Olej sojowy ma tyle właściwości i zastosowań, że nie wiadomo od czego zacząć! Ale może po kolei… Gdy mamy na myśli soję, pierwszym skojarzeniem są wegetarianie i soja jako źródło białka, lub pasza dla zwierząt hodowlanych. Ta roślina ma jednak znacznie szersze zastosowanie… zapraszam Cię do lektury!

Czym jest olej sojowy?

Ten naturalny olej, jest jednym z najbardziej popularnych olejów na świecie. Wiąże się to oczywiście z tym, że soja jest rośliną trwałą i łatwą w uprawie. Na świecie istnieją ogromne uprawy tej rośliny, które zaspokajają głód w wielu jego regionach.

Soję wykorzystuje się do produkcji wegańskiego mleka, czy serka tofu. To również z soi produkuje się paszę dla zwierząt, jest ona źródłem białka niezbędnego do prawidłowego wzrostu.

Olej sojowy pozyskuje się z nasion rośliny, która należy do rodziny roślin strączkowych.

Wartości odżywcze oleju sojowego

W oleju sojowym odnajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, oprócz tego znajdziemy tu pożyteczne witaminy, takie jak witaminę K, E, flawonoidy oraz lecytynę. Warto wspomnieć, że najlepsze właściwości ma soja pochodząca z upraw organicznych.

sojowy-olej

Taki olej będzie droższy, niż dostępny na przykład w markecie, ale będzie miał o wiele więcej właściwości prozdrowotnych.

Kontrowersje związane z olejem sojowym

W przypadku oleju z soi, mamy do czynienia z wieloma kontrowersjami. Uważany jest za jeden z najzdrowszych olejów, z drugiej strony nie jest również pozbawiony wad.

Najwięcej kontrowersji budzi fakt, że soja jest jedną z roślin często poddawanych modyfikacjom genetycznym. Oprócz tego, w uprawie soi stosuje się ogromne ilości pestycydów.

Budzi to sprzeciw w wielu środowiskach, przede wszystkim wśród osób starających się uprawiać zdrowy tryb życia.

Trudno jest stwierdzić, czy soja będąca dodatkiem do wielu produktów spożywczych, bądź olej sojowy, został pozyskany z soi modyfikowanej lub nie modyfikowanej.

Najlepszym wyborem jest olej sojowy ekologiczny, najlepiej zawierający odpowiedni certyfikat. Nawet jeśli zdobędziemy pewność, że soja została wyhodowana w sposób naturalny, to nie zaleca się jej spożywania w sposób nadmierny.

W oleju sojowym znajdziemy fitohormony, które działają na ludzki organizm jak hormon estrogen. Nadmiar estrogenów szkodzi zarówno kobietom o normalnym poziomie tego hormonu, jak i mężczyznom, którzy naturalnie mają go mniej.

U obu płci może to powodować problemy z rozrodczością, rozwój tak zwanej ginekomastii u mężczyzn, czyli męskich piersi. Jednak stosowana z umiarem soja, na przykład u kobiet przechodzących menopauzę, daje korzystny efekt i jest to rozwiązanie zdrowsze niż branie leków syntetycznych.

Dlatego wyłącznie świadome zastosowanie soi będzie przynosić korzyści…!

Inne walory zdrowotne oleju sojowego

Tradycyjny, naturalny olej sojowy, stosowany od wieków w Azji i znany w tamtejszej medycynie oraz kuchni, ma szereg innych prozdrowotnych właściwości. Oczywiście naczelnym, tak jak w przypadku większości olejów roślinnych, jest jego wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu poprzez zawartość fitosteroli.

swieza-soja

Oprócz tego, olej z soi zawiera zdrowe nienasycone kwasy NNKT takie jak kwas omega 3, kwas palmitynowy, beta sitosterol, kwas oleinowy.

Obniżenie poziomu cholesterolu przyczynia się do przeczyszczenia tętnic z jego złogów, co z kolei powoduje, że szczególnie osoby po czterdziestym roku życia, są mniej narażone na choroby cywilizacyjne, takie jak udar mózgu, miażdżyca, cukrzyca, otyłość i wiele innych schorzeń.

Wpływ oleju sojowego na układ nerwowy

Dzięki zawartości witaminy K oraz kwasów tłuszczowych, olej sojowy wpływa pozytywnie na układ nerwowy, między innymi wspomaga pracę oczu, poprawia wygląd skóry, ale również zauważono, że hamuje rozwój takich chorób jak Alzheimer, pozwala starszym osobom dłużej cieszyć się sprawnością umysłową.

Witamina K odpowiada również za prawidłową krzepliwość krwi, dlatego regularne spożywanie oleju sojowego, może wspomóc osoby mające problemy z siniakami, trudno gojącymi się ranami, lub osoby leżące, ze skłonnością do powstawania odleżyn.

