Czy też już pijesz mleko bez laktozy? Na fali krytyki mleka, a przede wszystkim laktozy, której nie trawi większość ludzi, producenci mleka zaczęli wprowadzać na rynek mleko bez laktozy, które zaczęło kupować wielu ludzi.

Dlaczego kupujemy takie mleko? ano dlatego, że wielu z nas przechodzi na dietę bez laktozy.

Najczęściej spowodowane jest to nietolerancją na laktozę, a jak wiadomo, mleko jest głównym źródłem wapnia, bez którego nie można żyć… więc mleko trzeba pić! być może rozwiązaniem jest mleko bezlaktozowe?

Co to jest laktoza?

Laktoza to dwucukier oznacza to, że składa się z dwóch cukrów prostych:

  • glukozy
  • galaktozy

Aby nasz organizm mógł przyswoić i strawić laktozę, musi ona być rozłożona na cukry proste. Odpowiedzialna za ten proces jest laktaza, której największe stężenie w jelitach jest u noworodków i niemowląt.

Później, wraz z wiekiem, stężenie laktazy w jelitach zmniejsza się, aby docelowo osiągnąć około 10% pierwotnego stężenia w jelitach.

Produkty bez laktozy

Nie tak łatwo znaleźć produkty bez laktozy, u dołu listy znajdziesz te produkty, które zawierają jej najmniej:

produkty-bez-laktozy
Produkty bez laktozy

Czy mleko bez laktozy to jeszcze mleko?

Mleko i produkty mleczne są bardzo popularne. Wielu ludzi doskonale wie, że nie powinni pić mleka krowiego, gdyż po nim czują niestrawność, mają wzdęcia, gazy, zgagę i wiele innych dolegliwości.

W niektórych przypadkach spożycie mleka kończy się ostrą reakcją alergiczną i wizytą w szpitalu. Jednocześnie większość ludzi odczuwa tylko lekką niestrawność, czasem biegunkę. Bardzo ciężko zrezygnować z mleka, gdy nam smakuje, na przykład dodane do kawy.

mleko-bez-laktozy

Mleko bez laktozy jest dla nich świetnym rozwiązaniem. Wszystko dzięki specjalnemu dodanemu do mleka enzymowi, który ułatwia jego rozkład. Powstaje tylko pytanie, czy takie mleko bez zawartości laktozy, można jeszcze nazwać mlekiem?

Współcześnie na rynku pojawia się mleko bez tłuszczu, przepuszczone przez setki zabiegów, pasteryzowane. Jest to napój mleczny pochodzenia zwierzęcego, gdyż z prawdziwym mlekiem, prosto od krowy, nie ma wiele wspólnego. Niemniej jednak, dla wielu bywa wybawieniem.

Jak powstaje mleko bez laktozy?

Nie tylko mleko, ale i wszelki nabiał bez laktozy powstaje poprzez dodanie do produktów enzymu, którego osoby z nietolerancją na laktozę mają niedostatek w jelitach.

To wszystko dzieje się, aby poprawić trawienie nabiału. Mleko bez laktozy jest nieco słodsze, niż normalne mleko, a także ma trochę ciemniejszy kolor.

Czy mleko bez laktozy zdrowe?

Wielu ludzi zastanawia się, czy picie mleka bez laktozy jest bezpieczne dla zdrowia. Dietetycy potwierdzają, że owszem jest bezpieczne i polecają takie rozwiązanie, jako sposób na uzupełnienie wapnia dla osób nietolerujących laktozę.

Wrodzona nietolerancja laktozy

Trzeba jednak pamiętać, że żaden zabieg chemiczny, wykonany na danym produkcie spożywczym, nie przechodzi bez echa i zmienia jego właściwości. Okazuje się, że tylko osoby z wrodzoną nietolerancją, powinny całkowicie unikać spożywania laktozy.

Nabyta nietolerancja laktozy

Natomiast osoby z nabytą nietolerancją na laktozę, nie muszą tak bezwzględnie przestrzegać tej zasady. Mogą one spożywać od czasu do czasu nabiał.

Spożycie kefirów, maślanek, serów pleśniowych jest ważne dla człowieka ze względu na zawartość probiotyków, mających ogromne znaczenie w zachowaniu zdrowych jelit. Zobacz: jak bardzo przydatne dla zdrowia jest spożywanie jogurtu naturalnego!

Tworzenie takich przysmaków z mleka bez laktozy jest niemożliwie, gdyż to właśnie laktoza przekształca się na kwas mlekowy, niezbędny do rozwoju pożytecznych bakterii!

A więc dla kogo mleko bez laktozy?

…dla tych wszystkich z nietolerancją nabytą i wrodzoną jednak każda z tych obu grup, powinna spożywać inną ilość mleka bez laktozy!

Mleko modyfikowane bez laktozy dla dzieci

mleko-bez-laktozy-dla-dzieci

Profilaktycznie podaje się małym maluchom modyfikowane mleko bez laktozy, aby uniknąć w przyszłości alergii, szczególnie wtedy, gdy albo rodzice, albo rodzeństwo na takie zaburzenia alergiczne na białko krowiego mleka, choruje lub chorowało w przeszłości.

Takie specjalne mleko modyfikowane, jest znane jako mleko hipoalergiczne i występuje z oznaczeniem HA.

Mleko bez laktozy – skład

Mleko bez zawartości laktozy wciąż ma wartościowy skład, zawiera m.in.:

  • Witamina A
  • Witamina D
  • Witaminy z grupy E i B
  • Cynk
  • Potas
  • Fosfor
  • Magnez
  • bardzo dobrze przyswajalny wapń!

Mleko bez laktozy – kalorie

Biorąc pod uwagę, że na rynku spożywczym jest dość wielu producentów mleka bez laktozy, to postaraliśmy się zbadać zawartość kalorii we wszystkich produktach mlecznych bez laktozy i wypośrodkować średnią, zawartość kalorii w mleku bez laktozy oscyluje w okolicach:

47kcal/100g

Mleko bez laktozy – opinie

Mleko bez laktozy to nic innego jak mleko z laktozą, ale rozłożoną na glukozę i galaktozy.  Śledząc fora internetowe oraz blogi żywieniowe, w przeważającej mierze spotkamy opinie, że mleko bez zawartości laktozy smakuje całkiem dobrze.

Musisz jednak pamiętać, że taki rodzaj mleka ma wyższy indeks glikemiczny i nie możesz pić go zbyt dużo, bo odbije to się na Twojej wadze w bardzo niedalekiej przyszłości :-)

Warto przeczytać:

3 Udostępnień
Witam, mam na imię Maria i jestem nowym autorem na portalu Kobieco.pl. Mam nadzieję, że moje artykuły będą rzeczowe oraz na temat, na pewno Wam się spodobają. Zapraszam do lektury! e-mail: emka@op.pl

17 KOMENTARZE

  1. A co jeśli chodzi o mleko bez laktozy dla dzieci? czy tyczy się tego samego co mleko bez laktozy dla dorosłych?

    • Tak, można pić to samo mleko, jednak powstaje coraz więcej produktów bez laktozy skierowanych bezpośrednio do dzieci.

    • Witaj @adminka – zaktualizowałam artykuł, zawarła też informację o składzie mleka bez laktozy, zapraszam do przeczytania.

  2. Ponoć mleko bez laktozy jest dobre na trądzik! już kilka razy słyszałam o tym sposobie na pryszcze.

  3. No ja ostatnio miałam niezłą biegunkę po mleku bez laktozy, zawsze piłam zwykłe mleko 2%

  4. No ja akurat uczulenia na laktozę nie mam ale mój kot ma :/ dlatego muszę kupować mu mleko bez laktozy dla kota, ciężko dostać takie mleko…

  5. ile kalorii ma mleko bez laktozy? ktoś wie? jestem na diecie i muszę kontrolować ilość kalorii w ciągu dnia :/

  6. To prawda, mleko bez laktozy bardziej słodkie co akurat jest mi na rękę bo jestem słodyczowym potworem hehe :D

  7. Co wybrać? mleko bez laktozy czy sojowe? na pewno samo mleko sojowe jest mniej smaczne ale nie o to mi chodzi, które mleko jest zdrowsze?

  8. Czy można gotować mleko bez laktozy? czy nie straci swoich właściwości? bardzo proszę o odpowiedź!

  9. Przede wszystkim dzieci mają problemy z tolerancją laktozy. Różne produkty mleczne i przetwory na bazie mleka podrażniają ich układ trawienny, wywołując często biegunkę. Ale to nie znaczy oczywiście, że trzeba całkowicie zrezygnować ze spożywania produktów mlecznych… Ciekawym przykładem jest zastąpienie tradycyjnego mleka mlekiem z sezamu! Do tego celu wykorzystuje się ziarna sezamu. Jak zrobić mleko sezamowe? to bardzo proste, zalewamy wodą ziarenka niełuskanego sezamu i czekamy 4 godziny. Gdy ziarna sezamu spęcznieją, trzeba je zblemdować. Mleko sezamowe zawiera dużo wapnia i będzie wyglądać jak prawdziwe mleko. Ja mleko z sezamu najczęściej wykorzystuje do przygotowania ciast, deserów i koktajli. Może być, że takie mleko będzie nieco gorzkawe, więc radzę dodać odrobinę syropu z agawy – na pewno pomoże…

  10. Jak to możliwe, że mleko bez laktozy ma wyższy indeks glikemiczny skoro to mleko o to takiej samej zawartości tłuszczu co zwykłe czyli 2 % zawiera znacznie mniej cukru niż mleko zwykłe?
    Zwykłe mleko – cukry 4,8 g na 100 g. Bez laktozy mleko – cukry 2,6 g na 100 g. Może autor mi odpowie? Proszę.

    • Indeks glikemiczny jak nazwa wskazuje jest miarą zawartości glukozy we krwi tuż po jego zjedzeniu. Laktoza trawiona jest powoli, więc rozkładana wydziela do krwi niewiele glukozy, ale za to w dłuższym czasie – dlatego indeks glikemiczny mleka jest dość mały. Natomiast mleko bez laktozy zawiera całą laktozę usuniętą i zamienioną na glukozę i galaktozę, a więc pijąc takie mleko dostajesz bombę glikemiczną w porównaniu ze zwykłym mlekiem (z laktozą). Stąd po jego wypiciu cała glukoza jest od razu wchłonięta do krwi i tym samym ilość glukozy we krwi gwałtownie rośnie. I to właśnie daje wysoki indeks glikemiczny. Oznaczenie “cukry” na opakowaniu może określać wszystkie węglowodany. Co z tego, że jest ich formalnie mniej (a ważna jet metoda jaką się je mierzy), skoro składają się niemal wyłącznie z glukozy?

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.