Gdy chcemy zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę, często decydujemy się na wprowadzenie do naszego życia diety. Bycie fit jest dla nas nie tylko wyzwaniem pod względem organizacji przy przygotowywaniu posiłków, ale również ich odpowiednim komponowaniu pod względem kaloryczności.

W poniższym materiale prezentujemy trzy fit przepisy, które sprawdzą się zarówno rano, wieczorem, jak i w ciągu dnia, a także nie obciążą naszego budżetu domowego.

W dodatku przygotujemy je bardzo szybko. Będzie więc smacznie i wygodnie. Zapraszamy do lektury.

Na śniadanie: szybki i pobudzający koktajl kawowy

Śniadanie powinno być sycące i pożywne. Często jednak zdarza się tak, że rano wstajemy za późno, nie potrafimy zdecydować się, co chcemy zjeść, chwytamy wyłącznie za kubek kawy i pędzimy.

A gdyby tak połączyć te dwie rzeczy i na śniadanie przygotować szybki koktajl o smaku kawy? Z Little Hungry Lady jest to teraz możliwe! Poznaj prosty przepis na śniadaniowy koktajl kawowy.

fit-przepisy-na-kazda-kieszen

Do jego przygotowania będziemy potrzebować 100 ml świeżo zaparzonej kawy, 400 ml mleka roślinnego, banan i jabłko, 4 czubate łyżki płatków owsianych górskich, 1 łyżkę pasty z sezamu (tahini), czubatą łyżkę gorzkiego kakao oraz szczyptę chilli.

Owoce są w tym przepisie źródłem potasu, błonnika, a także stanowią naturalny słodzik. Z kolei kakao wzbogaci koktajl dodatkowo o magnez.

Taki koktajl można przygotować w zaledwie trzy minuty. Wystarczy wrzucić do blendera wszystkie składniki i zmiksować. Można podawać samodzielnie bądź udekorować płatkami kokosa czy migdałów.

Na obiad: bananowe placki z kurkumą i chilli

To świetny i szybki przepis na drugie śniadanie bądź lekki obiad. Te placuszki jesteśmy w stanie przygotować w kilka minut w blenderze bądź w kilkanaście mieszając wszystkie składniki ręcznie. Co będzie nam potrzebne do przygotowania takich pyszności? Oczywiście banany – 1 duży bądź 2 mniejsze.

Ważne, żeby były dojrzałe, a więc miały już brązową skórkę bądź żółtą z wieloma ciemnymi plamkami. Do tego przyda nam się również mleko roślinne (150 ml), mąka jaglana i kukurydziana (po 50 gr), łyżeczka mielonej kurkumy, szczypta pieprzu cayenne, a także 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia.

Przygotowując te placki pamiętajmy o zasadzie „suche do suchego, mokre do mokrego”. Rozgniećmy więc banany i połączmy je z mlekiem i olejem. W osobnej misce wymieszajmy dwa rodzaje mąki z kurkumą i chilli.

Następnie wsypmy suche składniki do mokrych intensywnie mieszając. Gdy powstanie nam jednolita masa, można przejść do smażenia. Rozgrzejmy patelnię do średniej temperatury i smażmy placki po kilka minut z każdej ze stron.

Na kolację: czarny makaron z pieczarkami

To bardzo prosty i zdrowy przepis dla osób, które chcą jeść smacznie i w rozsądnej cenie. Główne skrzypce gra tutaj pietruszka oraz pieczarka, która doskonale wybija się spośród innych dodatków. Jakie składniki będą potrzebne do wykonania tego dania?

Przede wszystkim czarny makaron, który dzięki barwieniu atramentem z kałamarnicy jest niezwykle zmysłowy i nadaje się na kolację-randkę. Dodatkowo zaopatrzmy się w 400 g pieczarek, średnią, białą cebulę, czosnek, natkę pietruszki, olej rzepakowy, mleczko kokosowe i jasny sos sojowy. Warto również postawić na świeżo mielony pieprzy i ostrą paprykę, która wybije nam smak pieczarek w daniu.

Zacznijmy od przesmażenia cebuli z czosnkiem a następnie dodajmy pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy nabiorą one rumieńców podlejmy je sosem sojowym i dodajmy przyprawy. Następnie wlejmy na patelnię również mleczko kokosowe oraz posiekaną natkę pietruszki.

W czasie, gdy całość naszego sosu będzie się dusić na wolnym ogniu, ugotujmy makaron al dente oraz po odcedzeniu wymieszajmy z sosem. Takie danie doskonale będzie smakować z lampką białego wina.

Podobne:

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.