Ryż to podstawowy składnik diety mieszkańców południowo-wschodniej Azji. Mało kto wie, że dzieli się on na kilka odmian, z których najciekawszą jest czarny ryż. W poniższym tekście przedstawiamy jego właściwości i sposób wykorzystania w kuchni.
Ziarna ryżu stanowią podstawę wyżywienia około 1/3 ludności świata. Zdecydowana większość z nich konsumuje biały ryż, jednak nie jest to jedyny rodzaj tego zboża. Występują również odmiany ryżu o innych kolorach. I tak mamy:
- ryż brązowy;
- ryż parboiled;
- ryż czerwony;
- ryż czarny, zwany także indonezyjskim.
Ryż czarny – właściwości i rys historyczny
Czy historia może być interesująca? Tak, jeżeli jest podana w ciekawy sposób lub mówi o rzeczach, których nawet nie byliśmy świadomi. Dzieje czarnego ryżu bezsprzecznie spełniają ten drugi warunek. Otóż czarny ryż bardzo często nazywany jest „zakazanym ryżem”. Skąd taka nazwa?
W Chinach ryż znany jest już od ponad 7 tysięcy lat. W starożytności czarny ryż był towarem niezwykle ekskluzywnym. Jego uprawy były ściśle nadzorowane przez państwo i zarezerwowane jedynie dla najwyższej klasy społecznej.
Co więcej, wysoko urodzeni Chińczycy zmonopolizowali produkcję czarnego ryżu i zabraniali jego spożywania każdemu, kto nie pochodził ze szlachetnego rodu lub nie był wystarczająco bogaty. W ten sposób prości Chińczycy byli pozbawieni możliwości spożywania czarnego ryżu i poznania jego dobroczynnych właściwości.
Szczegółowe właściwości czarnego ryżu
A te są naprawdę imponujące. Czarny ryż posiada wiele właściwości prozdrowotnych, z których najważniejszym są przeciwutleniacze. Ta grupa związków chemicznych pełni istotną rolę w naszej codziennej diecie i ma istotny wpływ na:
- zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym;
- likwidację wolnych rodników, które przyczyniają się do chorób nowotworowych;
- poprawę funkcji mózgu;
- utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi;
- oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji.
Właściwości czarnego ryżu docenią również osoby, które są na diecie i próbują schudnąć. Zboże to ma wysoką zawartość błonnika, którego spożycie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego i detoksykacji organizmu.
Czarny ryż w polskiej kuchni – do czego go wykorzystać?
Czarny ryż, podobnie jak ryż biały, można z powodzeniem wykorzystywać w kuchni do wszelakich dań kuchni azjatyckiej. Choć w kraju nad Wisłą jego popularność jest dość niska, nie powinno być problemów z jego zakupem.
A gdy już uda się nam go upolować, należy wiedzieć, jak się z nim obchodzić. Czarny ryż jest nierafinowany i gęstszy niż biały, co oznacza, że potrzeba znacznie więcej czasu na jego ugotowanie.
Oto jak ugotować czarny ryż, by zachował swoje dobroczynne właściwości:
- ziarna płuczemy letnią wodą;
- wsypujemy czarny ryż do garnka i zalewamy go wodą w proporcji 1 do 2;
- zostawiamy ryż na noc;
- następnego dnia gotujemy czarny ryż na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut i co jakiś czas mieszamy;
- gdy ryż wchłonie wodę, wyłączamy ogień i zostawiamy ryż na kolejnych 10 minut, by ryż zachował miękkość i kleistość ziaren.
Podobne artykuły:
- Świeże przyprawy w twojej kuchni – młynki do pieprzu i soli
- Bakterie – niewidzialny wróg czyhający w kuchni i łazience!
- Top 6 niezbędników do każdej kuchni
- Najlepsze noże kuchenne RANKING
- Jak zrobić watę cukrową i poczuć smak dzieciństwa?
- Gotuj prosto, szybko, smacznie i tanio!