Spotkasz go w każdym supermarkecie. Gdybyś jednak zobaczyła tę roślinę nie w sklepie na półce, ale w jego środowisku naturalnym, pewnie nie wiedziałabyś, że to właśnie imbir. Bo imbir – o czym zapewne wiesz – nie rośnie na drzewach czy krzewach.
Ten ceniony składnik, który doskonale znamy i który tak chętnie dodajemy do potraw to oczywiście korzeń (a raczej kłącze), którego nie widać gołym okiem przed wyciągnięciem z ziemi.
Na szczęście, nawet jeżeli nie mamy zielonego pojęcia, jak wygląda sama roślina, to coraz więcej wiemy, jakie właściwości ma imbir. O tym, jak on wygląda, skąd pochodzi i dlaczego jest tak ważny w naszej diecie – dowiesz się z tego artykułu…
Imbir – pochodzenie
Spis treści
Imbir przybył do nas prawdopodobnie z dalekiej Melanezji (jego pochodzenie nie jest do końca pewne). Obecnie, jako roślina uprawna występuje na obszarach południowo-wschodniej Azji, a więc możemy go spotkać w Chinach, Indiach czy w Nowej Gwinei.
Oczywiście imbir rośnie też na innych obszarach i kontynentach, ale jako roślina introdukowana, czyli specjalnie sprowadzona.
Jak wygląd imbir?
Pewnie zastanawiasz się teraz jak wygląda roślinka imbiru, bo jej korzeń bez wątpienia bardzo dobrze znasz. Dla miłośniczek kwiatów mamy bardzo dobrą wiadomość.
Być może imbir będzie kolejnym okazem, który zechcesz pielęgnować w doniczce i to nie do celów spożywczych, a wyłącznie estetycznych, bo kwiaty imbiru wyglądają naprawdę efektownie, są duże i mają ciekawą fioletową i żółtawą barwę. Na uwagę zasługują też charakterystyczne łuskowate liście, które okalają łodygę.
Imbir to z całą pewnością nie tylko korzeń jadalny, ale i kwiat, który możesz uprawiać w swoim domu. Jak to zrobić? O tym na końcu, bo teraz przejdziemy do właściwości i możliwości zastosowania imbiru, a jest o czym opowiadać.
Zastosowanie imbiru
Warto mieć go pod ręką zawsze, a to dlatego, że jego walory smakowe są tylko jedną z jego wyjątkowych cech. O szerokim zastosowaniu imbiru można powiedzieć wiele. Zacznijmy od samego początku.
Przenieśmy się w czasie kilka wieków wstecz. Już wtedy imbir miał swoje zastosowanie, bo oprócz swoich właściwości leczniczych i przyprawowych był też … środkiem płatniczym.
Dzisiaj już nie płacimy imbirem, ale nadal chętnie wykorzystujemy go do innych celów.
Tak więc imbir znajdzie swoje zastosowanie w sztuce kulinarnej, jako roślina lecznicza i uprawna, jako środek wspomagający odchudzanie, a nawet zawędruje do sypialni, bo to właśnie imbir jest doskonałym afrodyzjakiem! Ale po kolei.
Imbir w kuchni
Kto nie zna smaku i zapachu imbiru! Szczególnie teraz przyda się w kuchni, bo jesienne wieczory aż zachęcają do przygotowania grzańców, a wiadomo, że grzaniec bez imbiru to żaden grzaniec! Imbir to przyprawa, którą na co dzień wykorzystujesz w kuchni i nawet o tym nie wiesz.
Czy wiedziałaś, że znajduje się on także w curry, którą tak chętnie dodajemy do kurczaka? Jest też świetnym dodatkiem do różnych sosów, zup i marynat oraz potraw na słodko, biszkoptów i pierników.
Z czym warto łączyć imbir?
Najlepiej łączyć go z potrawami, w których wykorzystujemy czosnek, chili oraz przyprawy korzenne. Jeżeli nie próbowałaś nigdy kuchni indyjskiej to koniecznie wypróbuj chutney (czyt. czastnej) z dodatkiem imbiru. Na pewno nie pożałujesz!
Korzeń imbiru możemy też konserwować i kandyzować (młode kłącza – do 6 miesięcy). Te starsze natomiast kruszymy i wykorzystujemy jako wyśmienitą przyprawę.
Imbir na przeziębienie
W najbliższym czasie, dzięki właściwościom rozgrzewającym, po herbatę imbirową dobrze jest sięgać jak najczęściej. Imbir na przeziębienie naprawdę daje zadowalające efekty, dlatego zasługuje on na podanie osobnego przepisu i to w kilku wersjach…
Herbata imbirowa z cytrusami
Kawałek imbiru (ok. 80 g) dokładnie myjemy i kroimy w plasterki albo kruszymy na mniejsze części, a następnie gotujemy przez 20 minut w 1,5 l wody. Do gotowego wywaru dodajemy plastry cytryn i pomarańczy i słodzimy miodem.
Herbata czarna z imbirem
Parzymy herbatę w sposób tradycyjny (może być herbata z saszetki). Do herbaty dodajemy pokruszony imbir. Jeżeli jest to potrzebne, słodzimy do smaku.
Herbata z imbirem dla intensywniejszego smaku
Sposób bardzo podobny do poprzedniego, ale pozwala wydobyć bardziej intensywny aromat. Gotujemy wodę z dodatkiem imbiru. Po zagotowaniu wody dodajemy herbatę i kontynuujemy gotowanie jeszcze przez kilka minut. Dla urozmaicenia możemy też dodać kilka goździków.
Przepis na herbatę imbirową która wzmoże przemianę materii!
Co zrobić żeby przyspieszyć metabolizm? wystarczy wypić herbatę z imbirem, przygotowaną wg. tego przepisu:
Składniki:
- plaster imbiru (30g)
- łyżka miodu (20g)
- sok z cytryny
- szklanka wody
- Zagotuj wodę
- Gdy zacznie bulgotać, dodaj imbir i pozostaw na ogniu przez 20 min.
- Odstaw następnie na 10 min.
- Przelej wywar do szklanki i dodaj sok z cytryny i miód
- Gotowe!
Takie herbaty możemy pić również latem w wersji zmrożonej. Ochłodzą i dodadzą energii na cały dzień!
Syrop z imbiru
Syrop z imbiru działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Syrop imbirowy stosuje się najczęściej na zatrucia pokarmowe, przeziębienie i niestrawność. Syrop taki, poprzez wzmożenie krążenia krwi – ma działanie napotne!
Przepis na syrop z imbiru
Składniki:
- 5 łyżek miodu
- 40 dkg imbiru
- 3, 4 cytryny
- Obierz imbir i zetrzyj go na tarce
- Zalej go następnie 1 litrem gorącej wody i zaczekaj aż ostygnie
- Czas teraz dodać sok z cytryn i kilka łyżek miodu
- Wymieszaj całość dokładnie, przecedź i przelej do szklanej butelki.
TIP: Jeśli dokucza Ci przeziębienie, to pij 3 łyżki syropu, 3 razy dziennie.
Imbir na odchudzanie czyli woda imbirowa!
Zastanawiasz się czy istnieje eliksir na odchudzanie? Odpowiadamy: nie istnieje. Ale jest pewien naturalny sposób, który zdecydowanie przyspieszy spalanie tłuszczu z bioder, talii i ud, a jest nim woda imbirowa.
Jak zrobić wodę imbirową?
To bardzo proste. Taką wodę przygotowujesz podobnie jak herbatę, z tym, że po ostudzeniu możesz ją pić przez cały dzień.
- Zagotuj 1,5 litra wody z dodatkiem połamanego (lub pokrojonego w plasterki) imbiru. Około 4-centymetrowe kłącze wystarczy – imbir to bardzo intensywna przyprawa.
- Po zagotowaniu wody gotuj jeszcze przez następne 15 minut.
- Taki wywar ostudź, a jeżeli to konieczne, przecedź przez sitko.
- Pij 4 szklanki dziennie – pijąc wodę imbirową w taki sposób pozbędziesz się z organizmu toksyn.
Zamiast aspiryny, czyli lecznicze zastosowanie imbiru
Imbir ma podobne działanie jak aspiryna – wpływa na rozrzedzenie krwi. Ma jednak tą przewagę, że jest środkiem naturalnym i nie obciąża żołądka. Przy regularnym stosowaniu wykazuje też właściwości antybiotykowe:
- działa przeciwzapalnie,
- przeciwwirusowo,
- przeciwutleniająco i
- przeciwpasożytniczo.
Ze względu na działanie przeciwwymiotne, imbir polecany szczególnie kobietom w ciąży, które muszą unikać farmaceutyków, a także osobom cierpiącym na chorobę lokomocyjną. W przypadku niektórych nowotworów, imbir może wspomagać leczenie (nowotwory jajników i okrężnicy).
Imbir podgrzeje atmosferę w sypialni
Potrafi rozgrzać i to w sensie dosłownym! Jest to doskonały afrodyzjak, który podniesie temperaturę w Twojej sypialni. Spożycie kłączy imbiru wpływa na ukrwienie narządów płciowych, dostarczając obojgu partnerom większej satysfakcji seksualnej.
