Chociaż granat nie jest ziołem, warto jednak przyjrzeć się bliżej jego leczniczym właściwościom. Granat posiada szereg korzyści, które z pewnością Cię zainteresują. Dodatkowo jest niezwykle smaczny i niskokaloryczny.
Dlaczego warto sięgnąć po owoc granatu
1. Granat jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. To właśnie one wpływają na intensywny, czerwony kolor owocu. Granat posiada ponad 3-krotnie więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino czy zielona herbata.
Koniecznie sprawdź wczorajszy ranking: tabletki do ssania na ból gardła!
Jak wiadomo, antyoksydanty usuwają z naszego organizmu wolne rodniki, które odpowiadają za różnego rodzaju choroby i przyspieszają starzenie się skóry. Jeśli więc chcesz na dłużej cieszyć się zdrowiem i młodzieńczym wyglądem powinnaś wprowadzić owoc granatu na stałe do swojej diety.
2. Nie wiem, czy wiesz, ale jedna porcja soku z granatu pokrywa około 40% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jak wiadomo, witaminy ze źródeł naturalnych są znacznie lepiej przyswajalne, niż te syntetyczne.
Jednak aby zapewnić sobie tak dużą dawkę witaminy, powinnaś jeść surowy owoc, albo samodzielnie przygotować sobie sok z granatu. Jest to istotne, ponieważ witamina C ulega rozkładowi w procesie pasteryzacji.
3. Jest jeszcze jeden plus wysokiej zawartości antyoksydantów w owocach granatu. Naukowcy udowodnili pozytywne działanie przeciwutleniaczy w obniżeniu ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera. Jeśli więc w Twojej rodzinie pojawiły się przypadki tej choroby, powinnaś zwiększyć ilość przyjmowanych antyoksydantów.
4. Substancje zawarte w owocach granatu mają właściwości przeciwzapalne. Owoc ten stanowi więc ciekawą alternatywę dla różnego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego jak między innymi zespół jelita wrażliwego, czy choroba Leśniowskiego Crohna.
Musisz jednak pamiętać, że jeżeli stosujesz leki na stany zapalne układu pokarmowego, powinnaś przed zastosowaniem „kuracji” granatem zapytać o zdanie lekarza. Niektóre leki mogą wchodzić w interakcję z granatem.
5. Wyżej wspomniane właściwości przeciwzapalne soku z granatu sprawdzą się nie tylko w przypadku dolegliwości układu pokarmowego. Warto sięgać po ten owoc w trakcie różnego rodzaju infekcji. Pozwoli Ci to znacznie szybciej zregenerować siły i pozbyć się choroby, ale także wpłynie zbawiennie na Twoje samopoczucie.
6. Połączenie właściwości przeciwzapalnych oraz wysokiej zawartości flawonoidów w owocach granatu sprawia, że jest to idealna propozycja dla tych, którzy cierpią na reumatyzm. Warto jednak sięgać po nie również jeśli jesteś osobą starszą, albo intensywnie trenujesz, ponieważ substancje te zapewniają dobrą kondycję stawów.
7. Naukowcy udowodnili, że owoce granatu znacznie redukują ryzyko wystąpienia nowotworów. Sok z granatu hamuje rozwój nowotworów i choć sam owoc nie pozwoli całkowicie pozbyć się raka, to z pewnością spowolni jego rozwój. Szczególnie polecany jest w przypadku raka prostaty, jako suplement diety.
8. Warto również pamiętać o tym, że owoc granatu ma szczególne zastosowanie w zapobieganiu wystąpienia chorób serca.
Serce jako jedyny narząd jest tak bardzo narażone na negatywne działanie wolnych rodników i podwyższonego poziomu cholesterolu. Jeśli naczynia krwionośne zostaną zablokowane przez zmiany miażdżycowe, grozi nam nawet zawał serca.
Dzięki właściwościom soku z owoców granatu naczynia krwionośne stają się znacznie bardziej elastyczne, co wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, a dodatkowo pozwala zachować poziom cholesterolu na właściwym poziomie.
Musisz jednak pamiętać, że tutaj również przed zastosowaniem diety granatowej należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym, aby wykluczyć możliwość wystąpienia reakcji z lekami obniżającymi ciśnienie.
9. Oprócz działania przeciwzapalnego sok z owocu granatu ma również silne działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Warto więc sięgać po ten wybuchowy owoc szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności, kiedy to jesteśmy bardziej narażeni na „złapanie” wirusa lub bakterii. Dzięki wysokiej dawce witaminy C i E nie tylko pozwala szybciej zwalczyć chorobę, ale dodatkowo wzmacnia naszą odporność.
10. Na Dalekim Wschodzie granat od lat stosowany jest jako naturalny środek obniżający poziom cukru we krwi. Granat nie tylko sprowadza poziom glukozy do odpowiednich wartości, ale dodatkowo zapewnia jego długotrwałe utrzymywanie się w normie.
11. Coraz więcej osób ma obecnie trudności z zajściem w ciążę. Pary zmagają się długie lata, aż ostatecznie decydują się na różnego rodzaju kosztowne zabiegi, które mają im dać upragnione potomstwo. Choć nie zawsze, to często trudności w zajściu w ciążę wywołane są stresem oksydacyjnym.
Jeśli więc planujecie powiększenie rodziny, powinniście wprowadzić do swojej diety owoc granatu. Stosowany zarówno przez Ciebie, jak i partnera. Zawarte w nim antyoksydanty zmniejszą stres oksydacyjny, przez co wpłyną korzystnie na poprawę płodności.
Jak widzisz nie tylko zioła i przyprawy wykazują korzystne działanie dla naszego zdrowia. Choć od małego słyszymy, że owoce i warzywa są zdrowe, często zapominamy o tym, że mogą mieć zbawienny wpływ na nasz organizm.