Nie trzeba sięgać daleko, by zdobyć smaczne i zdrowe pożywienie. Zbliża się wiosna, czas gdy wszystko rozkwita, dlatego to idealna pora, by wprowadzić do swojej diety kiełki.

Kiełki – swoisty superfood!

kielki-roslin

Kiełki to nic innego jak dobrze znane nam rośliny w formie dopiero co rozwijających się zarodków,  kiełkujących z nasionek brokuła, rzodkiewki, fasoli, kapusty, rzeżuchy, kozieradki, pszenicy i wielu innych.

Choć w zależności od gatunku rośliny mają różne właściwości, to generalnie wiele je łączy. Chociażby to, że nieodmiennie są wspaniałym źródłem witaminy A.

Jest ona niezbędna wszystkim tym osobom, które mają problemy ze wzrokiem, sporo pracują przy komputerze.

Wówczas mogą pojawiać się problemy z nimi, jak “mroczki”, zachodzenie mgłą, nieostre widzenie, ból w postaci kłucia. Witamina A przyjmowana regularnie na przykład pod postacią kiełków pozwala na pozbycie się tych trudności.

Ponadto jest to również źródło kompleksu witamin z grupy B. Jedynie występując razem są najbardziej efektywne. Znajdziemy tu także witaminy C, E oraz K.

Kiełki zawierają wapń, żelazo, magnez, cynk, potas. Niektóre kiełki są źródłem jodu oraz krzemu. Są niezbędne dla osób, które pragną nie tylko zdrowo wyglądać, ale również zdrowo się czuć, a także pielęgnować swoją urodę. Krzem wpływa na zachowanie pięknych paznokci i włosów.

Samodzielna hodowla kiełków

To co wspaniałe jeśli chodzi o kiełki, to fakt, iż można je hodować samodzielnie i jest to bardzo łatwe. Wystarczy jedynie kawałek wilgotnej gazy lub waty oraz upatrzone wcześniej nasionka.

Są do kupienia w supermarketach w sezonie lub w sklepach ogrodniczych i specjalizujących się w wyposażeniu ogrodów. Do hodowli kiełków stworzono również specjalne pojemniki, dostępne w sklepach, choć nie są one niezbędne do hodowli.

Zasiane kiełki zaczynają się już otwierać po kilku dniach od wysiania. Nie należy czekać zbyt długo z ich spożyciem. Świetnie nadają się jako zdrowy dodatek do kanapek, jak również do wiosennych sałatek.

Bardzo istotne jest to, by przed zjedzeniem przepłukać je  pod bieżącą czystą wodą, aby pozbyć się ich produktów przemiany materii.

Kolejnymi ciekawymi produktami superfood są: spirulina z alg, sok z brzozy, jagody ACAI ewentualnie tajemniczy dziki ryż!

0 Udostępnień
Z wykształcenia jestem dietetyczką i mam hopla na punkcie zdrowego odżywiania. Nowych inspiracji szukam w książkach i podróżach. To moje prawdziwe pasje, a marzeniem jest podróżować po całym świecie, bo "Świat jest książką i ci, którzy nie podróżują, czy­tają tyl­ko jedną stronę" Święty Augustyn Kontakt: +48607345454, e-mail: Kasia.C@wp.pl