Zdrowa, pełnowartościowa i zróżnicowana dieta zapewnia dziecku odpowiedni wzrost i rozwój oraz zapobiega wystąpieniu nadwagi u najmłodszych.
Na szczególną uwagę zasługuje witamina A dla dzieci, która wraz z innymi witaminami i pierwiastkami powinna znaleźć się w codziennym jadłospisie malucha. W jakich produktach spożywczych znajdziemy witaminę A dla dzieci?
W jakich produktach znajdziemy najwięcej witaminy A dla dzieci?
Spis treści
Witamina A została odkryta w 1913 roku przez dwóch amerykańskich biochemików (Elmer McCollum i Marguerite Davis). Wielu rodziców zastanawia się, co stanowi najlepsze źródło witaminy A dla dzieci.
Jakie produkty spożywcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego powinny stanowić stały element diety malucha? Witamina A dla dzieci jest obecna przede wszystkim w:
- tłustych rybach,
- tranie,
- wątrobie,
- pełnym mleku i produktach mlecznych,
- dyni,
- marchwi,
- pomidorach,
- zielonych warzywach.
Odpowiednio zbilansowana dieta jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie dziecka na tę witaminę. Natomiast jeśli maluch nie lubi mleka i produktów mlecznych czy niechętnie sięga po warzywa, istnieje ryzyko wystąpienia niedoborów witaminowych i konieczna może okazać się suplementacja.
Jeśli podejrzewamy awitaminozę u dziecka, powinniśmy skonsultować się z lekarzem pediatrą lub dietetykiem dziecięcym.
Po co dziecku witamina A? Znaczenie witaminy A dla dzieci
Rola witaminy A w życiu najmłodszych jest naprawdę duża i powinniśmy robić wszystko, by nie doprowadzić do jej niedoborów w diecie pociechy – dlaczego? Witamina A, określana też retinolem, prowitaminą A, beta-karotenem, akseroftolem, bierze udział w metabolizmie białka i wspomaga produkcję RNA.
Wpływa pozytywnie na narząd wzroku, skórę, włosy i paznokcie (sprzyja szybszej regeneracji naskórka). To nie koniec właściwości witaminy A dla dzieci – uczestniczy także w formowaniu się kości oraz zębów.
Wspiera układ odpornościowy, wzmacnia ściany komórek, zapobiegając namnażaniu się chorobotwórczych drobnoustrojów (bakterii i wirusów). Czy jest możliwe przedawkowanie witaminy A u dzieci?
Czy można przedawkować witaminę A u dzieci? Objawy zatrucia retinolem
Witamina A jest magazynowana w wątrobie i tkance tłuszczowej – można ją przedawkować. Nadmiar witaminy A u dzieci objawia się m.in. ociężałością, sennością malucha, zażółceniem, świądem i suchością skóry, wytrzeszczem oczu oraz obrzmieniem powiek.
Mały pacjent może być drażliwy. W przypadku niemowląt może dojść do deformacji czaszki, wskutek wzrostu ciśnienia wewnątrzczaszkowego. Jakie są główne symptomy braku witaminy A u dzieci?
Jak rozpoznać niedobór witaminy A u dzieci? Przyczyny awitaminozy u najmłodszych
Niedobór witaminy A u dzieci może doprowadzić do zaburzeń wzrostu, problemów ze wzrokiem oraz zwiększonej podatności na choroby, takie jak grypa, przeziębienie czy angina paciorkowcowa. Jak rozpoznać braki witaminowe u dziecka? Do głównych objawów zaliczamy:
- kruche, łamliwe paznokcie,
- nadmierne wypadanie włosów,
- utratę apetytu,
- szorstką skórę,
- zahamowanie wzrostu dziecka,
- obniżoną odporność na infekcje sezonowe.
Jeśli chodzi o czynniki sprawcze, na deficyty witaminy A narażone są dzieci chorujące na cukrzycę oraz te, u których stwierdzono niedożywienie. Warto dodać, że niedobory witaminy D i biegunki mogą osłabić wchłanianie witaminy A i doprowadzić do awitaminozy.
Podsumowując, witamina A dla dzieci należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Korzystnie wpływa na odporność najmłodszych, stan skóry oraz przyspiesza gojenie się ran.
Obowiązkiem rodziców jest zadbanie o to, by w codziennym jadłospisie pociechy nie zabrakło produktów żywnościowych bogatych w witaminę A oraz inne, cenne składniki.
Warto czytać: