Jedzenie ryb w trakcie ciąży budzi wiele kontrowersji. Mięso ryb jest świetnym źródłem białka i cennych kwasów tłuszczowych. Niestety, ze względu na zanieczyszczenie środowiska ryby kumulują w sobie niebezpieczne dioksyny i rtęć, co negatywnie wpływa na ich jakość.

Nie oznacza to jednak, że kobiety ciężarne muszą ryb unikać. Które gatunki wybierać? Przeczytaj w poniższym tekście.

Ryby są ważnym składnikiem diety, a według rekomendacji specjalistów kobiety ciężarne powinny jeść 2-3 porcje ryb w tygodniu. Zawarte w nich kwasy DHA i EPA mają pozytywny wpływ na rozwój mózgu oraz wzroku dziecka.

Żywienie w ciąży – jakie gatunki ryb są najlepsze dla przyszłej mamy?

kobieta-w-ciaz-ryby-dieta

Najwięcej wartościowych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 znajduje się w rybach tłustych, takich jak łosoś, śledź, makrela albo węgorz. Drugim kryterium, które warto wziąć pod uwagę, jest stopień zanieczyszczenia.

Im mniej rtęci i innych szkodliwych substancji znajduje się w rybie, tym bezpieczniej dla rosnącego w łonie dziecka. Za „najczystsze” gatunki uchodzą m.in. sardynki i dziki łosoś pacyficzny. Niską zawartością rtęci charakteryzują się także: śledź, plamiak, mintaj, flądra, sola, sum, pstrąg, makrela atlantycka.

Jeśli 2-3 razy w tygodniu wpleciesz do jadłospisu porcję wielkości dłoni, skorzysta na tym zarówno twoje zdrowie, jak i zdrowie twojego dziecka. Pamiętaj, że oprócz jedzenia ryb w trakcie ciąży oraz karmienia piersią ważna jest suplementacja kwasu DHA. Jeżeli nie jadasz ryb, powiedz o tym swojemu lekarzowi, który dobierze dla ciebie stosowną dawkę.

Żywienie w ciąży – jakich gatunków ryb lepiej unikać?

Niektóre gatunki ryb mogą zawierać ilość substancji toksycznych, która ma potencjalnie szkodliwy wpływ na płód. Rzecz jasna sporadyczne zjedzenie małego kawałka nie powinno wyrządzić dziecku szkody, jednak jeśli zanieczyszczone ryby goszczą na talerzu zbyt często, wówczas istnieje takie ryzyko.

Na liście tej znajdują się: rekin, miecznik, makrela królewska, marlin. Lepiej zrezygnować także z jedzenia halibuta, tuńczyka (z wyjątkiem tuńczyka bonito) i makreli hiszpańskiej.

Surowe ryby – dlaczego nie należy ich jeść w trakcie ciąży?

Żywienie w ciąży wymaga przestrzegania kilku zasad bezpieczeństwa. Jedną z nich jest unikanie jedzenia mięsa, ryb i owoców morza w stanie surowym. Jeżeli więc jesteś fanką sushi, odłóż delektowanie się japońskim przysmakiem na czas po urodzeniu dziecka, aby uniknąć ryzyka zatrucia pokarmowego.

Każdy kawałek ryby przed zjedzeniem umyj, oczyść oraz przyrządź według własnych upodobań.

Oczywiście musisz pamiętać, że smażenie ryb w panierce i głębokim tłuszczu to więcej kalorii, dlatego zdrowsza będzie ryba gotowana, pieczona lub grillowana. Do tego duża porcja warzyw i masz pomysł na lekki, pyszny i zdrowy posiłek. Smacznego!

Piśmiennictwo:

  1. Choose the Right Fish To Lower MercuryRiskExposure. https://www.consumerreports.org/cro/magazine/2014/10/can-eating-the-wrong-fish-put-you-at-higher-risk-for-mercury-exposure/index.htm. Data dostępu: 7.11.2018.
  2. MercuryLevels In Fish. http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/mercury-levels-in-fish/. Data dostępu: 7.11.2018.
  3. Isitsafe to eatfish and seafoodduringpregnancy? https://www.babycentre.co.uk/x536398/is-it-safe-to-eat-fish-and-seafood-during-pregnancy. Data dostępu: 7.11.2018.

Wybrane specjalnie dla Ciebie:

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.