Wpływ oleju na układ pokarmowy

Witamina K wpływa na prawidłową florę bakteryjną jelit. Niestety w wielu przypadkach brakuje nam naturalnych źródeł tej witaminy. Dzięki jej działaniu, zapewniamy sobie zdrowie nie tylko samych jelit, mniej problemów z trawieniem pokarmów, ale również zdrowie psychiczne.

Naukowcy wiedzą, że jelita są ściśle powiązane z pracą mózgu, między innymi odpowiadają za prawidłową pracę neuroprzekaźników. Brak witaminy K przyczynia się się problemów psychicznych, pogorszonego nastroju, braku energii i chęci do codziennych działań, zespołu chronicznego zmęczenia.

Uzupełnienie probiotyków na wespół z naturalną witaminą K poprawi codzienną jakość i zadowolenie z życia…

Olej z soi dla kobiet w okresie menopauzy

Olej z soi zawiera ważne fitohormony, regulujące wahania hormonalne w przypadku menopauzy, które są przyczyną większości dolegliwości.

Działanie oleju sojowego jest naturalne, nie zwiększa ryzyka powstania raka narządów rozrodczych, jak to bywa w przypadku zażywania leków syntetycznych. Poza tym, w oleju sojowym znajdziemy duże ilości witaminy K o której przed chwilą wspominałam.

soja-wlasciwosci

Oprócz naturalnych hormonów dodatkowo wspomaga ona kości, przyczyniając się do syntezy wapnia. To bardzo ważne dla utrzymania zdrowia kobiet w okresie menopauzy, które są narażone na rozwój choroby osteoporozy.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Zioła na biegunkę - 4 tanie i DOMOWE sposoby!

W żadnym innym naturalnym oleju, nie odnajdziemy takiej ilości naturalnej witaminy K.

Wpływ lecytyny na organizm

Olej sojowy to źródło lecytyny, o której wiadomo, że ma pozytywny wpływ na cały organizm. Lecytyna znana jest ze swoich właściwości ochraniających wątrobę. Organ ten współcześnie jest bardzo narażony na wszelkiego rodzaju toksyny, głównie znajdujące się w pożywieniu.

Nawet zdrowe odżywianie naraża wątrobę, ponieważ również warzywa i owoce są obciążone sztucznymi nawozami i środkami ochrony roślin. Oprócz działania ochronnego, lecytyna zwiększa metabolizm, przez co toksyny zostają szybciej usunięte z organizmu.

Lecytyna wpływa również na układ nerwowy, między innymi ma działanie zmniejszające nerwowość, a przy tym pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, również u osób starszych.

Zauważono również jej pozytywny wpływ na sprawność seksualną mężczyzn.

To właśnie lecytyna jest odpowiedzialna za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Ponadto rozrzedza krew, przez co zmniejsza ryzyko powstawania groźnych dla życia a nawet zdrowia zakrzepów. Ważne jednak jest aby dla tych wszystkich korzyści lecytynę spożywać wraz olejem sojowym, a także z innymi produktami spożywczymi, które ją zawierają.

wlasciwosci-soi

Naturalna lecytyna posiada wszystkie ważne właściwości, podczas gdy wyizolowana lecytyna sojowa, będąca składnikiem wielu produktów spożywczych, zawiera śladowe ilości toksycznego heksanu, stosowanego do wyizolowania lecytyny z nasion sojowych.

Olej sojowy na skórę

Naturalny olej sojowy jest lekki, nie klei się, nie zostawia na skórze tłustej warstwy. Szybko się wchłania i pozostawia skórę gładką, nawilżoną i sprężystą. To duży plus, ponieważ duża ilość olejów nie nadaje się do zastosowania na przykład na dzień.

Olej sojowy jest naturalnym emolientem, co oznacza, że nadaje się do pielęgnacji skóry przesuszonej.

Co to jest emolient?

Emolient jest to preparat który natłuszcza skórę. Emolient na skórze działa w ten sposób, że wytwarza na niej warstwę okluzyjną, która sprawia, że woda z naskórka nie odparowuje.

Doskonale sprawdzi się również jako balsam na spaloną słońcem skórę, czy balsam dla delikatnej skóry dziecka. Wszystko dlatego, że pomaga zatrzymać wodę w skórze.

Przez to opóźnia procesy starzenia się oraz powstawania zmarszczek. Polecany jest do cery dojrzałej, ponieważ poprzez zawartość naturalnych przeciwutleniaczy, opóźnia proces starzenia się.

Olejek sojowy nadaje się do pielęgnacji cery:

  • tłustej,
  • mieszanej,
  • normalnej,
  • atopowej,
  • problematycznej.

Reguluje wydzielanie sebum, wpływa zatem na proces znormalizowania skóry. Działa kojąco.

