Acerola to roślina podobna do wiśni, która wyróżnia się swoją zawartością naturalnie występującej witaminy C. Jest zatem bardzo ceniona w sezonie zachorowań na przeziębienie i grypę.

Acerola i jej właściwości

Acerola występuje w wielu różnych odmianach a pochodzi z Ameryki Środkowej i wysp karaibskich, jest zatem owocem egzotycznym, dojrzewającym w pełnym słońcu. Niektóre z owoców są kwaśne w smaku inne bardziej słodkie. Owoce są bardzo delikatne, dlatego te, które przeznaczone są na eksport są przetwarzane na sok.

Acerola

Najczęściej acerola dostępna jest w formie kapsułek. Oprócz witaminy C w aceroli znajdują się inne witaminy, na przykład duża ilość prowitaminy A, oraz niektóre z witamin z grupy B, które najlepiej przyswajalne są zjadane razem.

Znajdziemy tu również wapń, fosfor i żelazo. Acerola może zostać polecona osobom, które skarżą się na problemy z układem krwionośnym oraz układem ruchowym, przede wszystkim dobrze wpływa na stawy, zwalczając reumatyzm.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Dziki łosoś

Oczywiście leczy także przeziębienie. Acerola nadaje się do samodzielnej hodowli, potrzebuje jednak do wzrostu temperatury powyżej 12 stopni oraz podłoża ani nazbyt suchego, ani też zbyt mokrego.

Witamina C i jej właściwości

Acerola została ogłoszona owocem, czy nawet w ogóle rośliną, która zawiera największą znaną ilość naturalnej witaminy C. Znajduje się jej tutaj aż 4500 mg na 100 gramów owoców.

Witamina C jest jedną z najbardziej znanych i potrzebnych człowiekowi witamin. Nie jest ona przez organizm syntezowana, dlatego należy dostarczać jej każdego dnia, gdyż szybko znika. Witamina C jest ważna oczywiście przede wszystkim w kształtowaniu odporności.

Alternatywne badania naukowe wykazały, że działa stymulująco na produkcję białych krwinek dzięki czemu pobudza system immunologiczny nawet do walki z nowotworami, jednak musi być spożywana w dużych ilościach. Oprócz tego odkryto, że witamina C działa odtruwająco i oczyszczająco. Witamina C wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Kiełki roślin

Czy wiesz już co to jest Lukuma ? jeśli zdrowie jest dla Ciebie czymś ważnym, musisz wiedzieć czym ona jest! Wiadomo, że awokado ma niesamowite właściwości ale co robisz z pestką awokado? nie warto jej wyrzucać, jest tak samo cenna jak jej owoc!

Wiesz już który ryż jest zdrowszy? Czarny ryż czy Dziki ryż? przeczytaj artykuły o nich również! Skoro mowa o dzikim ryżu to co powiesz na ponadprzeciętne właściwości dzikiego łososia? a jako dodatek kiełki i owoce baobabu! danie gotowe!

0 Udostępnień
(3głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.