Ekspres do kawy – dla jednych urządzenie zbędne w domu, dla innych jedyny powód, by rano wstać. Częstotliwość kupowania ekspresów rośnie z roku na rok, a co za tym idzie, również zwiększa się świadomość dotycząca produktów sekcji kawowej.

Posiadanie takiego sprzętu wiąże się również z odpowiednimi zabiegami, dzięki którym możemy cieszyć się dobrym smakiem cudownego napoju na długo. Jak sprawić, by ekspres do kawy służył przez lata?

Zwróć uwagę na wodę

Nie od dziś wiadomo, że niebagatelny wpływ na jakość kawy ma woda. Zbyt twarda może przyczynić się do mało przyjemnych doznań smakowych, osadzania się kamienia i w konsekwencji szybkiego uszkodzenia części.

Można temu oczywiście zapobiec, a jednym ze sposobów jest filtrowanie wody lub częste odkamienianie. Skoro już o tym mowa, pamiętaj, że czynność tę powinieneś robić tylko za pomocą środków specjalnie do niego przeznaczonych.

Sprawdź: czy kawa jest zdrowa? :)

Co z funkcją odkamieniania, którą mają niektóre ekspresy ciśnieniowe? Niewątpliwie ułatwia ona dbanie o urządzenie, jednak należy pamiętać, że brak tej możliwości nie zwalnia z czyszczenia, a wręcz przeciwnie. W tym przypadku należy odkamieniać ekspres co ok. 200-300 parzeń.

Warto pamiętać, aby nie używać również wody źródlanej do ekspresu, ponieważ zawiera ona wapń, który może osadzać się, tworząc kamień.

Czyszczenie i odkamienianie ekspresów

delonhi_jak-dbac-o-ekspres

Oczywiście najłatwiejszy do czyszczenia wydaje się ekspres przelewowy, ponieważ jest on prosty w obsłudze i nie ma on skomplikowanych części.

Naturalnie trzeba go rozebrać do mycia, jednak nie sprawia to trudności. Filtry wymieniane są po każdym parzeniu (choć nie w każdym modelu), dlatego nie musisz martwić się dodatkową czynnością.

Ekspres ciśnieniowy kolbowy natomiast, wymaga przede wszystkim regularnego czyszczenia, choćby ze względu na jego budowę.

Należy przede wszystkim regularnie czyścić filtry kawy pod bieżąco wodą i wylot bojlera co ok. 300 kaw. Ważne są też poszczególne elementy, np. pojemnik na wodę, kolba, o czym nie można zapomnieć. Jeśli chodzi o automaty, np. ekspres ciśnieniowy De’Longhi, czyszczenie regularne oczywiście również cię nie ominie.

Ekspres automatyczny wymaga czyszczenia wewnętrznego obwodu, również tacki i pojemnika na skropliny, pojemnika na fusy i innych elementów użytkowych, np. pojemnika z mlekiem, a szczegóły zawsze znajdziesz w instrukcji obsługi.

Urządzenia na kapsułki często są proste w czyszczeniu, wystarczy do tego wilgotna szmatka. Poza tym oczywiście należy dbać o higienę zbiornika na kapsułki czy pojemnika na wodę. Ważne jest też płukanie po przyrządzaniu napojów z mlekiem w każdym modelu z taką opcją.

Odkamienianie to kolejna z czynności, jakie trzeba wykonywać, kupując ekspres. Warto mieć urządzenie, które samo informuje o tym, kiedy należy to zrobić.

Najczęściej do pojemnika z wodą należy wlać dedykowany środek rozcieńczony z wodą i ustawić żądany przez producenta program, by przeprowadzić cykl płukania.

Odkamienianie wygląda bardzo podobnie również w ekspresie kolbowym i kapsułkowym. Szczegółowe informacje o danym ekspresie znajdziesz w instrukcji, która jest najważniejsza.

Pamiętaj o systemie spieniania

Nawet jeśli twój ekspres ma funkcję czyszczenia systemu spieniania mleka, należy dbać o to, aby robienie mlecznych kaw było higieniczne i bezpieczne dla domowników. Dlaczego tak ważne jest zadbanie o tę część ekspresu?

Zalegające resztki mleka mogą nie tylko tworzyć czopy, które uniemożliwiają swobodne korzystanie, ale po prostu cały proces parzenia kawy będzie niehigieniczny.

Chyba nie trzeba mówić, co stanie się z kartonem otwartego mleka, gdy zostawimy go na kilka dni w nieodpowiedniej temperaturze. Właśnie dlatego tak ważne jest doglądanie systemu spieniającego mleko.

Akcesoria do ekspresu, które warto mieć:

  • odkamieniacz,
  • filtr do wody,
  • szczotka do czyszczenia ekspresów,
  • preparat do usuwania osadu z mleka.

Czemu dobry ekspres parzy złą kawę?

Może się zdarzyć, że kupisz świetnej jakości ekspres ciśnieniowy do kawy, jednak po jakimś czasie czujesz się zawiedziony, bo napój nie smakuje tak dobrze.

Po pierwsze, musisz sprawdzić młynek. Źle zmielone ziarna to bolączka smakoszy, ponieważ może to spowodować, że kawa będzie kwaskowata i po prostu wylejesz ją do zlewu po pierwszym łyku.

Oprócz wody i jakości samych ziaren oczywiście ogromną rolę odgrywa również odpowiednie czyszczenie urządzenia.

Zaniedbanie tego rytuału może spowodować, że różnicę poczujesz niestety na swoim podniebieniu. Dlatego właśnie tak ważne jest dbanie o ekspres do kawy!

Warto przeczytać:

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.