Marchewka – kalorie. Marchew to jeden z podstawowych składników większości zup, sosów i dań. Jest wyjątkowym warzywem ze względu na wysoką zawartość witaminy A.

Marchew – właściwości

Witamina A, a właściwie beta karoten w marchwi pozwala na utrzymanie zdrowego wzroku oraz pięknej cery. Ten kto zjada marchew w dużych ilościach zauważa, że skóra nabiera brązowego odcienia. Ponadto naskórek delikatnie łuszczy się, pozwalając usunąć stare jego warstwy i odżywić nowe. Oprócz tego jest znanym antyoksydantem. Wpływ marchwi na urodę był już wielokrotnie tematem dyskusji. Ale marchew to nie tylko sam beta karoten. Na niedobory tej witaminy człowiek cierpi na szczęście wyjątkowo rzadko, bowiem mamy jej zapasy nawet na kilka lat.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Ile kalorii ma makrela wędzona?

Oprócz witaminy A w marchwi znajdują się także witaminy z grupy B, oraz kwas foliowy. Znajdziemy tu również dużą ilość składników mineralnych takich jak potas, żelazo, sód, miedź, fosfor, a także jod odpowiedzialny za prawidłową pracę tarczycy. Regularne jedzenie marchewki pozwala zwiększyć odporność na alergie, a także przygotowuje skórę na kontakt z promieniowaniem UV.

Marchewka – kalorie

Mimo iż marchew ma charakterystyczny, słodki smak, co sugeruje iż zawiera dużo cukrów, jest bardzo mało kaloryczna. Marchew długości dłoni to zaledwie 10 kalorii! Natomiast  starta na tarce z dużymi okami marchew w szklance 250 ml to około 30 kalorii. Marchewkę można zatem bez obaw chrupać przez cały dzień lub spożywać soki z marchwi bez dodatku cukru, świeżo wyciskane. Soki zagęszczone kupowane w sklepie nie są dobrym wyborem, ponieważ zawierają dodatek cukru.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Ile kalorii ma herbata?

Trzeba również uważać na marchew z dodatkiem tłuszczu. Szklanka zasmażanej na patelni marchwi to już ponad 200 kalorii. A marchew z groszkiem z masłem to około 100 kalorii, podczas gdy to danie bez dodatków czyli sama marchewka z groszkiem to 60 kalorii. Ciasta i batony marchewkowe są także dość zdradliwe na diecie, to nawet 130 kalorii w jednym batonie i kawałku ciasta. Jednak zjadane od czasu do czasu są smaczne i sycące ze względu na zawartość pektyn.

0 Udostępnień
(1głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.