Oczyszczanie cery za pomocą oleju sojowego

Oczyszczanie skóry olejami to technika pielęgnacji skóry z długą tradycją, wywodząca się z krajów azjatyckich. Olej sojowy pozwala na normalizowanie cery, znany jest również ze swoich właściwości usuwających widoczne zanieczyszczenia.

Aby tego dokonać, należy za pomocą czystej, gładkiej szmatki (waciki rozdzielają się podczas zabiegu oraz rolują) przecierać skórę w miejscach problematycznych.

Od razu po zabiegu stwierdzimy, że widoczne pory zapchane zanieczyszczeniami, zwęziły się, a skóra jest bardziej nawilżona.

Olej sojowy jako baza kosmetyków

Kosmetyki naturalne ręcznie wyrabiane, zdobywają coraz większą popularność i każda kobieta obecnie ma w swojej kosmetyczce produkt tego typu, lub wręcz zajmuje się wyrobami.

Olej sojowy jest świetną bazą pod kosmetyki naturalne. Na przykład do pielęgnacji włosów, skóry, tworzenia wieloskładnikowych balsamów i maseczek na twarz. Świetnie sprawdzi się jako olejek dodawany do kąpieli, na przykład razem z olejkami eterycznymi o działaniu odprężającym.

Jest składnikiem kul kąpielowych rozpuszczanych w wannie. Nada się również przy produkcji naturalnego mydła, czy mleczka do zmywania makijażu.

olej-z-soi

Ponieważ zawiera trwałą witaminę E, która jest również konserwantem, znacząco przedłuży okres przydatności do spożycia i użycia innych olejów, jak i kosmetyków z dużą ilością naturalnych wyciągów z roślin.

Na bazie oleju sojowego powstają olejki do masażu, gdzie po raz kolejny wykorzystuje się jego właściwości wnikania w skórę.

Olej sojowy do pielęgnacji włosów?

Ten naturalny olej, jako jeden z nielicznych, nadaje się do pielęgnacji wszystkich rodzajów włosów, zarówno zniszczonych, jak i tych w dobrej kondycji.

Po raz kolejny, kluczem jest tu dobra przyswajalność tego naturalnego kosmetyku. W przypadku włosów zniszczonych wysoko porowatych, olej z soi wnika głęboko w łuski włosów i odżywia je od wewnątrz.

W przypadku włosów nisko porowatych, olej sojowy również odżywia włosy i osłania je przed takimi problemami jak:

  • nadmierne wysuszenie, i
  • rozdwajanie się końcówek.

Jednocześnie nie obciąża ich i nie sprawia, że wyglądają na przetłuszczone, nawet po umyciu.

Olej ten może być również zastosowany tylko na same końcówki, aby chronić długie włosy przed rozdwajaniem się. Wiele innych olejów niestety powoduje nadmierne ich obciążenie.

Zastosowanie oleju sojowego w kuchni

Olej oczywiście jest wykorzystywany również w celu kulinarnym. Olej sojowy organiczny, zimno tłoczony nie powinien być stosowany do przyrządzania dań na gorąco, nie nadaje się również do smażenia.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Lecznicze właściowści lipy

Traci wówczas cenne właściwości, szybko zaczyna się również proces dymienia. Podczas niego powstają wpływające toksycznie na organizm substancje.

Dania smażone na oleju sojowym będą po prostu mało wartościowe i niezdrowe. Jest jednym z tych olejów, które doskonale nadają się do przyrządzenia sałatek ze świeżych warzyw.

Osoby, które chcą zastosować olej sojowy do poprawy zdrowia, mogą spożywać go bezpośrednio, zażywając dwie łyżki stołowe naturalnego oleju dziennie.

Wpływ produktów sojowych na mężczyzn

Soja jest jedną z roślin, które produkują fito hormony, naśladujące estrogeny. Dlatego nie zaleca się, by mężczyźni nadmiernie spożywali olej sojowy oraz produkty sojowe, na przykład kotlety, czy serek tofu.

Powoduje to wzrost żeńskich hormonów w ich organizmach a co za tym idzie, zmiany w sylwetce, na przykład zwiększenie odkładania się tkanki tłuszczowej w miejscach, gdzie mężczyźni nie powinni jej mieć. Czyli w okolicy bioder, pośladków.

Pojawia się również ginekomastia, czyli rozwój męskich piersi. Sylwetka męska zaczyna bardziej przypominać kobiecą. Estrogeny wpływają również na zdolności rozrodcze mężczyzny, spada jakość nasienia, jak również w ogóle libido.

olej-sojowy

Mężczyźni nie mają również chęci na aktywność fizyczną, co sprzyja dodatkowym kilogramom. Dlatego jeśli mężczyźni zdecydują się na dietę wegetariańską, powinni uważać na nadmierną ilość soi w ich jedzeniu.

