Jednym ze składników, który coraz częściej można znaleźć w składzie produktów kosmetycznych o działaniu regenerującym oraz nawilżającym jest olej abisyński.

Produkt ten pozyskiwany jest z nasion modraku abisyńskiego, który po raz pierwszy pojawił się na terenach Etiopii oraz w regionie Morza Śródziemnego.

Obecnie roślina ta uprawiana jest także na terenie Stanów Zjednoczonych.

Czym charakteryzuje się olej abisyński?

Modrak abisyński odgrywa ważną rolę zarówno w przemyśle jak i gospodarce. Wykorzystywany jest jako składnik paszy dla zwierząt, a olej z niego produkowany stanowi ważny składnik podczas produkcji paliw. Wykorzystuje się go także w przemyśle metalurgicznym. Dużą rolę odgrywa także w przemyśle kosmetycznym.

Olej pozyskiwany z modraka abisyńskiego doskonale się wchłania i nawilża skórę, dlatego jest cenionym składnikiem produktów przeznaczonych do pielęgnacji.

Sama roślina osiąga wysokość do 1,5 metra i charakteryzuje się niewielkimi oraz drobnymi listkami, oraz białawymi kwiatami. Kluczowe znaczenie mają owoce modraka, w których znajdują się nasiona – to właśnie one są wykorzystywane do wytwarzania oleju abisyńskiego.

Amber glass bottle with cosmetic body oil on a white background with sunbeams and dry plants. Dropper serum, natural product, eco concept.

Właściwości i działanie oleju abisyńskiego

Olej abisyński ceniony jest zwłaszcza z uwagi na dużą zawartość w swoim składzie kwasu erukowego (uznawanego za nienasycony rodzaj kwasu omega-9). Kwas ten charakteryzuje się silnym działaniem nawilżającym oraz natłuszczającym, jednocześnie nie pozostawiając tłustego filtru na skórze podczas jego stosowania.

Kwas erukowy stosowany regularnie przeciwdziała pojawianiu się pierwszych oznak starzenia się skóry. Chroni także skórę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych takich jak wiatr czy mróz. 

Jego silne działanie antyoksydacyjne poprawia elastyczność skóry, chroni ją przed nadmiernym wysuszeniem, a także powoduje spłycenie istniejących już oznak starzenia się skóry.

Olejek posiada także silne właściwości łagodzące, dlatego jest polecany dla osób posiadających skórę wrażliwą, atopową czy naczynkową. Wmasowywanie w skórę oleju abisyńskiego pomoże uporać się z bolesnymi podrażnieniami oraz zaczerwienieniem skóry, powstałym także po zbyt intensywnym opalaniu.

Stosowanie oleju ma także dobroczynne działanie na włosy oraz skórę głowy. Olejek stosowany na włosy ułatwia ich rozczesywanie oraz zapobiega nadmiernemu puszeniu się włosów. Co ważne, nie powoduje nadmiernego obciążenia fryzury, a jednocześnie nadaje włosom blask oraz zapobiega ich elektryzowaniu się.

Jego dobroczynne działanie doceniono także w przypadku pielęgnacji paznokci. Wmasowywanie oleju w paznokcie oraz ich okolice, powoduje nawilżenie wysuszonych skórek oraz zapobiega rozdwajaniu się zniszczonej i osłabionej płytce paznokcia.

olejek

Olej abisyński – jak stosować?

Stosowanie oleju abisyńskiego na skórę ciała i twarzy jest identyczne jak w przypadku każdego innego oleju przeznaczonego do pielęgnacji. Może być stosowany zarówno na dzień jak i na noc, za każdym razem na oczyszczoną skórę.

Może być stosowany jako krem do twarzy oraz skóry dekoltu, warto też wykorzystać go jako skuteczną kurację na wysuszone dłonie oraz stopy.

Olej ten można także wykorzystać podczas kąpieli poprzez wymieszanie wody z kilkoma łyżkami produktu.

Dzięki temu po wyjściu z wanny na skórze powstanie niewidoczny filtr, którego najważniejszym zadaniem jest zatrzymane wody oraz zapobieżenie przesuszeniu skóry. Olej doskonale sprawdzi się jako produkt niwelujący podrażnienia po goleniu.

Podobne:

0 Udostępnień
(Brak głosów)
Loading...
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.