Olej arachidowy zdobywa coraz większą popularność, zarówno w kosmetyce, jak i w innych zastosowaniach, na przykład w kuchni. Wszystko dlatego, że spośród innych olejów wyróżnia się smakiem.

Podczas gdy inne oleje raczej pozwalają wzmocnić smak potraw poprzez rozpuszczenie związków w nich zawartych, olejek arachidowy sam w sobie ma smak, który wzbogaca wiele potraw.

Przy okazji zachęcam Cię do odwiedzenia wczorajszego rankingu: ranking frytkownic beztłuszczowych.

Olej arachidowy – pochodzenie

Ten naturalny olej, uzyskiwany jest ze smacznej przekąski, jakimi są orzeszki arachidowe, inaczej ziemne. Ciekawostką jest fakt, że orzechy te rosną tak naprawdę pod ziemią, stąd ich alternatywna nazwa.

Mają bardzo długą historię, która sięga czasów starożytnej Ameryki Południowej, i ludów takich jak Inkowie oraz Indianie z Amazonii.

Nie tylko orzeszki były przez Inków traktowane jak pokarm, ale także używane na przykład w obrządku pogrzebowym. Plemiona Amazonii wykorzystują orzeszki do wytwarzania smacznego napoju.

olejek-arachidowy

Współcześnie orzeszki są domeną Chin, Indii, a także Stanów Zjednoczonych, gdzie popularnym przysmakiem jest masło orzechowe.

Olejek arachidowy ma być alternatywą dla takich olejów jak na przykład kukurydziany, bowiem kukurydza jest jedną z najczęściej modyfikowanych genetycznie roślin.

Uważa się, że oleje pozyskiwane z innych roślin będą zdrowsze, ponieważ są w pełni naturalne. Ponadto olej uzyskiwany z orzeszków ziemnych miał być ekologicznym paliwem do silników diesla, jednak pomysł ten nie przyjął się.

Z czego składa się olej arachidowy?

Za tym, by wymienić inny olej na arachidowy przemawia również jego skład. Aż w 75% składa się on z nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym między innymi kwas oleinowy omega 9 i kwas linolowy omega 6.

Kwasy nasycone nie przekraczają 18%, jednym z nich jest kwas stearynowy, który również ma szerokie zastosowanie.

Jest to zatem odpowiedni olej dla osób mających problemy z chorym sercem, pomoże obniżyć poziom cholesterolu.

Proporcjonalnie olej ten, bardzo przypomina w składzie popularną do tej pory oliwę z oliwek, która jednak powoli zaczyna się przejadać. Dlatego warto zastąpić ją olejem z orzeszków ziemnych, lub dla równowagi stosować je wymiennie.

Warto zwrócić uwagę, że każdy z tych olejów ma inne walory smakowe. Oliwa z oliwek ze względu na dość drażniący i gorzki smak, nie przypada wszystkim do gustu, natomiast olej z orzeszków ziemnych jest bardziej delikatny w smaku i przypada do gustu większości osób, nawet dzieciom i osobom starszym.

Rodzaje oleju arachidowego

Tak jak orzeszki ziemne występują pod różnymi postaciami, na przykład w łupinach, lub solone etc, tak nie każdy olej z orzeszków jest taki sam.

Na rynku mamy dostępne różne oleje arachidowe. Najbardziej popularny będzie olej rafinowany. Jest on pozbawiony zapachu i smaku, najczęściej wykorzystywany do smażenia.

naturalny-olej-arachidowy

Jeśli oprócz wartości użytkowej zależy nam również na wartości odżywczej powinniśmy wybrać olej nierafinowany. Ten ma delikatny, orzechowy aromat i żółty kolor. Ale to nie wszystkie dostępne rodzaje oleju.

Znajdziemy tu w tej grupie również olej prażony, który podobnie jak prażone orzeszki ma bardziej intensywny smak i aromat.

Zalety kwasu linolowego

W skład oleju arachidowego wchodzi kwas omega 6, inaczej linolowy, nazywany również CLA.

