Zbilansowana dieta wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie i ogólny stan zdrowia, co jest szczególnie ważne w czasie pandemii. Wiele osób ma tendencję do podjadania, gdy czuje się zestresowana, nieszczęśliwa lub sfrustrowana.

Sprawdź: Ranking probiotyków dla dorosłych

Sprawdź, jak zdrowo się odżywiać, aby wzmocnić odporność i poprawić sobie nastrój!

Dlaczego warto wyrobić w sobie zdrowe nawyki żywieniowe?

dieta a pandemia

Zdrowa dieta skutecznie wspomaga organizm w walce z bakteriami i wirusami. Zbilansowany jadłospis nie tylko chroni przed infekcjami, lecz także zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca, udaru mózgu i niektórych rodzajów nowotworów.

Niektóre wybory żywieniowe mogą lepiej przygotować organizm na ataki zarazków i nawracające stany zapalne, z drugiej strony istnieje małe prawdopodobieństwo, że poszczególne produkty zapewnią ochronę przed drobnoustrojami.

Każdy etap reakcji odpornościowej opiera się na obecności wielu mikroelementów. To oznacza, że powinieneś zadbać o odpowiednią ilość żelaza, białka, selenu, cynku, witaminy C i D w swojej diecie. Wspomniane składniki znajdziesz w różnych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.

Badania dowodzą, że przetworzona żywność wpływa negatywnie na układ odpornościowy. Specjaliści podkreślają, że dieta bogata w czerwone mięso i cukier, a jednocześnie uboga w owoce i warzywa, może prowadzić do nadmiernego namnażania się bakterii jelitowych. Dodatkowo zwiększa ryzyko przewlekłego zapalenia jelit, w konsekwencji obniżając odporność.

Jak odżywiać się w czasie pandemii?

Jeśli chcesz wzmocnić odporność, codziennie jedz świeże, nieprzetworzone produkty. W ten sposób dostarczysz organizmowi odpowiednią ilość witamin, minerałów, białka, przeciwutleniaczy i błonnika.

Pij przynajmniej 2 l wody dziennie, aby uniknąć odwodnienia. Woda transportuje składniki odżywcze, reguluje temperaturę ciała, wspiera pracę nerek, daje uczucie sytości, a także ułatwia usuwanie toksyn.

Możesz również pić herbatki i napary ziołowe oraz koktajle owocowo-warzywne, unikaj natomiast słodkich napojów gazowanych i soków owocowych. Dzięki temu łatwiej utrzymasz prawidłową wagę, szczególnie jeśli sporo czasu spędzasz, siedząc w domu.

Wzbogać swoją dietę o produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona i zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, sezam i tłuste ryby. Włączając wspomniane produkty do jadłospisu, wzmocnisz układ odpornościowy.

Choć może Cię kusić, aby sięgnąć po słodkie lub tłuste przekąski, gdy czujesz się zestresowany, postaraj się stopniowo je wyeliminować. Sięgnij po pieczoną ciecierzycę, garść orzechów lub zdrowe chipsy z warzyw czy owoców, dzięki czemu ograniczysz puste kalorie.

Jak zadbać o odporność?

Dieta bogata w błonnik, warzywa, owoce, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste wspiera wzrost i utrzymanie dobrych bakterii w jelitach. Pożyteczne drobnoustroje rozkładają błonnik na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, dzięki czemu stymulują aktywność komórek odpornościowych.

Probiotyki zawierają żywe, pomocne bakterie, z kolei prebiotyki są dobrym źródłem oligosacharydów i błonnika, które wspierają mikroflorę jelit.

Produkty probiotyczne obejmują kefir, kiszonki, kombuchę, tempeh, miso, kimchi i jogurt naturalny z żywymi kultury bakterii. Z kolei do naturalnych źródeł prebiotyków zaliczamy banany, szparagi, wodorosty morskie czy zielone liście mniszka lekarskiego. W tej grupie znajduje się też por, czosnek, cebula i topinambur.

Menu w czasie pandemii koronawirusa

Zastanawiasz się, jak wspomóc organizm w walce z wirusami? Spożywaj codziennie 5 porcji warzyw i 4 porcje owoców, a także 180 g zbóż. Uważaj, aby nie rozgotowywać warzyw, w przeciwnym razie pozbywasz się ważnych składników odżywczych. Drób możesz jeść 2-3 razy w tygodniu, a czerwone mięso 1-2 razy w tygodniu.

Badania pokazują, że alliina, czyli substancja czynna w czosnku, przechodzi po jego zmiażdżeniu w allicynę. Aktywna forma alliiny słynie z właściwości przeciwdrobnoustrojowych i przeciwwirusowych. Badacze sugerują również, że katechiny znajdujące się w zielonej herbacie, zapobiegają replikacji wirusów przeziębienia i grypy. Dodatkowo wzmacniają układ immunologiczny, dzięki czemu zmniejszają ryzyko infekcji.

W tych trudnych czasach warto przetestować catering dietetyczny, który przygotowywany jest z zachowaniem najwyższych zasad bezpieczeństwa. Zamawiając taką usługę, codziennie dostaniesz pyszne i zbilansowane posiłki, które wspierają naszą formę i zdrowie.

Podobne tematy:

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.