Ryż to podstawowy składnik diety mieszkańców południowo-wschodniej Azji. Mało kto wie, że dzieli się on na kilka odmian, z których najciekawszą jest czarny ryż. W poniższym tekście przedstawiamy jego właściwości i sposób wykorzystania w kuchni.

Ziarna ryżu stanowią podstawę wyżywienia około 1/3 ludności świata. Zdecydowana większość z nich konsumuje biały ryż, jednak nie jest to jedyny rodzaj tego zboża. Występują również odmiany ryżu o innych kolorach. I tak mamy:

  • ryż brązowy;
  • ryż parboiled;
  • ryż czerwony;
  • ryż czarny, zwany także indonezyjskim.

Ryż czarny – właściwości i rys historyczny

Czarny ryż

Czy historia może być interesująca? Tak, jeżeli jest podana w ciekawy sposób lub mówi o rzeczach, których nawet nie byliśmy świadomi. Dzieje czarnego ryżu bezsprzecznie spełniają ten drugi warunek. Otóż czarny ryż bardzo często nazywany jest „zakazanym ryżem”. Skąd taka nazwa?

W Chinach ryż znany jest już od ponad 7 tysięcy lat. W starożytności czarny ryż był towarem niezwykle ekskluzywnym. Jego uprawy były ściśle nadzorowane przez państwo i zarezerwowane jedynie dla najwyższej klasy społecznej.

Co więcej, wysoko urodzeni Chińczycy zmonopolizowali produkcję czarnego ryżu i zabraniali jego spożywania każdemu, kto nie pochodził ze szlachetnego rodu lub nie był wystarczająco bogaty. W ten sposób prości Chińczycy byli pozbawieni możliwości spożywania czarnego ryżu i poznania jego dobroczynnych właściwości.

Szczegółowe właściwości czarnego ryżu

A te są naprawdę imponujące. Czarny ryż posiada wiele właściwości prozdrowotnych, z których najważniejszym są przeciwutleniacze. Ta grupa związków chemicznych pełni istotną rolę w naszej codziennej diecie i ma istotny wpływ na:

  • zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym;
  • likwidację wolnych rodników, które przyczyniają się do chorób nowotworowych;
  • poprawę funkcji mózgu;
  • utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi;
  • oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji.

Właściwości czarnego ryżu docenią również osoby, które są na diecie i próbują schudnąć. Zboże to ma wysoką zawartość błonnika, którego spożycie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego i detoksykacji organizmu.

Czarny ryż w polskiej kuchni – do czego go wykorzystać?

Czarny ryż, podobnie jak ryż biały, można z powodzeniem wykorzystywać w kuchni do wszelakich dań kuchni azjatyckiej. Choć w kraju nad Wisłą jego popularność jest dość niska, nie powinno być problemów z jego zakupem.

A gdy już uda się nam go upolować, należy wiedzieć, jak się z nim obchodzić. Czarny ryż jest nierafinowany i gęstszy niż biały, co oznacza, że potrzeba znacznie więcej czasu na jego ugotowanie.

Oto jak ugotować czarny ryż, by zachował swoje dobroczynne właściwości:

  • ziarna płuczemy letnią wodą;
  • wsypujemy czarny ryż do garnka i zalewamy go wodą w proporcji 1 do 2;
  • zostawiamy ryż na noc;
  • następnego dnia gotujemy czarny ryż na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut i co jakiś czas mieszamy;
  • gdy ryż wchłonie wodę, wyłączamy ogień i zostawiamy ryż na kolejnych 10 minut, by ryż zachował miękkość i kleistość ziaren.

Podobne artykuły:

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.