Mięta pieprzowa zasługuje na miano ikony ziołolecznictwa! Niestety mówiąc o ziołolecznictwie, często zapominamy wspomnieć o leczniczych właściwościach mięty pieprzowej.

W wielu domach zioło to stosowane jest powszechnie, za sprawą intensywnego aromatu oraz niezwykle orzeźwiającego smaku. Zimą sięgamy po dostępne niemal w każdym sklepie herbaty miętowe, zaś latem dodajemy do wody, tworząc – razem z imbirem i cytryną niezwykle orzeźwiający napój.

Niektórzy również niezwykle upodobali sobie mojito – drink, który łączy w sobie delikatny smak rumu z orzeźwiającą miętą i kwaśną cytryną.

Warto jednak pamiętać o tym, że mięta może być z powodzeniem wykorzystywana w fitoterapii, a także jako surowiec stanowiący bazę do produkcji kosmetyków.

Wszystko o mięcie pieprzowej

Spis treści

mieta-pieprzowa

Mięta to roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Liczy sobie ponad 30 gatunków, z czego głównym jej gatunkiem jest mięta zielona. Jednak w ziołolecznictwie przede wszystkim wykorzystujemy miętę pieprzową. Roślina ta naturalnie rośnie na terenie Europy i Azji, choć z powodzeniem może być uprawiana na terenie całego świata.

Surowiec leczniczy zarówno w przypadku mięty zielonej, jak i mięty pieprzowej stanowią liście, łodygi oraz olejek eteryczny (zwany również olejkiem aromatycznym). Mięta zielona polecana jest osobom, które cierpią na problemy trawienne.

Zawarte w niej substancje aktywne wpływają na poprawę trawienia oraz zwiększają poziom wydzielanej żółci. Co więcej, mięta zielona jest bogatym źródłem antyoksydantów.

Właściwości te sprawiają, że herbata miętowa opóźnia proces utleniania się tłuszczy oraz stanowi skuteczny element redukujący tworzenie się szkodliwych kwasów tiobarbiturowych.

Herbata ze świeżych liści mięty najlepsza!

Choć w każdym sklepie znajdziesz gotowe herbaty z liści mięty, lepszą alternatywą będzie zastosowanie świeżych bądź suszonych liści. W niektórych sklepach możesz kupić miętę w doniczce, dzięki czemu stale będziesz miała dostęp do świeżych liści.

Jeśli jednak nie masz gdzie postawić mięty, powinnaś zdecydować się na suszone liście. Herbaty w torebkach charakteryzuje znacznie niższa zawartość substancji aktywnych.

Koniecznie wypróbuj te sposoby na świeże liście mięty!

Właściwości mięty

mieta

Mięta pieprzowa, podobnie jak mięta zielona charakteryzuje się działaniem wspomagającym trawienie, jednak warto zauważyć, że w przypadku tej odmiany działanie to jest znacznie silniejsze.

Jest to spowodowane znacznie wyższą zawartością mentolu. Już od zamierzchłych czasów, w medycynie ludowej, stąd też jej potoczna nazwa – mięta lekarska.

Dzięki właściwościom zwiększającym wydzielanie soków trawiennych napary z mięty pieprzowej zalecane są osobom cierpiącym na nieżyt żołądka oraz syndrom jelita drażliwego. Większy poziom soku żołądkowego ułatwia trawienie, a ponadto wpływa na lepsze przyswajanie pokarmów.

Napar z liści mięty

Jeśli w swojej kuchni posiadasz suszone liście mięty pieprzowej, możesz w prosty sposób przygotować napar, który charakteryzuje się niezwykłą skutecznością w nieżytach żołądka, problemach z łaknieniem i zaparciami.

Wystarczy zalać łyżkę suszonych liści 2 szklankami wrzącej wody (1,5 szklanki dla uzyskania intensywniejszego smaku), a następnie zaparzaj przez około 10 minut.

Przed wypiciem napar należy przecedzić, a następnie pić pół szklanki na godzinę przed jedzeniem (napar przyjmowany po posiłku ma działanie rozkurczowe, żółciopędne i wiatropędne).

Mięta na skurcze i menstruacje

Zawarte w mięcie pieprzowej flawonoidy oraz mentol charakteryzują się właściwościami zmniejszającymi skurcze, zatem ten niezwykle smaczny napar może przynieść ulgę również w przypadku bolesnych menstruacji.

Nacierki z liści mięty pieprzowej

Świeże liście mięty sprawdzą się idealnie jako środek zmniejszający świąd. Już w medycynie ludowej nacierki z liści mięty pieprzowej stosowane były w celu złagodzenia objawów ospy wietrznej, której jak wiemy towarzyszy silne swędzenie całego ciała.

Dodatkowo liście mięty pieprzowej stosowane zewnętrznie charakteryzują się miejscowym działaniem znieczulającym oraz przeciwzapalnym. Jeśli więc na Twoich ustach często gości nieestetycznie wyglądająca opryszczka powinnaś potrzeć pęcherzyki rozgniecionym liściem mięty.

W ten sposób uwolnisz zawarte w niej substancje aktywne, dzięki czemu znacznie szybciej pozbędziesz się bolesnego i dokuczliwego „zimna”.

Skutki uboczne i przeciwwskazania w spożywaniu mięty

Choć mięta jest ziołem powszechnie stosowanym, należy pamiętać, że podobnie jak w przypadku pozostałych ziół i wyrobów farmaceutycznych tutaj również należy zwrócić uwagę na możliwe skutki uboczne oraz przeciwwskazania.

Szczególną ostrożność należy zachować, zwłaszcza sięgając po olejek miętowy. Zawarty w nim mentol może działać drażniąco na kobiety w ciąży.

Dodatkowo należy wykazać się szczególną ostrożnością, podając ten składnik osobom w podeszłym wieku oraz dzieciom.

Przedawkowanie olejku miętowego, choć jest niemal niemożliwe, może wywołać wymioty i ból brzucha. Jako że olejek miętowy ma bardzo silne działanie, nie można stosować go samodzielnie – należy wybierać specyfiki rozcieńczone, aby uniknąć powikłań.

Oczywiście przeciwwskazania te nie dotyczą dostępnych w sklepach spożywczych herbat miętowych w torebkach. Jeśli nie cierpisz na alergię pokarmową z powodzeniem, możesz zastąpić czarną herbatę, znacznie zdrowszą herbatą miętową, którą z pewnością pokocha cała Twoja rodzina.

Koniecznie przeczytaj:

0 Udostępnień