Maniok to tajemnicze, pochodzące z Brazylii niewiele znane Polakom warzywo, które znajduje się na 3 miejscu jako najpopularniejszy składnik codziennej diety wszystkich ludzi na całym świecie. Wyprzedzają go jedynie dwa produkty, ryż i pszenica.

Maniok jest bogaty w skrobię, ale jest jeden szkopuł, Maniok zawiera jeden trujący składnik, który zresztą jest bardzo łatwy do zniwelowania. Wystarczy, że Maniok zostanie poddany gotowaniu lub pieczeniu i warzywo jest zdrowe i gotowe do spożycia.

Nawet samo pozostawienie bulw Manioku w wodzie na 24 godziny, zlikwiduje ten szkodliwy związek.

maniok
Maniok
bulwa-manioku
Bulwa manioku

Rodzaje Manioku

  1. Maniok jadalny (bulwy, które przetwarza się na mączkę)
  2. Maniok słodki (pokrewieństwo Manioku) również nadaje się do spożycia
  3. Maniok kauczukodajny (zastosowanie w przemyśle)

Maniok = Tapioka

Tapioka to nic innego jak Maniok, ta nazwa po prostu bardziej przyjęła się w Polsce. Tapioka ma świetne cechy prozdrowotne, oto one:

  • nie zawiera cholesterolu
  • zawiera lekko strawne węglowodany
  • zawiera bardzo mało białka
  • jest hipoalergiczna
  • nie zawiera glutenu

Tapiokę w Polsce używa się do zagęszczania sosów i musów, jest ona w formie mąki.

Liście Manioku

lisc-manioku
Tak wygląda liść manioku

Liście Manioku także znalazły swoje miejsce w podniebieniach ludzkości. Podobnie jak bulwy Manioku, liście muszą zostać poddane gotowaniu, ponieważ także zawierają trujący środek.

Liście Manioku znajdują zastosowanie w kuchni jak dodatek do mięs, przypominają nieco szpinak, a smakują chyba nawet lepiej…

Nasiona Manioku

nasiona-manioku
Nasiona Manioku

W krajach gdzie Maniok jest najszerzej stosowany, głównie panuje bieda i to sprawiło, że nawet nasiona Manioku są wykorzystywane w kuchniach. Z nasion Manioku produkuje się jakże potrzebny w kuchni olej!

Maniok gdzie kupić?

Same bulwy Manioku strasznie ciężko dostać, na tym polu dałabym sobie spokój, ale już mączkę Tapiokę łatwiej znaleźć. Są dwa miejsca, w które możesz się udać, jest sklep ze zdrową żywnością lub możesz także spróbować ją znaleźć w sklepach internetowych.

Tapioka – przepis

Do przyrządzenia puddingu z Tapioki, truskawkami i rabarbarem będziesz potrzebować następujące składniki:

  • szklankę Tapioki
  • szklankę truskawek
  • pęczek rabarbaru
  • pół litra mleka
  • 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego

Umyj, obierz i pokrój w kostkę rabarbar oraz truskawki. Następnie trzeba zrobić z nich syrop, więc w małym garnku z niewielką ilością wody gotuje je, aż powstanie coś w formie gęstego syropu. Syrop posłodź do smaku.

Do osobnego garnka wlej pół litra mleka i wrzuć szklankę Manioku, gotuj przez około pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Gdy upłynie czas, dodaj ekstrakt waniliowy. Gotowe!

Podaj w pucharkach, na spód oczywiście ląduje syrop z rabarbaru i truskawek a na niego nałóż zrobiony pudding. Pudding z Tapioki możesz podawać na zimno i na ciepło. Smacznego!

Wybrane specjalnie dla Ciebie artykuły:

0 Udostępnień
Uwielbiam wykorzystywać naturalne oleje. Obserwuję i zgłębiam styl kobiet z całego świata. Przygotowuję kosmetyki z domowych, lokalnych składników. Kocham buty i torebki. Telefon: +48789345456. e-mail: Joanna.F@wp.pl

1 KOMENTARZ

  1. Maniok to nie jest to samo co tapioka! Tapioka to skrobia z manioku, a nie sam wysuszony i zmielony korzeń.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.