Pieczenie ciasta to sztuka, którą można opanować przy dobrej praktyce. Okazuje się jednak, że równie ważne jest samo przechowywanie gotowych słodkości.
Niektóre muszą być szczelnie zamknięte w pojemnikach na ciasto, inne potrzebują do tego specjalnych warunków, na przykład niższej temperatury, a jeszcze kolejne można nawet zamrozić. Sprawdzamy, jak jest w praktyce!
Pojemniki na ciasto — świetne do domu i w transporcie
Ciasto zakupione w cukierni bądź przygotowane własnoręcznie powinno być odpowiednio przechowywane, tak by zachowało pełnię smaku i aromatu. Świetnie sprawdzają się specjalne pojemniki na ciasto, dzięki którym przedłużymy świeżość nawet o kilka dni. Co ważne, to wcale nie jest ich jedyna zaleta.
Te kuchenne akcesoria chronią zawartość przed przenikaniem innych zapachów, na przykład z lodówki — mało kto chciałby przecież zjeść słodkości pachnące wędliną. Dodatkowo są skuteczną barierą przed muszkami, komarami i wszelkimi innymi owadami, ale też przed naszymi czworonogami.
Opakowania na ciasto pozwalają również zaoszczędzić miejsce. Można je dowolnie układać jeden na drugim, bez obaw o zgniecenie. Do tego są bardzo wygodne w transporcie, wszystko pozostaje dokładnie na swoim miejscu, a przenoszenie ułatwiają jeszcze specjalne uchwyty.
Wybór pojemników jest bardzo duży, co sprawia, że bez problemu schowamy do niego każdy wypiek. Przykładowo pojemnik na ciasto może być prostokątny, okrągły, niski i wysoki oraz kilkupoziomowy.
Choć w większości jest on przezroczysty, to jednak w zależności od modelu, można wybrać spód bądź pokrywkę w dowolnym kolorze. Dostępne są przy tym nie tylko pojemniki plastikowane na ciasto, ale i szklane oraz papierowe.
Jakie ciasto przechowywać w lodówce?
Niektóre rodzaje ciast powinny być zawsze przechowywane w niskiej temperaturze, czyli w lodówce. To przede wszystkim sernik, z uwagi na zawarty w nim nabiał, sernik na zimno, biszkopt z kremem, ciasto ucierane, drożdżowe z owocami, tarty i bezy z owocami, babki piaskowe, makowce, ciasta marchewkowe oraz wszystkie torty.
Oczywiście przed włożeniem ich do środka, muszą one całkowicie ostygnąć. Ponadto najlepiej umieścić je w szczelnym pojemniku na ciasto, tak by nie tylko nie chłonęły zapachów, ale też by dłużej zachowały świeżość.
Które rodzaje ciasta zachowają świeżość w temperaturze pokojowej?
Nie wszystkie słodkości lubią chłodne warunki, jakie panują w lodówce. Wybrane rodzaje zdecydowanie lepiej pozostawić w temperaturze pokojowej. Mowa przede wszystkim o kruchym i ptysiowym cieście, jeszcze bez owoców, kremu oraz innych dodatków, a także o szarlotce i brownie.
Również i w tym przypadku najlepiej sprawdzą się specjalne pojemniki na ciasto. Dzięki nim zyskamy pewność, że utrzymamy wypieki w świetnym stanie i nie narazimy ich na niepotrzebne wysychanie.
Czy mrożenie ciasta to dobry pomysł?
Czasami zdarza się, że mamy zbyt dużo ciasta i wiemy, że nie zdążymy zjeść go w terminie. Wówczas podzielmy je na mniejsze porcje i zamroźmy. Bez obaw nadaje się do tego brownie, szarlotka, ciasta z bitą śmietaną, kremem, ciasta drożdżowe, kruche i biszkoptowe oraz serniki i torty.
W zamrażalniku mogą ponadto znaleźć się jeszcze surowe ciasta kruche, drożdżowe i francuskie. Nie należy jednak mrozić ani ciast z galaretką, ani bezowych.
Nietrudno zauważyć, że pojemniki na ciasto, małe, duże, klasyczne czy piętrowe, sprawdzają się w wielu sytuacjach i zdecydowanie warto się w nie zaopatrzyć. Oczywiście nie ma przeszkód, by przechowywać w nich także inne produkty, na przykład ciasteczka, muffinki i inne przekąski.
Podobne:
- Szkodliwe substancje w żywności ZNASZ JE?
- Kwasy i regulatory kwasowości w żywności
- Zdrowa żywność nie musi być droga
- Zdrowy styl życia w praktyce
- Jak dbać o zdrowie po 40?