Były już algi, teraz pora na wodorosty. Ich niezwykłe właściwości od wielu wieków doceniają Japończycy, dodając je do swoich słynnych dań, między innymi zupy miso, czy sushi. I my również powinniśmy zwrócić na nie większą uwagę.
Wodorosty właściwości
Spis treści
Najpopularniejsze w krajach azjatyckich są takie wodorosty jak wakame, nori, arame, agar i wiele innych. Wszystkie wodorosty wyróżniają się tym, że zawierają wyjątkowo wysoką zawartość witaminy C.
Oprócz tego znajdują się tu witaminy z grupy B, w tym ważna dla człowieka witamina B12, witaminy E, K, PP, A.
Wodorosty są pożyteczniejsze od roślin lądowych ze względu na to, iż zawierają większe od nich ilości żelaza, wapnia, jodu. Oprócz tego wyróżniają się zawartością cynku, fosforu.
Wodorosty są zjadane głównie na surowo, dzięki czemu zachowują większość swoich właściwości. Działają antynowotworowo.
Są w stanie oczyszczać i odtruwać organizm, obniżają ilość złego cholesterolu. Są polecane osobom, które pragną zgubić zbędne kilogramy. Już ilość około 5 gramów dziennie w diecie jest w stanie przynieść realne korzyści dla organizmu.
A w Bałtyku morszczyn
Naszym polskim, znanym wodorostem jest morszczyn, rosnący powszechnie w Bałtyku. Znaleźć go można również w Oceanie Spokojnym oraz Atlantyckim. Choć nie wykorzystuje się go jako elementu diety, to jest stosowany leczniczo, ze względu na swoje właściwości.
A są one podobne do właściwości wszystkich wodorostów. Ze względu na wysoką zawartość jodu jest stosowany jako zioło pobudzające pracę tarczycy. Używa się go w leczeniu woli tarczycy. Niektóre badania wskazują również, że jest on skuteczny w odchudzaniu.
Niektórzy ludzie mają obiekcje do wodorostów ze względu na to, że rosną one w morzach i oceanach coraz bardziej zanieczyszczonych działalnością człowieka. Ale z pewnością jeśli popularność wodorostów będzie wzrastać, powstaną również hodowle specjalnie przygotowane i oczyszczone.
Same morskie rośliny są dość odporne na toksyny. Można również spożywać wodorosty pochodzące z czystszych regionów świata.
Co oprócz wodorostów zasługuje jeszcze na uwagę? na pewno będą to kiełki łubinowe które mają bardzo niski indeks glikemiczny, kolejnym superfoodem wartym uwagi jest fermentowane jedzenie które zawiera bakterie probiotyczne. Nie omieszkam wspomnieć także o surowych buraczkach które posiadają całkiem duży wachlarz witamin i mikroelementów. Na pewno nie znasz tego superfood-u: Miłka abisyńska.