Siemię lniane to niewielkie nasiona lnu, które mają wiele zastosowań w kuchni. Jest cenione przede wszystkim za swoje właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Stosowanie siemienia lnianego zaleca się szczególnie w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Jego regularne spożywanie pomaga również utrzymać ciśnienie krwi na właściwym poziomie, a duża zawartość białka pomaga uzyskać właściwą wagę i zapobiega problemom trawiennym.
Dowiedz się więcej na temat korzyści, jakie przynosi włączenie siemienia lnianego do diety i jak je spożywać.
Siemię lniane – co to jest i jakie ma wartości odżywcze
Spis treści
Siemię lniane to niewielkich rozmiarów nasiona lnu zwyczajnego, które na rynku dostępne są w dwóch odmianach – siemię lniane o barwie brązowej (najpopularniejsze na rynku) i złotej.
Spożywanie nasion lnu jest zalecane nie tylko ze względu na ich wartości odżywcze, ale także liczne właściwości zdrowotne (siemię lniane jest zaliczane do superfoods – produktów żywnościowych o licznych właściwościach prozdrowotnych).
Nasiona lnu to prawdziwe bogactwo białka, błonnika pokarmowego i witamin (przede wszystkim witamin z grupy B, witaminy A, C, E, K oraz kwasu foliowego). Siemię lniane to również źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, minerałów (cynku, wapnia, magnezu, potasu, miedzi i selenu), aminokwasów, steroli roślinnych i lignanów.
Stosowanie siemienia lnianego w codziennej diecie przyniesie wiele korzyści zdrowotnych i będzie świetnym uzupełnieniem zbilansowanej diety.
Właściwości zdrowotne siemienia lnianego
- siemię lniane w profilaktyce przeciwnowotworowej – stosowanie ziaren lnu zwyczajnego zaleca się zarówno kobietom, jak i mężczyznom. U kobiet regularne spożywanie siemienia lnianego pomaga zwiększyć ochronę przed wystąpieniem raka piersi, endometrium czy raka jajników. U mężczyzn chroni przed rakiem prostaty. Siemię lniane zmniejsza również ryzyko wystąpienia raka jelita grubego
- siemię lniane usprawnia pracę jelit – obecność siemienia lnianego w pełnowartościowej diecie pozwala zmniejszyć dolegliwości żołądkowo – jelitowe. Poprawia perystaltykę jelit, przez co zapobiega zaparciom. Siemię lniane zalane wodą pęcznieje i otacza się śluzem, który działa osłonowo na jelita, zapobiegając występowaniu stanów zapalnych czy dolegliwości bólowych układu pokarmowego. Przeciwdziała wzdęciom, biegunkom, a nawet wrzodom. Ze względu na usprawnienie pracy jelit, spożywanie siemienia lnianego zaleca się osobom będącym na diecie odchudzającej
- poprawia działanie układu pokarmowego – śluz jaki powstaje po namoczeniu siemienia lnianego w wodzie działa osłonowo na przełyk, łagodzi stany zapalne, podrażnienia i dolegliwości wywołane przez zgagę czy refluks, eliminuje także ucisk w gardle
- reguluje poziom glukozy we krwi – wskazany osobom chorującym na cukrzycę
- obniża cholesterol
- łagodzi objawy menopauzy (uderzenia gorąca)
- jest stosowane w branży kosmetycznej – poprawia kondycję włosów i skóry głowy
- zwiększa odporność
- przeciwdziała miażdżycy
- poprawia koncentrację
Jak spożywać siemię lniane
Sposobów na włączenie ziaren lnu do codziennej diety jest sporo. Siemię lniane można spożywać w formie zmielonej, ugotowanej lub uprażonej. Będzie świetnym dodatkiem do koktajli (smoothie), sałatek, pieczywa, zup czy granoli. Spożywanie siemienia lnianego pomiędzy posiłkami pomaga także w przyswajaniu niektórych substancji odżywczych.
Siemię lniane w formie zmielonej może być wykorzystywane w kuchni jako zamiennik jajka (zmielone siemię lniane wystarczy połączyć z niewielką ilością wody). Z tego powodu jest często wybierane przez osoby na diecie wegańskiej.
Z ziaren lnu można także przygotować kisiel. Jego spożywanie jest zalecane osobom, u których występują biegunki i choroba wrzodowa. Kisiel z siemienia lnianego działa osłonowo na przewód pokarmowy i łagodzi podrażnienia.
Siemię lniane należy stosować w określonych ilościach (optymalnie 2 łyżki w ciągu dnia). Przekroczenie tej dawki może mieć niekorzystny wpływ na organizm, przyczyniając się do biegunek czy odwodnienia.
W przypadku problemów z niedrożnością jelit lub zwężeniem przełyku włączenie siemienia lnianego do diety najlepiej skonsultować z lekarzem.
Podobne: