O czystość trzeba dbać – tego uczyła nas mama. Jednak nie mówiła, że nawet w najczystszym pomieszczeniu jest całkiem sporo bakterii – nie da się ich usunąć w stu procentach. Warto wiedzieć, gdzie najbardziej lubią się mnożyć i te miejsca częściej sprzątać.

Ulubione miejsca bakterii

Najwięcej bakterii czai się w takich miejscach jak telefony komórkowe, klawiatury komputerowe, deski do krojenia, gąbki do mycia naczyń. I teraz powstaje pytanie, czy są one myte i czyszczone tak samo często jak na przykład toaleta? Na toalecie jest znacznie mniej bakterii, niż na tych wymienionych powyżej. Jednak próżno szukać osoby, która używa osobnych desek do krojenia na przykład szykując mięso i krojąc warzywa do sałatki. Szczególnie drewniane deski i łyżki są doskonałym miejscem do życia bakterii.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Jak nauczyć się hygge i wychować najszczęśliwszych ludzi na świecie? Duński przepis na szczęście

Nawet jeśli są regularnie myte, to większość bakterii je przetrwa, jeśli temperatura wody jest dość niska. Ponadto na wilgotnej powierzchni deski baterie na nowo się rozwijają. Bakterie czają się również w wilgotnych zakamarkach. W łazience na przykład w fugach oraz wnęce wanny, w lodówce w załamaniach na drzwiach. Jednak najwięcej baterii pochodzących z moczu i kału (E. Cola) znaleźć można po prostu na ludzkich rękach!

Jak dbać o czystość

Przede wszystkim czyste powinny być nasze ręce (Instrukcja jak prawidłowo myć ręce) Następnie warto zastanowić się nad stanem czystości własnej kuchni. To tu są przygotowywane posiłki, w dużej mierze gotowane, lecz baterie i tak dobrze się mają. Warto zadbać o czystość deski do krojenia. Lepsza jest ceramiczna lub szklana, najlepiej by było ich kilka, osobna do surowego mięsa. Ważne jest zadbanie o czystość ścierek, gąbek do mycia naczyń. Warto ją dezynfekować dość często i utrzymywać w suchości.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Zioła w chorobach tarczycy

Do dezynfekcji nadaje się nawet zwykła mikrofalówka, a całość operacji trwa tylko kilka minut. Można też używać wrzącej wody. Do usuwania bakterii zastosować można naturalne środki je niszczące, na przykład nanosrebro, które nie szkodzi nawet przypadkowo spożyte na przykład przez dziecko lub zwierzęta domowe. Można nim spryskiwać bez obaw miejsca gdzie przygotowywane są posiłki, jak również wnętrza lodówek.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.