Maniok to tajemnicze, pochodzące z Brazylii niewiele znane Polakom warzywo, które znajduje się na 3 miejscu jako najpopularniejszy składnik codziennej diety wszystkich ludzi na całym świecie. Wyprzedzają go jedynie dwa produkty, ryż i pszenica.
Maniok jest bogaty w skrobię, ale jest jeden szkopuł, Maniok zawiera jeden trujący składnik, który zresztą jest bardzo łatwy do zniwelowania. Wystarczy, że Maniok zostanie poddany gotowaniu lub pieczeniu i warzywo jest zdrowe i gotowe do spożycia.
Nawet samo pozostawienie bulw Manioku w wodzie na 24 godziny, zlikwiduje ten szkodliwy związek.


Rodzaje Manioku
Spis treści
- Maniok jadalny (bulwy, które przetwarza się na mączkę)
- Maniok słodki (pokrewieństwo Manioku) również nadaje się do spożycia
- Maniok kauczukodajny (zastosowanie w przemyśle)
Maniok = Tapioka
Tapioka to nic innego jak Maniok, ta nazwa po prostu bardziej przyjęła się w Polsce. Tapioka ma świetne cechy prozdrowotne, oto one:
- nie zawiera cholesterolu
- zawiera lekko strawne węglowodany
- zawiera bardzo mało białka
- jest hipoalergiczna
- nie zawiera glutenu
Tapiokę w Polsce używa się do zagęszczania sosów i musów, jest ona w formie mąki.
Liście Manioku

Liście Manioku także znalazły swoje miejsce w podniebieniach ludzkości. Podobnie jak bulwy Manioku, liście muszą zostać poddane gotowaniu, ponieważ także zawierają trujący środek.
Liście Manioku znajdują zastosowanie w kuchni jak dodatek do mięs, przypominają nieco szpinak, a smakują chyba nawet lepiej…
Nasiona Manioku

W krajach gdzie Maniok jest najszerzej stosowany, głównie panuje bieda i to sprawiło, że nawet nasiona Manioku są wykorzystywane w kuchniach. Z nasion Manioku produkuje się jakże potrzebny w kuchni olej!
Maniok gdzie kupić?
Same bulwy Manioku strasznie ciężko dostać, na tym polu dałabym sobie spokój, ale już mączkę Tapiokę łatwiej znaleźć. Są dwa miejsca, w które możesz się udać, jest sklep ze zdrową żywnością lub możesz także spróbować ją znaleźć w sklepach internetowych.
Tapioka – przepis
Do przyrządzenia puddingu z Tapioki, truskawkami i rabarbarem będziesz potrzebować następujące składniki:
- szklankę Tapioki
- szklankę truskawek
- pęczek rabarbaru
- pół litra mleka
- 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
Umyj, obierz i pokrój w kostkę rabarbar oraz truskawki. Następnie trzeba zrobić z nich syrop, więc w małym garnku z niewielką ilością wody gotuje je, aż powstanie coś w formie gęstego syropu. Syrop posłodź do smaku.
Do osobnego garnka wlej pół litra mleka i wrzuć szklankę Manioku, gotuj przez około pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Gdy upłynie czas, dodaj ekstrakt waniliowy. Gotowe!
Podaj w pucharkach, na spód oczywiście ląduje syrop z rabarbaru i truskawek a na niego nałóż zrobiony pudding. Pudding z Tapioki możesz podawać na zimno i na ciepło. Smacznego!
Wybrane specjalnie dla Ciebie artykuły:
- Maniok jadalny
- Traganek – właściwości, o których WARTO wiedzieć!
- Stres oksydacyjny – co to jest i jak go równoważyć?
- Pielęgnacja cery tłustej [22 SKUTECZNE] sposoby na tłustą cerę [PORADNIK]
- Czy nadmiar żelaza jest groźny? Przyczyny i leczenie
Maniok to nie jest to samo co tapioka! Tapioka to skrobia z manioku, a nie sam wysuszony i zmielony korzeń.