Suszenie ziół w dom może brzmi jak wyzwanie, ale przekonaj się, że warto!! Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się nad tym, jak suszyć zioła, to ten artykuł będzie idealny dla Ciebie.
Co prawda obecnie nie ma możliwości zbierania ziół rosnących na łąkach, jednak w lepszych kwiaciarniach z pewnością znajdziesz niektóre z nich. Większość ziół zawiera w sobie bardzo mało wody dlatego suszenie zajmie Ci dosłownie chwilę, a będziesz miała stuprocentową pewność, że wszystko jest naturalne, baz żadnych dodatków.
Co więcej, samodzielne suszenie ziół pozwoli Ci oszczędzić, a smak naparów będzie znacznie smaczniejszy od produktów dostępnych w sklepie, ponieważ są one bardziej świeże niż te dostępne w sklepach.
Jak suszyć zioła prawidłowo?
Spis treści
Nie od dziś wiadomo, że suszenie pozwala zapobiec zniszczeniom żywności. Dzieje się tak, ponieważ bakterie i pleśń do rozwoju potrzebują wody. Zatem jeśli chcesz usunąć wilgoć z ziół, powinnaś zachować im odpowiedni przewiew oraz wyższą temperaturę. Zanim weźmiesz się za suszenie ziół, powinnaś je dokładnie przemyć, aby zmyć wszelkie zanieczyszczenia.
Następnie należy usunąć wszystkie suche i obumarłe części. Ciekawym pomysłem jest też specjalna suszarnia do ziół, jednak to już jest temat dla zaawansowanych i doświadczonych osób!
Metody suszenia ziół
Najprostszą metodą suszenia ziół jest suszenie ich w domu. W tym celu należy zioła powiesić łodygami do góry. Możesz je z powodzeniem zawiązać sznurkiem. Następnie zioła należy rozwiesić w suchym i ciepłym miejscu – najlepiej w kuchni.
Aby uchronić zioła przed zabrudzeniem lub owadami, możesz je dodatkowo owinąć gazetą bądź lekkim materiałem.
Suszenie ziół na słońcu
Listopadowe słońce nie nada się do suszenia ziół, jednak w przyszłym roku będziesz mogła spróbować również tej metody. Słońce idealnie suszy zioła, jednak musisz pamiętać, aby nie było zbyt silne, ponieważ skutkować to będzie ich żółknięciem i utratą właściwości.
Susząc zioła na słońcu, musisz pamiętać, aby na noc zabierać je do domu, żeby nie nabrały wilgoci. Stosując dodatkowo systemu odblasków, przyspieszysz proces suszenia ziół na słońcu.
Suszarka do ziół
Choć zwykle suszymy w nich grzyby, suszarka może się okazać przydatna również podczas suszenia ziół. Wybierając odpowiednie opcje w urządzeniu, znacznie szybciej wysuszysz zioła, zachowując ich wszystkie właściwości.
Zdecydowanym plusem suszenia ziół w suszarce jest wbudowany termostat, który automatycznie wyłączy urządzenie po przekroczeniu określonej temperatury. Jeśli posiadasz urządzenie, w którego skład wchodzi kilka tacek, dodatkowo przyspieszysz proces suszenia ziół.
Suszenie ziół w piekarniku
Jeśli nie posiadasz suszarki do ziół, a zależy Ci na szybkim ich wysuszeniu, możesz skorzystać z piekarnika. Jednak jeśli zdecydujesz się na suszenie ziół w ten sposób, musisz się liczyć z wyższymi rachunkami za prąd. Zioła należy suszyć w niskiej temperaturze, z uchylonymi drzwiczkami, tak aby zapewnić odpowiednią wilgoć wewnątrz piekarnika.
Jeśli temperatura w Twoim piekarniku zaczyna się od 50 stopni, musisz pamiętać, aby co ok. 10 minut wyłączać nagrzewanie. Jeśli pierwszy raz planujesz suszyć zioła w piekarniku, powinnaś zacząć od małych ilości, ponieważ za pierwszym razem możesz je spalić.
Suszenie ziół w lodówce
Ciekawą, choć z pewnością niekonwencjonalną metodą suszenia ziół jest suszenie w lodówce. Aby wysuszyć w ten sposób zioła, należy rozłożyć je na tacce i pozostawić na kilka dni.
Zioła nie stracą swojego koloru, a dodatkowo będą niezwykle chrupiące. Minusem tej metody jest to, że zioła suszone w ten sposób zajmują sporo miejsca, jest to zatem metoda dla osób posiadających większą lodówkę.
Jak przechowywać suszone zioła?
Aby dokładnie rozdrobnić zioła, powinnaś użyć moździerza. Wybierając odpowiednie zioła, możesz przygotować mieszankę na przeziębienie, bóle brzucha, cukrzycę i nadciśnienie. Lub chociażby ziołowe maseczki na twarz.
Tak przygotowane mieszanki ziół możesz przechowywać w słoikach, jednak pamiętaj, aby przed przesypaniem ziół dokładnie osuszyć słoik. Resztki wilgoci mogą doprowadzić do pojawienia się pleśni.
Ciekawy sposób na przechowywanie ziół to ich mrożenie! gdy je potrzebujesz, to rozmrażasz część i są jak świeże! Dobrym przykładem jest np. sposób na mrożenie liści mięty!
Jakie zioła są najlepsze do suszenia?
Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z suszeniem ziół, powinnaś zacząć od tych, które są najłatwiejsze w suszeniu. Sprawdzi się tu idealnie bazylia, ogórecznik, kolendra, mięta czy pietruszka.
Możesz również eksperymentować z innymi ziołami jak między innymi melisa, werbena, a także majeranek, oregano czy rozmaryn.
Jednak nie tylko zielone części ziół nadają się do suszenia. Gdy już próbowałaś swoich sił w suszeniu ziół, możesz pójść o krok dalej i rozpocząć suszenie kwiatów, w tym kwiatów melisy, tymianku, róży, rumianku, kopru, lawendy, lipy i aksamitki.
Musisz jednak pamiętać, że choć suszone zioła nadają się znacznie dłużej do spożycia niż zioła świeże, to z czasem tracą one swoje lecznicze właściwości.
Przez wietrzenie tracą one z czasem również smak i aromat, dlatego decydując się na samodzielne suszenie ziół, musisz systematycznie zużywać przygotowane mieszanki ziołowe. Pomoże Ci w tym odpowiednie opisywanie słoiczków nazwami ziół oraz datą przygotowania.
Koniecznie przeczytaj:
- Zioła na włosy? piwo też! SPRAWDŹ!
- Zioła spowalniające procesy starzenia
- Zioła na reumatyzm – leczenie domowe!
- Zioła na kolkę, ząbkowanie, ropiejące oczka i katar niemowlaka
- Zioła na chrypkę i suchość w gardle DOMOWE SPOSOBY!