Algi morskie są źródłem wielu cennych minerałów i mikroelementów. Spirulina podbija świat jako zdrowy i łatwy w spożyciu suplement diety.

spirulina

Czym wyróżnia się spirulina?

Spirulina jest tradycyjnie spożywana od wielu tysięcy lat w krajach położonych w dużej mierze nad oceanami, takimi jak Meksyk czy w krajach afrykańskich. Jest znana z tego, że zawiera dużo wysoko przyswajalnego białka. Znajduje się go tu więcej niż w sporym kawałku mięsa. Nic dziwnego, że alga ta została pokochana przez miliony osób na całym świecie, które dbają o zdrowy rozwój, a także przez sportowców potrzebujących aminokwasów dla swoich mięśni.

W algach znajduje się kompleks najbardziej potrzebnych człowiekowi witamin, przede wszystkim z grupy B, kwas foliowy, ale również witaminy A, D, E, K, H. Słowem wszystkie, które są odpowiedzialne za zdrowie oraz urodę. Zawiera także ważne mikroelementy jak wapń, cynk, magnez, żelazo, fosfor, selen, mangan, potas i inne. Jedząc samą tylko spirulinę człowiek z pewnością miałby szansę przetrwać. Spirulina to także źródło chlorofilu, substancji która doskonale oczyszcza i natlenia krew.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Daktyle na zdrowie!

Jod w spirulinie

Jod budzi kontrowersje w świecie naukowym. Wiadomo, że niedobory jodu mogą skutkować chorobami, lecz z kolei nadmiar również nie jest zdrowy. Osoby cierpiące na schorzenia tarczycy często zastanawiają się, czy powinny spożywać spirulinę ze względu na zawartość jodu. Wszystko zależy od tego skąd pochodzi dana spirulina. Alga morska hodowlana w wodzie słodkiej zawiera jedynie niewielkie ilości jodu, co czyni ją neutralną pod tym względem dla zdrowia człowieka.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Pyłek pszczeli

Sprawdź jak na tle wody kokosowej wypadają inne superfoods takie jak: mak, jagody acai, kiełki, dziki ryż czy pyłek pszczeli.

Jednakże algi te są również hodowane w wodzie morskiej, gdzie ilość jodu jest znaczna. Jednak i ta ilość nie powinna zaszkodzić zdrowym ludziom, ponieważ oni naturalnie potrzebują jodu, chociaż wielu lekarzy przed tym przestrzega. Nie jest możliwie zachowanie zdrowia przy niewielkiej ilości jodu w diecie, ponadto kobiety potrzebują jodu więcej niż mężczyźni, szczególnie w okresie rozrodczym. Dlatego spożywanie jodu zawartego w spirulinie przynosi korzyści i nie jest groźne dla zdrowia.

0 Udostępnień
(2głosów, średnia: 4,50 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.