Jest cenny dla regulacji gospodarki tłuszczowej organizmu, zauważono również na przykład korzystny wpływ kwasu w terapii osteoporozy.

Niektóre teorie wskazują nawet, że ma działanie zapobiegające rozwojowi raka, a nawet pozwalające na redukcję nowotworu.

Jednak wielu ludzi doceni ten kwas z innych względów, a mianowicie z powodu jego właściwości pozwalających zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej.

Kwas arachidowy jest pomocny w odchudzaniu. Pobudza on działanie hormonów noradrenaliny, która z kolei wpływa na cAMP i zwiększone rozbijanie komórek tłuszczowych.

Jednocześnie kwas ten oddziałuje na mięśnie, stymulując ich wzrost. Dlatego znajduje się w diecie sportowców, którzy chcą naturalnymi sposobami zwiększyć masę mięśniową.

Wspomoże również osoby, którym zależy po prostu na ukształtowaniu ładnej sylwetki, lub te, które cierpią na choroby cywilizacyjne.

Cukrzyca również wiąże się często ze zwiększoną masą ciała. Kwas CLA pomocny jest zarówno w leczeniu objawów choroby, jak i otyłości.

Zalety kwasu stearynowego

Pozyskiwany z orzeszków ziemnych kwas stearynowy jest odpowiedzią na chemiczne środki stosowane do tej pory w kosmetykach.

Dodaje się do nich różnego rodzaju stabilizatory i substancje mające na celu zadbać o ich konsystencję. Kwas stearynowy pochodzi z naturalnego źródła, ale charakteryzuje się tym, że nie ma zapachu ani koloru, często jest w formie przezroczystej.

Doskonale nadaje się do naturalnych kosmetyków jako ich stabilizator, szczególnie gdy chodzi o emulsje.

Dzięki jego zastosowaniu składniki emulsji są idealnie wymieszane i nie rozdzielają się. Nie trzeba pamiętać, by za każdym razem przed użyciem danego kosmetyku wstrząsnąć opakowaniem.

naturalny-olejek-arachidowy

Równie dobrze sprawdza się w produkcji pianek do golenia, czy mydeł, bowiem oprócz nadawania odpowiedniej konsystencji, jest również znany ze swoich właściwości oczyszczających skórę.

Dodatkowo nawilża skórę i czyni ją elastyczną, jednocześnie osłaniając ją przed nadmierną utratą wody.

Producenci kosmetyków coraz częściej zamieniają oleje mineralne takie jak parafina, które do tej pory pełniły taką funkcję w kosmetykach na kwas stearynowy.

Jak zrobić olej arachidowy domowym sposobem?

Producenci naturalnych olejów bardzo szybko zauważają kiedy rośnie popyt na dany olej i aby zarobić – zwiększają jego cenę.

Tak jest z olejkiem arachidowym, który kosztuje dosyć dużo. Możemy uzyskać go tańszym sposobem, mianowicie wytwarzając go samodzielnie.

  1. W tym celu potrzeba trzech szklanej wyłuskanych orzechów (można zakupić już łuskane lub wyłuskać je samodzielnie), kilka łyżek ciepłej wody oraz mikser.
  2. Proces wytworzenia oleju polega na zmiksowaniu orzeszków na masę w blenderze (przy okazji zobacz: ranking blenderów ręcznych).
  3. i pozostawieniu jej w lodówce na około dwadzieścia cztery godziny.
  4. W tym czasie olej oddzieli się od masy. Należy następnie przelać go do słoiczka lub innego naczynia.
  5. Z takiej ilości orzeszków otrzymamy około pełną filiżankę oleju. Resztę orzeszków możemy wykorzystać jako dodatek na przykład do wafli ryżowych lub kukurydzianych.

Jeśli planujemy uzyskiwać naturalny olej arachidowy częściej to istnieje również bardziej zaawansowany sposób, jakim jest użycie specjalnej maszyny do tłoczenia olejów na zimno. Jej koszt waha się od tysiąca do kilku tysięcy złotych.

