Kotlet schabowy – kalorie. Kotlet schabowy jest ulubionym daniem wielu ludzi, szczególnie mężczyzn. Nie zwracają oni uwagi na pochłaniane kalorie.
Kotlet schabowy właściwości
Spis treści
Mięso jest produktem spożywczym, które zawiera najłatwiej dostępny zestaw niezbędnych składników mineralnych i witamin, białek, tłuszczów i węglowodanów. Jednak zbyt często spożywane jest niezdrowe.
Szczególnie mięso smażone. Naukowcy już od jakiegoś czasu ostrzegają, że zajadanie się schabowymi, szczególnie tymi, które zostały nieopatrznie przypalone, grozi wysokim skokiem cholesterolu, a nawet rozwojem raka.
Mięso silnie zakwasza organizm, a jeśli jest podstawą diety, powoduje tym samym wiele zaburzeń. Znacznie lepszym rozwiązaniem, niż smażenie kotletów schabowych, jest ich przygotowanie na przykład na parze.
Takie gotowanie zabiera dość sporo czasu, więcej niż smażenie, ale z dodatkiem ziół tak przygotowany kawałek mięsa jest nie tylko znacznie mniej kaloryczny, ale również znacznie smaczniejszy poprzez poszerzony bukiet smaków. Dzięki temu tradycyjne kotlety można przyrządzać na wiele różnych sposobów, w zależności od apetytu.
Kotlet schabowy – kalorie
Tradycyjny kotlet schabowy, przyrządzony w panierce z bułki tartej to danie wysoko kaloryczne. Jeden taki kotlet schabowy zawiera blisko 500 kalorii. Tymczasem surowy kawałek mięsa wcale nie jest tak kaloryczny. Jeden kawałek schabu, przygotowanego na kotlet to około 170 kalorii.
Większość kaloryczności kotleta stanowi tłuszcz, na jakim został usmażony. Bez bułki tartej niewielki kotlet smażony na niewielkiej ilości tłuszczu to już zaledwie przeciętnie 120 kalorii.
A więc nawet tak niewielki zabieg, jak zrezygnowanie z bułki, jest w stanie znacząco obniżyć kaloryczność potrawy. Schab jest mięsem przyrządzanym na różne sposoby, na przykład jest również pieczony.
Nie wymaga wówczas właściwie dodatku tłuszczu, ponieważ zawiera go w wystarczającej ilości. Obiad ze kawałkiem upieczonego schabu, zamiast w postaci kotletów schabowych smażonych jest znacznie mniej kaloryczny.
Warto przeczytać: