Idealne kotlety schabowe powinny być kruche, soczyste, stawiające zębom tylko niewielki opór.

Im bardziej miękkie, tym lepsze – nie tylko dla starszych, ale również młodszych, którzy nierzadko od schabowych preferują kotlety z kurczaka. Jak sprawić, by schabowy był idealny? Jest na to kilka sposobów.

Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie? Wszystko zależy od mięsa

Jak zrobić kotlety schabowe? To nie tak proste, jak mogłoby się wydawać. Tłuczenie i smażenie kotletów jest swojego rodzaju sztuką, którą niełatwo posiąść.

jak-zrobic-kotlety-schabowe

Miękkie kotlety schabowe to z kolei danie, które uwielbiają wszyscy mięsożercy, a Polacy w szczególności. Jak zrobić pyszne kotlety schabowe? Najpierw zastanów się, jakie mięso wybierzesz. Od tego również zależy ich miękkość i smak. M

ożesz wybrać schab z kością bądź bez niej. Pierwszy z nich jest bardziej soczysty dzięki kości i szpikowi, jednak samo smażenie wymaga większych umiejętności. Schabowy bez kości także może być przepyszny, jednak należy dobrze się z nim obchodzić. A co to oznacza?

Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie i soczyste? Marynuj!

To dziwne, że tak wielu z nas pamięta o marynowaniu mięsa na grilla czy nawet zwykłej karkówki, która później zostanie upieczona, jednak marynowanie schabowych jest dla nich czarną magią. A przecież to takie proste! Idealna marynata do schabu – również wieprzowiny, którą przecież tak chętnie marynujemy – to mleko i cebula.

W takiej mieszance można trzymać schab przez całą noc. Oczywiście w lodówce, w szczelnie zamkniętej misce, by mięso nie przeszło innymi zapachami. Jeśli nie masz tyle czasu, wystarczą trzy godziny.

Taki czas spędzony w marynacie sprawia, że mięso jest dużo smaczniejsze, ale przede wszystkim bardziej kruche. Nawet lekkie przeciągnięcie kotletów schabowych na patelni nie wyrządzi im krzywdy. Jeśli więc zastanawiasz się, jak zrobić dobre kotlety schabowe, koniecznie zacznij marynować mięso.

Jak zrobić schabowe, żeby były miękkie? Tłucz je!

Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie? Do tego potrzeba jest trochę siły i tłuczek. Tłuczenie mięsa to długa i bogata tradycja, która jest istotna nie tylko dla schabowych, ale również innych gatunków mięs, równie delikatnych. Tłuc długo i zapamiętale trzeba, chociażby wołowinę na zrazy. Dlaczego tłuczenie mięsa ma tak duże znaczenie?

Przede wszystkim ze względu na proces smażenia, który nie powinien być zbyt długi. Jeśli schab bądź jakiekolwiek inne mięso będzie trzymane długo na patelni, białko zetnie się tak mocno, że stanie się twarde i gumowate. A tego przecież nikt z nas nie chce! Tłuczenie schabu sprawia, że kotlety nie muszą być smażone długo, by były idealne.

Jak to robić? Włóż kawałek schabu między dwa kawałki folii spożywczej i zacznij równomiernie uderzać w nie tłuczkiem. Rób to mocno, jednak nie bardzo mocno, bez dużych zamachów. To może bowiem uszkodzić mięso. Kotlety należy rozbić cieniutko i równomiernie. Jeśli więc widzisz, że jeden fragment jest grubszy od drugiego, koniecznie to popraw.

Tłuczenie sprawia również, że kotlet jest naprawdę duży i imponujący. Aż chce się jeść! Właśnie tak pięknie rozbite mięso należy włożyć do mleka i zasypać plastrami cebuli, by marynowało się spokojnie w lodówce. Wiesz już zatem, co zrobić, aby kotlety schabowe były miękkie. Teraz czas zabrać się za samo smażenie.

Jak zrobić kotlety schabowe, żeby nie były twarde? Smażenie ma znaczenie

Miękki kotlet schabowy to rarytas, ale również dość trudne danie do przygotowania. Mięso musi być dobrze rozbite i zamarynowane, a następnie należy je odpowiednio usmażyć. Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Po wyjęciu z marynaty upewnij się, że mięso jest suche.

Delikatnie osusz je za pomocą ręcznika papierowego. Następnie przygotuj panierkę – tradycyjna panierka jest robiona z jajka, mąki i bułki tartej. Najpierw jednak oprósz mięso solą i pieprzem. Później obtocz je w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej. Teraz czas na smażenie. Tu znaczenie ma zarówno olej, jak i patelnia. Którą wybrać? Patelnia aluminiowa to najczęstszy wybór, gdyż większość z nas posiada taką w swoim domu.

To dobre, solidne akcesorium, dzięki któremu idealnie usmażysz kotlety. Jeśli chcesz ograniczyć ilość tłuszczu podczas smażenia, w Twoim przypadku sprawdzi się patelnia teflonowa. Pamiętaj jednak, że nie możesz całkowicie zrezygnować z oleju lub smalcu, gdyż to utrudni Ci smażenie kotletów.

Najlepszą patelnią do smażenia kotletów schabowych jest oczywiście patelnia żeliwna. Potrzebuje dużych ilości tłuszczu, jednak ekspresowo nagrzewa się do dużych temperatur i sprawia, że mięso już po chwili jest idealnie zrobione.

Ile smażyć kotlety schabowe, żeby były miękkie?

Schabowe najlepiej smażyć na smalcu lub oleju rzepakowym – dzięki nim będą miękkie i naprawdę soczyste. No, chyba że je przeciągniesz. Kotlety, rozbite cieniutko, czyli tak, jak być powinno, smażą się dwie minuty z każdej strony. To sprawia, że już po czterech minutach masz idealne kotlety schabowe – miękkie i soczyste.

Jak zrobić doskonałe schabowe? To prawdziwa sztuka, jednak odrobina praktyki pozwoli Ci zrobić takie kotlety, którymi chętnie zajadaliby się nawet najlepsi kucharze.

Podobne tematy:

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.