Szparagi to jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw. Są nie tylko pyszne, ale mają również właściwości lecznicze. Ponadto są nawet uznawane za afrodyzjak. Zobacz co jeszcze kryją w sobie szparagi!

Różnorodność szparagów

Wbrew pozorom nie istnieją tylko szparagi w tradycyjnym zielonym kolorze. Na świecie jest wiele odmian tego pysznego warzywa. Istnieje na przykład odmiana biała, a nawet fioletowa.

Oryginalnie warzywa te znane są i cenione od wielu wieków między innymi przez starożytnych Greków, Egipcjan czy Rzymian. Pochodzą z terenów nad Morzem Śródziemnym, a także z Azji Mniejszej.

Współcześnie kojarzą się z kuchnią włoską, ponieważ to właśnie we Włoszech w okresie renesansu zdobywały największą popularność, następnie przedostały się do Francji (przysmak Ludwika XIV) i Anglii aż wreszcie podbiły Amerykę.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Natto - fermentowany superfood

szparagi

Szparagi mają intensywny smak i są przyrządzane na ogromną ilość sposobów. Mogą być gotowane, pieczone, zapiekane, smażone oraz konserwowane. Dzięki temu cieszą się popularnością przez cały rok, również zimą.

Szparagi – właściwości lecznicze

Szparagi są znane jako środek na pobudzenie witalności i zdrowia a także jako warzywo pomagające utrzymać to zdrowie przez długi czas. Zawarte tu są wszystkie niezbędne witaminy, jakich człowiek musi dostarczać sobie na co dzień w tym i witamina C.

Najwięcej jej znajduje się główkach szparagów, a jej zawartość jest większa niż w cytrynie. Ważne jest to, że znajdziemy tu sporą ilość kwasu foliowego.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Mąka bananowa

Znajduje się tu dużo błonnika przez co szaragi są sycące, a zawierają bardzo mało kalorii. Zatem są daniem dietetycznym. Szparagi mają działanie oczyszczające organizm.

Zawierają asparaginy działające moczopędnie, mające wpływ na usunięcie nadmiaru wody z organizmu. Są one także znane ze swoich właściwości podnoszących potencję. To prawdopodobnie dlatego szparagi zyskały sławę jako afrodyzjak.

Jesteśmy bliskimi sąsiadami kraju przodującego w hodowli szparagów na świecie, czyli Niemiec. Dzięki temu mamy dostęp do świeżych i pełnowartościowych warzyw, jakie można bez problemu kupić.

0 Udostępnień