W przypadku mężczyzn, wydłuża i wzmacnia erekcję, w przypadku kobiet – rozgrzewa i skłania do miłosnych igraszek. Dla najlepszych efektów najlepiej spożywać go w stanie surowym, ale kolacja przy świecach z nutką imbiru, to także doskonały pomysł.
Naturalny kosmetyk
Imbir wykorzystuje się również w kosmetyce. Jeżeli masz przebarwienia na twarzy – najlepsza będzie maseczka z imbirem. Wymieszaj wyciśnięty sok z imbiru z odrobiną miodu i nałóż mieszankę na skórę, a po 30 minutach spłucz.
Imbir na włosy
Warto dodać także odrobinę imbiru (sproszkowanego) do szamponu – taka mikstura zapobiegnie rozdwajaniu końcówek.
Kąpiel z imbirem
Polecamy również relaksującą kąpiel z dodatkiem imbiru – odpręży, rozluźni i złagodzi ból mięśni, a także poprawi krążenie.
Imbir – właściwości
Jeżeli znamy już zastosowanie imbiru, to teraz pora na podsumowanie jego właściwości:
- Lecznicze – działa przeciwwymiotnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwutleniająco oraz przeciwpasożytniczo. Łagodzi ból i przeciwdziała skurczom mięśni. Zapobiega rozwojowi niektórych chorób (reumatyzmu, artretyzmu, astmy, zapalenia oskrzeli i innych chorób oddechowych), a także przeciwdziała dolegliwościom trawiennym
- Odchudzające – usuwa toksyny z organizmu, przyspiesza metabolizm i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej
- Pobudzające – dostarcza takiej energii jak po wypiciu naprawdę mocnej kawy
- Afrodyzjak – podnosi temperaturę w łóżku, pobudza krążenie
- Smakowe – idealny dodatek do wielu potraw
- Kosmetyczne – kosmetyki z imbirem działają odżywczo i odmładzająco, redukują przebarwienia skóry i zapobiegają rozdwajaniu końcówek
Cena imbiru
Kiedyś płacono imbirem, dzisiaj płacimy za imbir. Biorąc pod uwagę szeroki zakres możliwości zastosowania imbiru i jego dobroczynne właściwości wydawałoby się, że za imbir zapłacimy kokosy. Nic bardziej mylnego, jest to jedno z najtańszych „lekarstw”, suplementów wspomagających odchudzanie, kosmetyków, dodatków smakowych czy afrodyzjaków dostępnych na rynku.
Za kilogram świeżego imbiru zapłacimy około 18 złotych, a ponieważ korzeń jest dość lekki, to za te pieniądze kupimy naprawdę dużo imbiru.
Jak przechowywać imbir?
Aby imbir jak najdłużej zachował swoją świeżość, należy go odpowiednio przechowywać. Wiele osób po prostu zostawia go na wierzchu w tacce z warzywami, ale to nie najlepszy pomysł – wtedy korzeń szybciej wysycha.
Najlepiej przechowywać imbir w lodówce, na dolnej półce. Wtedy świeżość utrzymuje się nawet przez miesiąc. Możesz również go zamrozić, albo zalać słoną zalewą i przetrzymywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Domowa uprawa imbiru
Jeżeli przeczytałaś już wszystko, poznałaś właściwości korzenia i jesteś ciekawa jak wyglądają kwiaty imbiru, poniżej przepis na wyhodowanie własnej roślinki. Nie gwarantujemy, że urośnie taka, jak w dalekiej Azji, ale na pewno warto spróbować, chociażby dla samej radości obserwowania jej wzrostu.
- Potrzebujesz doniczki i oczywiście korzenia imbiru – w końcu z czegoś roślina musi wyrosnąć. Korzeń możesz zakupić w sklepie spożywczym.
- Połam go na mniejsze części i pozostaw do przesuszenia.
- Przygotuj ziemię. Najlepsza będzie ziemia lekka i pulchna.
- Odpowiednio przesuszony imbir zasiej w doniczce na głębokości ok. 10 cm. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie przesadzaj z podlewaniem – w przeciwnym razie korzeń może zgnić.
- Imbir najlepiej posadzić późną wiosną/latem, ponieważ najlepiej rozwija się w temperaturze 20-30 stopni Celsjusza. Postaw go w jasnym miejscu i obserwuj jak rośnie.
UWAGA: jeżeli Twoja roślinka rośnie, ale martwisz się, że nadal nie ma kwiatów – bez obaw. Kwitnienie rozpoczyna się dopiero w okresie 1-2 lat od posadzenia korzenia. Musisz uzbroić się jeszcze w cierpliwość.
Imbir ma już przeszło 3000 lat, a nadal, dzięki szerokiemu zastosowaniu i wszechstronnym właściwościom, cieszy się dużą popularnością i uznaniem.
Jak jeść imbir?
