Moda na naturalne kosmetyki trwa, a ze świata napływają do nas stosowane przez wieki środki pielęgnacyjne. Co jakiś czas pojawia się moda na nowe. Tymi, które długo nie wyjdą z trendów z powodu swojej wysokiej skuteczności są kosmetyki ajurwedyjskie.

Czym jest ajurweda?

Aby w pełni pojąć istotę kosmetyków ajurwedyjskich warto przyjrzeć się temu czym jest ajurweda. To starożytny system zdrowotny, uprawiany w Indiach. Ajurweda to właściwie styl życia, obejmujący wszystko co pozwala człowiekowi na przeżycie, a także wpływa na jego zdrowie i dobre samopoczucie. W systemie tym wszystko musi być w równowadze, aby zapewnić optymalne zdrowie.

Ajurweda zaleca odpowiednią dietę, zdrowe traktowanie swojego ciała, a także odwołuje się do sfery energetycznej i duchowej człowieka. Pielęgnacja ciała jest w ajurwedzie dosyć rozbudowana. Jednocześnie ma na celu relaks oraz doświadczanie przyjemności fizycznej i cieszenie zmysłów poprzez kolory, zapachy. Przyjemność odczuwamy poprzez kąpiele w płatkach róż, polewanie ciała podgrzanymi olejami.

Bardzo ważne w tym systemie jest zachowanie pełnej naturalności kosmetyków. W ajurwedzie nie stosuje się żadnych kremów, ponieważ jak głosi główna zasada, nie należy skóry smarować tym, czego nie dałoby się zjeść. Pielęgnacja ciała jest połączona z masażem, wykonywanym na wiele sposobów, nawet stopami.

Sesa – ajurwedyjski cudowny olejek

sesa
Olejek sesa

Oleje, które stosuje się do pielęgnacji ciała, stanowią w ajurwedzie spory procent. To z tego systemu wiedzy pochodzi technika oczyszczania skóry olejami. Oleje wykorzystuje się w masażu. Przykładami są na przykład olej arganowy, jojoba, kokosowy, palmowy, kakaowy i wiele innych. Jednak jednym z ciekawszych olejków w ajurwedzie jest olej o nazwie Sesa.

PRZECZYTAJ TAKŻE
Wszystko co musisz wiedzieć o makijażu permanentnym.

Tak naprawdę nie jest to produkt pozyskiwany z jakiegokolwiek drzewa czy rośliny, ale zawiera w sobie osiemnaście różnych ziół (między innymi jaśmin, bieluń, kardamon, waleriana, cedr, oliwka), pięciu różnych olejków oraz tłustego mleka.

Olej Sesa jest stosowany na włosy. Pomaga pozbyć się łysienia, wyraźnie wzmacnia, uelastycznia i nadaje włosom połysk. Powinien być wykorzystywany jako wspaniały olejek odżywiający skórę głowy i włosy. Sprawia, że stają się gęste, mocne, zdrowe.

Sesa również pomaga pozbyć się typowych dla włosów i skóry głowy problemów. Na przykład łupieżu, swędzenia skóry, na zbyt suche i przetłuszczające się włosy. Odbudowuje zniszczone cebulki. Mimo że Sesa ma taki wspaniały efekt na włosy, jest popularnym dodatkiem do wielu kosmetyków, szamponów, mydełek. Może być stosowane również na skórę. Dostarcza jej witamin, odpowiedniego natłuszczenia, likwiduje wiele problemów skórnych.

Mydło sandałowe do wszystkich rodzajów skóry

olejek-sandałowy
Olejek sandałowy

Bardzo uniwersalnym kosmetykiem, który warto wypróbować jest naturalne mydło sandałowe. Zawiera ono olej sandałowy i inne zdrowe składniki, takie jak kardamon, kurkuma. Olejek sandałowy jest stosowany do wzmacniania skóry, leczenia jej z podrażnień, czy nawet pęknięć i ranek – znakomicie koi.

Mydło sandałowe ma również działanie antybakteryjne. Ściąga pory skóry, przez co problemy na przykład z zaskórnikami są mniej widoczne. Dużym plusem jest fakt, że mydło z olejem sandałowym mogą stosować osoby o wszystkich rodzajach cery – nadaje się dla osób z cerą suchą, mieszaną, tłustą, problemową.

Mydło doskonale usuwa zanieczyszczenia, jednocześnie nawilżając cerę. Kurkuma zawiera wiele antyoksydantów, dzięki czemu pomaga na dłużej zachować młodość i elastyczność skóry. Przyczynia się do tego również kardamon, który jest znany ze swoich właściwości zwiększających jędrność skóry.

PRZECZYTAJ TAKŻE
Toksyna botulinowa - właściwości i zastosowanie

Ponadto kurkuma jest świetnym środkiem pomagającym usuwać stary naskórek. Rozjaśnia cerę, pomaga usunąć przebarwienia. Mydło sandałowe ma również działanie aromatyczne. Egzotyczny, piękny zapach znakomicie wycisza, uspokaja, przygotowuje do nocnego spoczynku. Mydło nadaje się do pielęgnacji całego ciała.

Peeling bambusowy

peeling-bambusowy

Usuwanie martwego naskórka i oczyszczanie twarzy to ważne w ajurwedzie czynności. Dla uzyskania tych profitów zaleca się zastosowanie peelingu bambusowego. Tradycyjny peeling z bambusa składa się z niewielkich drobinek tej rośliny, a bazą dla niego są naturalne oleje takie jak olej kokosowy, migdałowy. Dodatkiem jest aloes. Wszystko to sprawia, że złuszczanie starego naskórka jest zdrowe, delikatne.

Taki peeling jest odpowiedni również dla cery wrażliwej, skłonnej do podrażnień, ponieważ doskonale je łagodzi. Aloes zmniejsza zaczerwienienie, pełni rolę kompresu na podrażnioną skórę. Cera jest elastyczna, gładka i odżywiona.

Peeling bambusowy ma właściwości rozjaśniające skórę, nadając jej naturalny blask, pomagając usunąć przebarwienia. Peeling z bambusa pomaga zwiększyć ukrwienie cery oraz dzięki zawartości witaminy E zwiększa odbudowę kolagenu. Dzięki temu jest polecany również dla pielęgnacji cery dojrzałej.

Zawiera także dużo antyoksydantów, o działaniu przeciwzmarszczkowym. Użycie peelingu polega na nałożeniu kosmetyku na daną część ciała i wykonywanie masażu ruchami okrężnymi. Masaż powinien trwać od kilku do kilkunastu minut.

(1głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...
Witajcie! Jestem Daria, będę dzielić się z Wami moim doświadczeniem z dziedziny makijażu, pielęgnacji skóry i kosmetyków. Doświadczenie we wspomnianych dziedzinach zdobywam jako właścicielka salonu kosmetycznego. Wiem jakie problemy najczęściej borykają Nas kobiety, postaram się, przekazać Wam jak najwięcej użytecznej wiedzy!

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.