Cholesterol – słowo, które dla wielu z nas ma jedynie negatywne skojarzenie. Okazuje się jednak, że cholesterol można sklasyfikować na ten dobry oraz zły. Jaka jest między nimi różnica i w jaki sposób wpływają one na funkcjonowanie naszego organizmu?
Dobry i zły cholesterol, czyli jaki?
Spis treści
Myśląc o cholesterolu, nasuwają nam się głównie negatywne skojarzenia. Słowo to często można usłyszeć w reklamach, pojawia się tam w kontekście niezdrowej diety.
Sam nadmiar cholesterolu jest niezwykle szkodliwy dla naszego organizmu. Jego podwyższone stężenie we krwi jest źródłem takich problemów, jak miażdżyca i nadciśnienie.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak powszechny jest to problem, a choroby układu sercowo-naczyniowego są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów.
Dlaczego więc cholesterol dzielimy na dobry i zły? Cholesterol jest sterolem występującym w tkankach zwierzęcych. W większości wytwarzany jest on przez naszą wątrobę (80%), natomiast pozostałą ilość dostarczamy w formie posiłków. Łatwo więc zauważyć, że organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje cholesterolu w pewnej, ograniczonej ilości.
To z jego pomocą dochodzi do syntezy kwasów żółciowych, niezębnych w procesie trawienia. Ma on swój udział również w wytwarzaniu hormonów. I chociaż ilość cholesterolu wytwarzana przez wątrobę pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik, to trudno wyeliminować jego dodatkowe porcje, zwłaszcza z dań zawierających mięso.
LDL i HDL – co to oznacza?
Spożywany przez nas cholesterol trafia do naszej wątroby i tam łączy się m.in. z białkami. W ten sposób tworzą się lipoproteiny. Spośród nich warto wyróżnić dwa rodzaje – LDL oraz HDL.
Pierwszy z nich to cholesterol o małej gęstości, nazywany także złym cholesterolem. Zwiększone stężenie LDL we krwi zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. LDL to jeden ze składników blaszki miażdżycowej, która hamuje przepływ krwi i prowadzi do zamknięcia tętnicy i w efekcie niedokrwienia.
Drugą lipoproteiną jest HDL o dużej gęstości. Jego zadaniem jest usuwanie cholesterolu ze wszystkich komórek, dzięki czemu zwiększa się drożność żył i naczyń krwionośnych.
Jak zachować równowagę?
Żeby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować, to cząsteczek dobrego cholesterolu powinno być więcej niż tego złego. Najlepiej, jeśli jednocześnie obniżamy poziom LDL i zwiększamy ilość HDL. Warto przede wszystkim wzbogacić dietę o następujące składniki: błonnik, kwasy omega-3, witaminy C i E oraz sterole roślinne.
Te ostatnie można znaleźć zarówno w preparatach – przykład tutaj, jak i żywności przeznaczonej dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Sterole roślinne znajdziemy m.in. w ryżu, ziarnach soi, orzechach, oleju roślinnym, warzywach i owocach.
Wybrane specjalnie dla Ciebie artykuły: