Chociaż mleko roślinne tak naprawdę nie ma wiele wspólnego z substancją wydzielaną przez samice ssaków oprócz koloru, to nosi tą nazwę z ważnego powodu – zastępuje mleko zwierzęce tym, którzy nie mogą go pić.

mleko-roslinne

Mleko roślinne tak naprawdę nie jest mlekiem…

Dietetycy i zwolennicy różnych diet spierają się, chcąc dowieść, że mleko jest potrzebne człowiekowi lub wręcz przeciwnie. Mleko ma być jedynym, które dostarcza łatwo przyswajalnego wapnia według jednej z grup, drudzy ripostują, że we współczesnym mleku znajdują się hormony. Tak naprawdę mleko sklepowe nie jest mlekiem, a produktem z mleka, które zostało poddane seriom zabiegów. Ostatecznie mamy biały, pasteryzowany płyn, zawierający nietrawioną przez osiemdziesiąt procent ludzkości kazeinę i laktozę. Przeciwnicy jego picia wskazują, że jest ono przeznaczone dla młodych poszczególnych gatunków, a nie dla dorosłego człowieka.

Jednak wiele badań wskazuje, że mleko ma wartości odżywcze. Nie jest tu mowa jednak o napojach pochodzących z supermarketu, ale prosto od zdrowej krowy. Nawet taki pełnotłusty produkt pochodzenia zwierzęcego, mimo iż jest i tak lepszy niż kupiony w sklepie, wcale nie jest odpowiedzią na wszystkie problemy z nim związane.

Mleko roślinne

Mleka roślinne są wytwarzane z nasion roślin takich jak soja, sezam, migdały. Mogą powstawać również z orzechów lub zbóż jak ryż czy owies. Mleko roślinne ma wiele zalet, przede wszystkim nie zawiera żadnych szkodliwych substancji, dobrze smakuje i można je wytwarzać samodzielnie. Szczególnie owies nadaje się dobrze do tworzenia mleka oraz na przykład jogurtu owsianego, który jest dobrym źródłem probiotyków. Mleko owsiane jest niezwykle tanie w produkcji.

Zawiera zestaw witamin z grupy B. Nadaje się jako baza do na przykład budyniu, wegetariańskiego puddingu, jako dodatek do kawy. Mleko migdałowe słynie ze swojego słodkawego smaku i wspaniałego aromatu, dzięki czemu polepsza smak wielu potraw. Sezam zawiera więcej wapnia niż tradycyjne mleko, a mleczko na jego bazie jest znacznie lepszym i łatwo przyswajalnym źródłem tego pierwiastka. Mleczko kokosowe nadaje się wszędzie tam, gdzie potrzeba więcej tłuszczu.

Odkryłaś już zadziwiające działanie łubinu? albo zadziwiające właściwości wodorostów? jeśli jeszcze nie to zapraszam do przeczytania powyższych artykułów. Warto także sprawdzić jakie działanie mają surowe buraki oraz fermentowane jedzenie. Interesująca ze zdrowotnego punktu widzenia jest także Glinka bentonitowa.

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.