Lukuma to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, z okolic Chile, Kolumbii i Ekwadoru. Jej pełna nazwa brzmi pouteria lukuma.

Pouteria lukuma i jej historia

Lukuma przypomina w wyglądzie awokado, jest podobnego kształtu, również posiada sporą pestkę, lecz jej kolor to żółty przechodzący w pomarańcz. Charakteryzuje się pięknym aromatem. Tradycyjnie w Ameryce Południowej owoc ten jest obecny od wielu wieków. To roślina, która stanowiła podstawę diety dawnych wojowników plemion.

lukuma-superfood

Była na tyle ceniona, że jej pozostałości są znajdowane nawet w miejscach pochówków razem z cenną ceramiką. Europejczykom roślina ta znana jest od bardzo dawna, choć współcześnie przegrywa chociażby z bananami.

Już w XVI wieku była sprowadzana do Europy. Dopiero teraz zwraca się na nią baczniejszą uwagę i staje się coraz częściej stosowanym na świecie superfood.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Maniok jadalny

Zwykły laik najpewniej spotkał się z owocem tym podczas konsumpcji lodów. Są one zaprawiane proszkiem z tej rośliny aby nadać im odpowiedni smak. Owoc ten jak żaden inny doskonale nadaje się jako dodatek do deserów i ciast w każdej formie, również w całości.

W warunkach naturalnych roślina ta potrzebuje klimatu podzwrotnikowego by w pełni dojrzeć. W Polsce owoce są trudno dostępne, lecz w miarę wzrostu popularności, podobnie jak awokado, niedługo częściej zagoszczą w naszych sklepach i kuchniach.

Właściwości lukumy

Lukuma jest uważana za jeden z najzdrowszych owoców. Na pierwszy rzut oka widać po charakterystycznym kolorze, że zawiera beta karoteny. Lukuma jest owocem bardzo smacznym o smaku słodkim, dlatego może zostać uznany za wersję deserową awokado.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Fermentowane jedzenie

Owoc ten zawiera kompleks witamin B, w tym witaminę B3, odpowiedzialną za silne i odżywione naczynia krwionośne, co zwiększa wydolność człowieka.

Lukuma wyróżnia się ponadto zawartością żelaza, przez co jest polecana osobom aktywnie uprawiającym sport ponieważ dodatkowo wpływa na poziom natlenienia krwi. Oprócz tego obecne jest tu białko oraz aminokwasy, a także wapń. Osoby spożywające lukumę cieszą się zdrową, nawilżoną oraz odżywioną cerą, dobrym samopoczuciem i mocnymi kościami.

Podobne do Lukumy jest awokado, to już wiesz, a co wiesz na temat pestki awokado? woda jest źródłem życia, to wie każdy, ale która woda ma najlepsze prozdrowotne właściwości? woda klonowa, woda z kaktusa czy woda kokosowa? Dowiedz się też o właściwościach kalarepy a także tradycyjnej kaszanki która nie każdy kocha…

0 Udostępnień
(6głosów, średnia: 4,83 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.