Spożywanie imbiru w nadmiarze, może prowadzić za sobą pewne konsekwencje. Może dojść do nieregularnej pracy serca, nudności oraz zawrotów głowy.
Jeśli natomiast cierpisz na choroby układu pokarmowego, całkowicie zrezygnuj ze spożywania tej przyprawy.
Podsumowanie
Właściwości lecznicze imbiru są ogromne! dlatego warto włączyć go do codziennej diety, spożywanie imbiru nie ma żadnych skutków ubocznych, oprócz tych o których pisałam tuż powyżej.
Warto przeczytać:
- Maseczka z imbiru na przebarwienia i kurze łapki!
- Domowe toniki do twarzy DIY na każdą cerę! [18 PRZEPISÓW]
- Frytkownica beztłuszczowa RANKING i OPINIE
Imbir jest bardzo dobry na nasze zdrowie, w chinach go stosują do wszystkiego praktycznie. Ostatnio znajomy Chińczyk opowiadał, że jest w Chinach moda, że dodają go (potarty oczywiście) nawet do coca coli, do jajecznicy, do zupy, wszędzie. I podobno sprawia on, że organizm jest silniejszy, bardziej odporny na choroby, a kobiety mają większe libido – z czego cieszą się faceci.
Imbir jest rośliną z chin. Jednak nie wszyscy wiedzą, że mamy również świetne, o takich samych właściwościach rośliny typowo polskie. Należą do nich przede wszystkim : Agrest oraz Tapinambur (nazywany również słonecznikiem bulwiastym). I tak – tapinambur to dawna polska roślina, a właściwości zdrowotne ma praktycznie na wszystko, podobnie jak znany agrest.
Widzę, że w internetach często padają pytania jak jeść imbir :) otóż należy zacząć od tego że imbir trzeba obierać łyżeczką, od góry do dołu. Stosowanie noża nie jest dobre bo jest zbyt ostry i można pozbyć się sporej ilości miąższu z imbiru. Imbir trzeba przechowywać w lodówce i obierać tylko tyle ile będziesz potrzebować. Reszta imbiru niech zostanie w skórce bo inaczej będzie Ci imbir wysychał. A jak jeść imbir? najlepiej sprawdza się jako ścierany do herbaty, lub jako plasterki do owoców morza lub do tłustych mięs jak np. kaczka czy gęś . Rzadziej ale się zdarza, imbir znajduje zastosowanie także jako dodatek do ciast i nalewek. Uważajcie także na nadmiar imbiru, nadużycie jego może powodować nudności, zawroty głowy i szybsze bicie serca, więc jeśli nie chcecie kiepsko poczuć, to spożywajcie imbir w odpowiednich zdrowych dawkach.
Imbir podobno ma działanie antynowotworowe, działa przeciwwymiotnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. W przeciwieństwie do innych środków przeciwbólowych, stosowanie imbiru nie ma żadnych skutków ubocznych jakie mają tabletki przeciwbólowe. Imbir na chorobę lokomocyjną? tak! Wystarczy przed dłuższą podróżą ukroić plasterek świeżego imbiru i żuć go aż wyssiesz z niego wszystkie soki :)))))))))) resztkę można pogryźć i połknąć lub wyrzucić.
Kiedyś mi mama opowiadała, że imbir łagodzi skurcze macicy w czasie miesiączki. Imbir niweluje skupiska płytek krwi w żyłach a więc jest idealnym naturalnym produktem dla osób mających problemy z cholesterolem.
Ja używam imbir jako wcierka do włosów, stosowany na skórę głowy poprawia jej ukrwienie i krążenie. Tutaj mogą się ze mną nie zgodzić osoby które mają wrażliwą skórę głowy, dlatego warto przed zastosowanie imbiru przetestować go na kawałku skóry czy nie powoduje wysypki na skórze czy innych efektów. Jak jeść imbir żeby sobie nie zaszkodzić? ponoć (nie testowałam) dawka dzienna to 4 g imbiru na dzień.
Oczywiście kobiety w ciąży powinny taką dawkę znacząco zmniejszyć do 1g dziennie.
Polecam Wam pić codziennie rano szklankę wody z imbirem. Czy ktoś z Was stosował kiedykolwiek imbir kandyzowany??
W Chinach obecnie do wszystkiego dają imbir. To już nie jest dodatek do jedzenia – to równoprawny składnik, na równi z innymi na talerzu. Chińczycy już piją coca-cole z imbirem, gotują sporo imbiru i dodają do tego ryż i tak jedzą, do zupy, do ryb, do…sałatek dodają sproszkowany imbir. Ostatnio już nawet trudno w Chinach znaleźć jakąkolwiek potrawę bez imbiru… ciekawe jak im to wyjdzie na zdrowiu za parę lat..