Soki pozyskiwane z drzew i krzewów mają mniejszą popularność przez to, że trudno je uzyskać, a i wymaga to cierpliwości. Lecz woda klonowa ma szansę stać się w tym roku sukcesem w dziedzinie superfoods na miarę soku z brzozy.
Spis treści
Skład wody klonowej
Woda klonowa pochodzi z drzew klonu i jest pobierana wczesną wiosną. Najczęściej zbiór rozpoczyna się jeszcze wówczas, gdy leży śnieg, lecz wiosna zbliża się już wielkimi krokami.
Wówczas sok z klonu jest najbardziej pożyteczny, ponieważ woda była przechowywana w drzewie przez całą zimę, przez co nasyciła się pożytecznymi witaminami i mikroelementami, jakie miały za zadanie pomóc drzewu w przetrwaniu ciężkich miesięcy.
Woda klonowa jest lekko słodka w smaku i nieco lepka. Przewiduje się, że woda klonowa będzie hitem w żywieniu w następnych latach, chociaż nie przeszła jeszcze żadnych poważniejszych badań naukowych. Jednakże już zyskuje sympatię użytkowników z całego świata.
Woda klonowa właściwości
Woda klonowa ma podobne właściwości w dziedzinie poprawy poziomu elektrolitów, co woda kokosowa. Jest to dobry napój dla sportowców i osób, które intensywnie ćwiczą ze względu na wysoką zawartość potasu. Stwierdzono, że woda klonowa zawiera około pięćdziesięciu składników odżywczych pozytywnie wpływających na organizm.
Jest to bardzo dużo i już samo to powoduje, że zasługuje ona na miano superfood. Oprócz tego stwierdzono, że woda taka jest niskokaloryczna, pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz wpływa na zmniejszenie ilości cukru w niej.
Niektóre źródła podają, że woda klonowa jest bogata w mangan. Jest on znany z tego, że polepsza działanie tarczycy oraz wpływa na przyswajalność witamin. Dzięki temu wpływa między innymi na gęstość kości.
Faktem jest, że z pewnością woda klonowa doskonale nawilża, wpływa tym samym na wygląd, sprawiając, że skóra wygląda młodziej. Dopóki wszystkie przewidywania oraz nadzieje pokładane w wodzie klonowej nie spełnią się, pozostaje ona przede wszystkim naturalnym napojem elektrolitowym. Co i tak jest już warte odnotowania.
Wiem na pewno, że zależy Ci na zdrowiu i dlatego polecam Ci przeczytanie artykułu na temat Mąki bananowej która z łatwością zostanie zamiennikiem dla nie zdrowej mąki pszennej. Ciekawa z punktu widzenia zdrowotnych właściwości jest Lukuma która jest bardzo podobna do awokado jednak dużo mniej znana.
Być może zainteresuje Ciebie SOYLENT który został stworzony z myślą o zaspokojeniu witaminowych potrzeb ludzkiego organizmu? A co powiesz na pojedynek między wodą kokosową a wodą kaktusową? Ja już wiem którą warto pić…