Napary z ziół to najpopularniejsza forma spożywania niemal wszystkich gatunków ziół. Napar z ziół przygotowuje się w niemal taki sam sposób, jak przygotowuje się herbatę do parzenia. Oto kilka najważniejszych wskazówek do przygotowania naparów z ziół:
Napar z ziół przygotowuje się z:
Spis treści
- liści
- łodygi
- kwiatów
- mieszanki suszu

Przygotowanie naparu z ziół zacznij od umieszczenia w szklance odpowiedniej ilości surowca ziołowego. Następnie zalej go wrzątkiem, przykryj naczynie denkiem talerzyka i odstaw szklankę na bok na kilkanaście minut na zaparzenie.
Następnym krokiem jest odcedzenie surowca ziołowego od czystego naparu, do tego celu użyj sitka odpornego na wysoką temperaturę.

Napar z ziół – dawka surowca
Standardowo przyrządzając napar ziół, stosujemy miksturę: 25-50 g. surowca ziołowego (liście, łodyga, kwiaty czy mieszanka suszu) na 0,5 l. wody. Proporcje te mogą swobodnie zmieniać się w zależności od chęci uzyskania smaku naparu.
Jeśli bardzo lubisz napar z kozieradki, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwiększyć ilość liści kozieradki.
Napar ziołowy można pić zimny, ostudzony lub na gorąco. Zioła do naparów możesz bez problemu ze sobą mieszać, tworząc mega zdrowe, wzajemnie uzupełniające się mieszanki ziołowe, które dadzą Twojemu organizmowi ogromną dawkę energii, witamin i minerałów.

Dodatki do naparów z ziół
Aby napar z ziół miał jeszcze lepszy smak, jako dodatek do naparu stosuje się:
- lawendę
- koper włoski
- cytrynową werbenę
- miętę
Napar z ziół nie możesz przetrzymywać dłużej niż dwa dni, jeśli natomiast nie masz zamiaru spożyć naparu od razu lub w ciągu kilku godzin – przechowuj go w chłodnym, zaciemnionym miejscu!
Warto przeczytać:
- Napary z morwy białej na zdrowie!
- Magiczny RUMIANEK! działanie, zastosowanie – napar!
- Energia yerba mate i przedwiośnie [napar z ostrokrzewu paragwajskiego]
- Witaminy na wypadanie włosów RANKING i opinie
- Szałwia – właściwości, które WARTO ZNAĆ!