Brzoskwinie – kalorie. Brzoskwinie są popularne przez cały rok, w jogurtach, kandyzowane i nie tylko. Czy są dobre dla naszego zdrowia?
Brzoskwinie – wartości odżywcze
Spis treści
Brzoskwinie, nektarynki, morele, należą do tej samej grupy owoców. Cieszą się wysoką zawartością wartości odżywczych. Szczególnie świat upodobał sobie ostatnio morele, których pestki są bogate w naturalną witaminę B17.
Jak wykazały badania z połowy ubiegłego wieku, ma ona silne działanie przeciw nowotworowe. Brzoskwinie zawierają duże ilości beta-karotenu, witaminy K, witaminy C, oraz witamin z grupy B. Znajdziemy tu największą ilość potasu, żelaza, wapnia, magnezu.
Taka mieszanka to doskonały środek na zachowanie zdrowia. Brzoskwinie zawierają wiele przeciw utleniaczy. Brzoskwinie mają działanie zasadotwórcze, oraz przyśpieszają pracę nerek, przez co usuwają nagromadzone w ciele toksyny.
Najzdrowsze są brzoskwinie zjadane razem ze skórką, choć niektórzy wolą ją usunąć. Jednak w ten sposób tracą wiele cennych wartości odżywczych, a także smakowych tych soczystych owoców.
Brzoskwinie – kalorie
Jedna brzoskwinia przeciętnej wielkości to około 40 – 50 kalorii. Nie jest to zatem porcja nadmiernie kaloryczna, a za to bardzo smaczna oraz korzystna dla zdrowia. Odmiana spłaszczonej brzoskwini, zwanej „ufo” ze względu na kształt to zaledwie 40 kalorii w jednym owocu.
Zatem bez obaw można się raczyć nawet większą ilością jako pysznym deserem. Warto jednak zawsze zwracać uwagę na rozmiar danego owocu, bowiem te większe będą również bardziej kaloryczne.
Najlepsze do spożywania są brzoskwinie świeże, najlepiej prosto z drzewa, chociaż najczęściej na stołach goszczą oczywiście te kupne. Inne rodzaje brzoskwiń, na przykład te w syropie, chętnie dodawane do różnych deserów, takich jak lody, są już znacznie bardziej kaloryczne.
W połówce takiego owocu znajduje się tyle kalorii, ile w całej, surowej brzoskwini przeciętnej wielkości. Cała to już dwie brzoskwinie, a jak wiadomo, łatwo przesadzić. Jedna puszka to już przeciętnie 300 kalorii.
Warto przeczytać: