Cholesterol – słowo, które dla wielu z nas ma jedynie negatywne skojarzenie. Okazuje się jednak, że cholesterol można sklasyfikować na ten dobry oraz zły. Jaka jest między nimi różnica i w jaki sposób wpływają one na funkcjonowanie naszego organizmu?

Dobry i zły cholesterol, czyli jaki?

Myśląc o cholesterolu, nasuwają nam się głównie negatywne skojarzenia. Słowo to często można usłyszeć w reklamach, pojawia się tam w kontekście niezdrowej diety. Sam nadmiar cholesterolu jest niezwykle szkodliwy dla naszego organizmu. Jego podwyższone stężenie we krwi jest źródłem takich problemów, jak miażdżyca i nadciśnienie.

dobry-zly-cholesterol-roznice

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak powszechny jest to problem, a choroby układu sercowo-naczyniowego są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów.

Dlaczego więc cholesterol dzielimy na dobry i zły? Cholesterol jest sterolem występującym w tkankach zwierzęcych. W większości wytwarzany jest on przez naszą wątrobę (80%), natomiast pozostałą ilość dostarczamy w formie posiłków. Łatwo więc zauważyć, że organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje cholesterolu w pewnej, ograniczonej ilości.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Jak samodzielnie radzić sobie ze zgagą?

To z jego pomocą dochodzi do syntezy kwasów żółciowych, niezębnych w procesie trawienia. Ma on swój udział również w wytwarzaniu hormonów. I chociaż ilość cholesterolu wytwarzana przez wątrobę pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik, to trudno wyeliminować jego dodatkowe porcje, zwłaszcza z dań zawierających mięso.

LDL i HDL – co to oznacza?

Spożywany przez nas cholesterol trafia do naszej wątroby i tam łączy się m.in. z białkami. W ten sposób tworzą się lipoproteiny. Spośród nich warto wyróżnić dwa rodzaje – LDL oraz HDL.

Pierwszy z nich to cholesterol o małej gęstości, nazywany także złym cholesterolem. Zwiększone stężenie LDL we krwi zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. LDL to jeden ze składników blaszki miażdżycowej, która hamuje przepływ krwi i prowadzi do zamknięcia tętnicy i w efekcie niedokrwienia.

Drugą lipoproteiną jest HDL o dużej gęstości. Jego zadaniem jest usuwanie cholesterolu ze wszystkich komórek, dzięki czemu zwiększa się drożność żył i naczyń krwionośnych.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Ulubione miejsca bakterii

Jak zachować równowagę?

Żeby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować, to cząsteczek dobrego cholesterolu powinno być więcej niż tego złego. Najlepiej, jeśli jednocześnie obniżamy poziom LDL i zwiększamy ilość HDL. Warto przede wszystkim wzbogacić dietę o następujące składniki: błonnik, kwasy omega-3, witaminy C i E oraz sterole roślinne.

Te ostatnie można znaleźć zarówno w preparatach – przykład tutaj, jak i żywności przeznaczonej dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Sterole roślinne znajdziemy m.in. w ryżu, ziarnach soi, orzechach, oleju roślinnym, warzywach i owocach.

Wybrane specjalnie dla Ciebie artykuły:

1 Udostępnień
(3głosów, średnia: 4,67 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.