Święta to oczywiście rodzinna atmosfera, kolędy i dla wielu osób także ważne przeżycie religijne. Kiedy jednak zamykamy powieki, przed oczami wyobraźni stają nam nie obrazy czy wydarzenia, ale smaki i zapachy.
Święta to oczywiście rodzinna atmosfera, kolędy i dla wielu osób także ważne przeżycie religijne. Kiedy jednak zamykamy powieki, przed oczami wyobraźni stają nam nie obrazy czy wydarzenia, ale smaki i zapachy. Dla osób trochę starszych na pewno głównym zapachem będą mandarynki i pomarańcze.
Nasze mamy i babcie znały je praktycznie tylko z okresu świątecznego, kiedy jedyny raz w roku trafiały do sklepów. Dla nas nie jest to już tak ważny element, bo chociaż wszyscy przyzwyczailiśmy się, że jakieś cytrusy są na stole świątecznym, to nie one definiują nasze Święta.
W czasie Świąt najważniejsza jest tradycja. Do tego stopnia, że nawet za bardzo się nad nią nie zastanawiamy. Wystarczy tylko wspomnieć nieodzownego karpia, który na stoły wigilijne trafił za sprawą słusznie minionych władz niedługo po drugiej wojnie światowej. Potrzebna była szybko rosnąca ryba, dzięki której stoły wigilijne uginałyby się od ryb.
Wybór padł na żyjącego w mule karpia. Jego smak, nawet po odpowiednim przyrządzeniu, jest nie najlepszy, ale wszyscy przyzwyczailiśmy się do niego już w takim stopniu, że nie da się od niego odejść, nawet jeśli coraz więcej osób urozmaica propozycje na stole wigilijnym innymi rybami.
Pierogi z grzybami i kapustą, klasyczna sałatka jarzynowa, groch z kapustą, makówki, potrawy regionalne, takie jak, chociażby śląska moczka, zupy rybne i inne. Lista smaków świątecznych jest bardzo długa i każdy ma swoją.
W czasie Świąt na pewno nie może zabraknąć zapachu piernika i smaku maku. Bez tych dwóch rzeczy Święta nie mogłyby być Świętami niezależnie od tego, jakie ktoś wyniósł tradycje ze swojego domu.
Dla zdrowia i dołożenia słodyczy do piernika warto wzbogacić go konfiturą z róży. Święta przypadają w zimie, czyli w okresie, kiedy wszystkim z nas brakuje witamin, minerałów, flawonoidów i innych substancji pochodzących ze świeżych produktów. Bardzo zdrowe konfitury z róży pozwolą nam na nadrobienie przynajmniej części zaległości.
Jak się za to zabrać?
Piernik z makiem i różą
Do przygotowania piernika z makiem i różą potrzebne będą następujące składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru, konieczne drobnego, najlepiej trzcinowego
- 4 łyżki płynnego miodu
- ekstrakt waniliowy (do smaku, zwykle 1 łyżeczka)
- pół tabliczki (50g) białej czekolady;
- do 1 szklanki mąki pszennej z proszkiem do pieczenia, w zależności od wielkości jajek i jakości miodu
- 4 łyżki masy makowej (może być ze sklepu).
Piernik będziemy przekładać konfiturami z owoców róży, a dokładna ilość zależeć będzie od naszych upodobań. Im więcej, tym lepiej. Zwykle jest to około pół słoiczka (100 – 150g) – do nabycia np. od polskiego producenta.
Do przygotowania polewy z białej czekolady potrzebne będzie też trochę śmietanki 36%.
Na początku ucieramy jajka z cukrem do otrzymania puszystej masy. Kiedy już będzie dobrze wyglądała, dodajemy powoli miód i wanilię. W następnej kolejności do miski trafi masa makowa. Cały czas wszystko należy dokładnie mieszać.
Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 180° C. Tortownica do naszego piernika powinna mieć 26 cm średnicy i być dobrze nasmarowana masłem i posypana bułką tartą. Ciasto o konsystencji gęstej śmietany wlewamy powolutku, a po około 50 minutach zaczynamy sprawdzać patyczkiem, czy nie jest już gotowe.
Piernik najlepiej stygnie w samym piekarniku przy otwartych drzwiczkach. W ten sposób powstaje najlepsza konsystencja. Kiedy już ochłodnie, trzeba go przeciąć, wysmarować spód konfiturą i nałożyć górę.
Ostatnią rzeczą do zrobienia jest rozpuszczenie czekolady i szczodre polanie całości. Najlepiej jest poczekać przynajmniej kilka godzin przed podaniem, ponieważ piernik z konfiturą powinien dobrze przestygnąć.
Wybrane specjalnie dla Ciebie:
- Kronika rodzinna w formie fotoksiążki jako prezent pod choinkę
- Ile kalorii ma barszcz czerwony?
- Modne prezenty świąteczne. Sprawdź, co kupić bliskim!
- Presja idealnych świąt – odpuść i odpocznij!
- Nie masz pomysłu na sylwestrową kreację? Sprawdź nasze propozycje