po wymieszaniu składników, do jednolitej masy dodaj łyżeczkę soli. Jeśli chcesz nieco wzbogacić ten przepis, możesz dodać do gotowego karmelu solone orzeszki. To idealne połączenie, a karmel nie będzie zbyt słodki i mdlący.

Jabłka w karmelu

jablka-w-karmelu
Jabłka w karmelu

Idąc dalej ścieżką nieskomplikowanych przepisów z wykorzystaniem składników, które zwykle ma się w domu – proponujemy przygotowanie jabłek w karmelu. To przepyszna przekąska dla osób w każdym wieku!

Karmel przygotowujemy według jednego z podanych wyżej przepisów. Myjemy jabłka, dokładnie je wycieramy. W środek jabłka wbijamy patyk do szaszłyków lub długą i wytrzymałą wykałaczkę.

Zamocz każde z jabłek w gorącym karmelu, tak, aby pokrył je w całości i odłóż na wyścielone papierem do pieczenia lub folią naczynie. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę – tak, by karmel stwardniał. Smacznego!

Karmel – przepis za przepisem!

Karmel możesz stosować według własnego uznania. Świetnie sprawdzi się do wypieków, może być smaczną polewą do lodów lub sosem do różnego rodzaju deserów. Przepisów z wykorzystaniem karmelu jest naprawdę masa.

A co ciekawe, współcześnie stosuje się go nie tylko w kuchni – jest elementem luksusowych zabiegów w spa oraz wykorzystuje się go także jako składnik olejków eterycznych. Najważniejsze, że wiesz już jak zrobić karmel!

Koniecznie przeczytaj:

0 Udostępnień