Hiszpania to pełen słońca kraj, w którym pozytywna energia i gorący temperament przeplatają się z miłością do dobrego jedzenia. Tu nikt nie wyobraża sobie spotkania bez kieliszka lub dwóch wina.
Chcesz choć przez chwilę poczuć się jak w Madrycie czy Barcelonie? Jest co najmniej 5 hiszpańskich win, których musisz spróbować.
Kraj winem i tapas płynący
Spis treści
Jednym z charakterystycznych elementów Hiszpanii są tapas – rodzaj niewielkich przekąsek serwowanych w barach i restauracjach. Ich nazwa wzięła się od słowa oznaczającego „wieczko” lub „przykrywkę”.
Tradycja serwowania tapas ma swój początek w pewnym przyzwyczajeniu Hiszpanów, którzy zwykli przykrywać kieliszek wina plasterkiem kiełbasy, aby chronić trunek przed muszkami. Z czasem dodano do niej pieczywo i urozmaicono, tworząc jedne z najpopularniejszych hiszpańskich przekąsek.
Samo wino też jest w Hiszpanii niezwykle popularne. To kraj, który zajmuje czołowe miejsca na listach państw zajmujących się produkcją tego trunku. Produkuje się tu ponad 45 mln hektolitrów wina rocznie, a winnice pokrywają aż 1,1 mln hektarów terytorium. Odwiedzając Hiszpanię, nie sposób nie wybrać się do choćby jednej z nich.
5 najlepszych hiszpańskich win
Jeśli nie mamy możliwości, aby odwiedzić Hiszpanię osobiście, możemy wybrać się w podróż za sprawą smaku, sięgając po doskonałe wina hiszpańskie – rafa-wino.pl to miejsce, w którym nie tylko dowiesz się, jakie trunki są najlepsze, ale też zamówisz je online z dostawą do domu. Jakich win z Hiszpanii warto spróbować?
- Vegaval Plata Garnacha – na początek coś prostego i przyjemnego w smaku, czyli czerwone wino wytrawne z hiszpańskiego szczepu Grenache. Charakteryzuje się połączeniem smaku i aromatu czerwonych owoców z przyprawami. To propozycja dość uniwersalna i harmonijna, pasuje do mięs, makaronów, a nawet serów.
- Bodegas Franco-Espanolas RB Rioja Bordon Crianza – klasyka to z kolei hiszpańskie czerwone wino wytrawne z regionu Rioja o międzynarodowej sławie. To wino ze 100% winogron szczepu tempranillo, które przez 12 miesięcy dojrzewa w dębowych beczkach, nabierając intensywnej barwy, aromatu owoców i głębokiego smaku.
- Bodegas Franco-Espanolas Diamante Rosado – opcja dla fanów win półsłodkich, bardziej owocowych i orzeźwiających to hiszpańskie wino różowe z tej samej winnicy z Riojy. Powstaje na bazie połączenia ciemnych winogron tempranillo i jasnych viura, dzięki czemu ma delikatnie łososiową barwę i niesamowity smak.
- Alta Alella PB Pansa Blanca BIO/VEGAN – ciekawa propozycja to organiczne, wegańskie wino białe wytrawne z równie popularnego w Hiszpanii szczepu Pansa Blanca. To delikatne w smaku wino, dość kwaśne, o wyczuwalnym aromacie kwiatów, słodkości gruszki i jabłka, z cytrusowo-migdałową nutą.
- Bodegas Mocen Sauvignon Blanc Rueda DO – zdecydowanie warte spróbowania jest też wino białe wytrawne z Ruedy. To aromatyczne połączenie dojrzałych owoców tropikalnych i agrestu z aromatem drewna. Jego rześkość i elegancję doceniono w międzynarodowych konkursie winiarskim Concours Mondial Bruxelles 2019.
Jak podawać wino z Hiszpanii?
Wybór wina to dopiero początek. Wiele zależy też od tego, w jaki sposób je podamy. Ze względu na zróżnicowanie stylów, smaków, temperatur serwowania czy zalecanej długości napowietrzania powinno się podawać je w odpowiednim szkle.
Kieliszki do wina – jakie do czerwonego, a jakie do białego? Podział kieliszków do rodzajów wina jest ważny i zdecydowanie warto go poznać, zanim zdecydujemy się na któryś z hiszpańskich trunków.
Podobne: