Kalarepa to odmiana kapusty, która rośnie w ziemi. Znana już była i ceniona w starożytnym Rzymie. Powinna wrócić do łask i na nasze stoły jako bardzo zdrowy składnik diety.

Właściwości kalarepy

Kalarepa ma lekko ostry smak przywodzący na myśl rzepę lub rzodkiewkę i orzeźwiający zapach. Istnieje wiele odmian kalarepy, najbardziej popularna jest zielona, lecz dostępne są na przykład również fioletowe. Ta druga odmiana charakteryzuje się większą zawartością przeciwutleniaczy.

kalarepa

Kalarepa wyróżnia się tym, że zawiera wszystkie niezbędne witaminy i mikroelementy, przy tym jest smaczna i ma znakomity wpływ na oczy ze względu na zawartość luteiny oraz witaminę A.

Wpływa na polepszenie ostrości oraz pola widzenia. Na uwagę zasługują jej właściwości antynowotworowe, dzięki zawartości glukozynolanów, izotiocyjanian oraz indoli. Znajduje się tu duża ilość witaminy C, co jest przydatne w sezonie chorobowym dla zwiększenia odporności organizmu.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Jagody Acai

Kobiety powinny spożywać kalarepę ze względu na zawartość kwasu foliowego. Kalarepa wyróżnia się wysoką zawartością potasu.

Stwierdzono, że warzywo to ma właściwości antybakteryjne, przez co jest pomocne w zwalczaniu bakterii oraz grzybów. Zwalcza bakterię odpowiedzialną za wrzody dwunastnicy i żołądka, może być pomocna w zwalczeniu Candidy.

Kalarepa – z czym ją jeść?

Kalarepa najlepiej smakuje po prostu na surowo. Odświeża oddech, ma wówczas również największą ilość składników odżywczych. Dodana do surówek doskonale podkreśla ich smak, nadając lekką pikantność i ożywiając je.

Jednak kalarepę można przyrządzać również na wiele innych sposobów, na przykład zapiekając, dusząc, podając faszerowaną. Nadaje się do zup, zapiekanek. Dobrze smakuje razem z bulionem. Świetnie smakuje zapiekana w cieście, na przykład francuskim.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Natto - fermentowany superfood

Kalarepa ma bardzo mało kalorii, zaledwie 29 na 100 gramów, dlatego nie należy jej sobie żałować, oczywiście bez dodatków. Im więcej tym lepiej dla naszego zdrowia. Kalarepa jest rozwiązaniem dla osób chorujących na cukrzycę, miażdżycę, cierpiących na podwyższone ciśnienie krwi.

Co oprócz kalarepy zasługuje na Twoją uwagę? na pewno będzie to Lukuma, pestka z awokado oraz wodorosty i surowe buraki – właściwości tych super produktów są nie do opisania i mogą mieć kluczowy na Twoje zdrowie wpływ! Przyjrzyj się także wodzie klonowej oraz sokowi z brzozy!

0 Udostępnień
(2głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.