Chleb razowy – kalorie. Chleb razowy jest mniej popularny niż biały, chociaż jest jednocześnie bardziej odżywczy i w wielu przypadkach lepiej smakuje.

Wartości odżywcze chleba razowego

Pieczywo razowe jest tym, gdzie zmielono całe ziarna, nie oddzielając uprzednio łupiny od zasadniczej jego części. Dzięki temu zachowało się w chlebie razowym więcej wartości odżywczych oryginalnych ziaren.

Z pewnością wartość ta jest bardzo wysoka. Ziarna zbóż są przede wszystkim najważniejszym i najbardziej złożonym źródłem witaminy z grupy B. One, szczególnie współpracując ze sobą, dają wiele korzyści dla układu nerwowego człowieka, wyglądu jego włosów, stanu skóry.

Chleb razowy - kalorie

Ważne by spożywać te witaminy w komplecie, a chleb jest podstawowym ich źródłem w diecie przeciętnego człowieka. Oprócz tego ziarna zbóż to bogactwo takich pierwiastków jak białko, krzem, cynk, wapń, potas.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Bułka pszenna - kalorie

Wpływają one na dobre samopoczucie, mocne kości i na urodę, odżywiając i poprawiając wygląd cery. Oprócz tego jest to źródło węglowodanu złożonego jakim jest błonnik. Zboża i kasze dostarczają go najwięcej ze wszystkich popularnych produktów żywnościowych.

Chleb razowy – kalorie

Chleb razowy ze względu na wysoką zawartość węglowodanów nie należy do niskokalorycznych. Jest bardziej kaloryczny niż pieczywo białe. Kromka chleba razowego to przeciętnie około 80 kalorii.

Z dodatkami, czyli z ziarnami zbóż, z nasionami dyni czy kawałków owoców, jedna przeciętna kromka przekracza 100 kalorii. Duża kromka chleba słonecznikowego to nawet 200 kalorii. Chleb żytni razowy bez dodatków to około 75 kalorii.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
5 zdrowych, pożywnych i szybkich przepisów na śniadanie z bananem.

Jak widać już jedna kromka chleba razowego z dodatkami powinna zaspokoić apetyt. I tak właśnie jest.

Węglowodany złożone trawione są wolniej, a błonnik wyścieła żołądek oraz jelita sprawiając, że czujemy się szybciej nasyceni.

Taka ilość pokarmu wystarcza na długo. W sklepach rzadko można spotkać chleb razowy dobrej jakości, a jeśli już, to jest dość drogi. Wiele z nich nie jest razowych, a jedynie zabarwionych karmelem. Warto zatem spróbować wypiekania własnego chleba na prawdziwym zakwasie.

0 Udostępnień
(3głosów, średnia: 4,67 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.