To samo tyczy się kobiet w wieku rozrodczym – w ich przypadku, estrogeny powinny być w równowadze, a nadmiar soi może spowodować nierównowagę, również problemy z płodnością, pojawienie złego samopoczucia.

Tak naprawdę, to jak organizm zareaguje na dodatkową dawkę hormonów, zależy od jego indywidualnych cech – nie do końca można przewidzieć jakie będą objawy. Wiadomo natomiast, że dieta ma szeroki wpływ na zdrowie oraz poziom hormonów.

Produkty fermentowane z soi

O jakiegoś czasu, na świecie coraz większą popularnością cieszą się produkty fermentowane z soi. To specjalność kuchni azjatyckiej. Popularność tych specjałów wynika z tego, iż w procesie fermentacji zmieniają się niektóre walory soi.

Staje się ona jeszcze bardziej korzystna dla organizmu. W sklepach i supermarketach, najczęściej znajdziemy ser tofu, lecz do kanonu produktów z fermentowanej soi, należy również znany sos sojowy, dodatek do japońskiego suhi i wielu innych azjatyckich dań.

Dostępny w sklepach sos sojowy, jednak nie nadaje się do spożycia, ponieważ pełen jest konserwantów i sztucznych dodatków. Najlepiej jest samodzielnie wykonać sos sojowy.

Tak samo, możemy w domu wyhodować mniej znane produkty fermentowane z soi, takie jak tempeh, czy netto.

Tempeh

Tempeh to soja, która fermentuje za pomocą specjalnych grzybów. Wytwarza się je, dolewając do zakwasu octu, albo specjalnej mieszanki zawierającej zarodniki tych grzybów.

Tempeh jest ceniony ponieważ znajduje się tu wiele składników odżywczych, na przykład witaminy z grupy B, w tym witamina B12.

Tempeh jest łatwiej strawny niż zwykłe ziarna soi. Jest bogaty w białko oraz żelazo.

Natto

Natto to danie wykonywane z soi ugotowanej, a proces fermentacji odbywa się za pomocą specjalnego szczepu bakterii. Oba dania mają bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy człowieka, zasilając ich florę bakteryjną.

Czy soja uczula?

Kolejną kwestią w przypadku soi jest fakt, że niestety jest silnym alergenem. Wielu ludzi uczulonych jest na białko sojowe i nie mogą go spożywać w żadnej formie.

naturalny-olej-z-soi

Alergicy, którzy skarżą się na alergie pokarmowe, nie powinni używać oleju sojowego jak i przetworów sojowych w kuchni, ani stosować oleju do celów pielęgnacyjnych.

Należy być również ostrożnym w podawaniu produktów sojowych małym dzieciom. Coraz częściej, już niemowlęta zdradzają objawy silnych alergii na soję.

Gdzie kupić olej sojowy i jak go przechowywać?

Zakup organicznego oleju sojowego jest możliwy głównie przez internet, a także w stacjonarnych sklepach z żywnością organiczną. Te jednak znajdziemy głównie w większych miastach.

Próżno szukać prawdziwego oleju sojowego w supermarketach. Jeśli już, to bywa gorszej jakości, i z pewnością nie pochodzi z ekologicznego źródła.

Oczywiście olej sojowy możemy również wyprodukować samemu. W tym celu należy zdobyć świeże nasiona soi, pokruszyć je i odstawić do lodówki, lub wycisnąć za pomocą specjalnej maszyny.

Koszt wyciskarki do olejów tłoczonych na zimno to około trzy tysiące złotych

Dobrym pomysłem jest również nawiązanie kontaktu z osobami będącymi w posiadaniu takiej maszyny.

Przechowywanie oleju sojowego nie należy do zadań trudnych, ponieważ posiada on dużą ilość tokoferolu, czyli witaminy E, silnego przeciwutleniacza.

naturalny-olej-z-soi-2

Dzięki temu może być przechowywany poza lodówką przez dłuższy czas. Warto jednak zadbać, aby miejsce przechowywania nie znajdowało się w nasłonecznionej lokalizacji, a raczej w miejscu dosyć chłodnym, maksymalnie do osiemnastu stopni.

Warto również zadbać o nieprzezroczystą butelkę w kolorze ciemnobrązowym lub fioletowym oraz ograniczyć dostęp światła.

0 Udostępnień
(9głosów, średnia: 4,22 z 5)
Loading...
Daria Sobczynek
Witajcie! Jestem Daria, będę dzielić się z Wami moim doświadczeniem z dziedziny makijażu, pielęgnacji skóry i kosmetyków. Doświadczenie we wspomnianych dziedzinach zdobywam jako właścicielka salonu kosmetycznego. Wiem jakie problemy najczęściej borykają Nas kobiety, postaram się, przekazać Wam jak najwięcej użytecznej wiedzy!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.