Jaki olej wybierać, by osiągnąć najwięcej korzyści dla zdrowia?

Oczywiście podstawą dla osób, które chcą rzeczywiście uzyskać korzyści zdrowotne z tytułu spożywania oleju jest jego odpowiedni dobór.

Powinien być to olej nierafinowany, charakteryzujący się specyficznym aromatem, a także ciemnożółtym kolorem. Olej rafinowany łatwo jest rozpoznać po tym, że nie ma on żadnego zapachu.

olej-arachidowy

Najwięcej korzyści daje olejek tłoczony na zimno. Warto również pamiętać, że olejek powinien być stosowany z umiarem.

Nawet najzdrowsze rzeczy jedzone w nadmiarze nie przynoszą korzyści, bo po pierwsze nadmiernie kumulują się w organizmie, po drugie po prostu spada na nie apetyt.

Olej arachidowy w kosmetyce

Ze względu na obecność cennych kwasów tłuszczowych często wykorzystywany jest w pielęgnacji skóry.

Oprócz tego olej nierafinowany zawiera wiele innych cennych składników, które wpływają na stan skóry. Są to minerały i witaminy. Właściwością oleju arachidowego jest to, że dość dobrze się wchłania i nie pozostawia na skórze tłustej warstwy, dlatego tym chętniej jest stosowany.

Może zastąpić krem u osób z cerą trądzikową, która wymaga odpowiedniego nawilżenia. Jest pomocny osobom cierpiącym na łuszczycę i egzemy.

Olej arachidowy zawiera w składzie witaminy A oraz E, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia!

Służy skórze latem, kiedy z powodu aktywności słońca i suchego powietrza jest nieco sucha, potrzebuje bardziej intensywnego odżywienia.

Doskonale nadaje się do każdego typu cery, również delikatnej, wrażliwej, a nawet dziecięcej.

Olej może być naturalną alternatywą dla oliwek dla dzieci, które zawierają przeważnie parafinę oraz inne związki, z jakimi maleńkie dzieci nie powinny mieć pod żadnym pozorem żadnej styczności.

Olej arachidowy skutecznie nawilży skórę niemowlęcia i zapobiegnie podrażnieniom skóry

Olej z orzeszków ziemnych do pielęgnacji ust

Spierzchnięte, suche, napięte usta to problem wielu z nas. Aby temu zapobiec stosujemy pomadki lub wazelinę.

Niestety przynoszą one ulgę tylko na chwilę, bowiem tak naprawdę działają wysuszając. Tworzą na delikatnej skórze ust warstwę, która izoluje ją i nie pozwala na wnikanie innych składników odżywczych kosmetyków.

Ponadto przyśpiesza proces wyprowadzania wody z naskórka. Po starciu warstwy ochronnej problem suchości i podrażnienia wraca ze zdwojoną siłą, a uparte smarowanie ust tym samym kosmetykiem tylko pogarsza problem.

Warto zastosować naturale oleje, by trwale nawilżyć usta. Jednym z nich jest oczywiście olej arachidowy.

Nawilża on naskórek ponieważ biopierwiastki i witaminy wnikają w jego głąb i poprawiają kondycję. Jednocześnie również tworzą cieniutką warstwę ochronną na ustach.

Jednak nawet po jej starciu na przykład w wyniku picia napojów i spożywania pokarmów, usta dalej pozostają nawilżone.

Do organizmu nie dostają się wraz ze spożywanym pokarmem niepożądane substancje chemiczne.

Olej arachidowy do masażu

Oliwka dziecięca jest również wykorzystywana przez wielu masażystów. Z założenia masaż powinien być leczniczy, natomiast zastosowanie zwykłej oliwki po prostu obniża jego właściwości terapeutyczne.

Podczas intensywnego pobudzania skóry, tkanki podskórnej i mięśni, co ma miejsce podczas masażu, niekorzystne substancje intensywniej wnikają w otwarte pory.

Dlatego konieczne jest użycie naturalnego środka. Idealnym środkiem, który zastąpi oliwkę dla dzieci będzie olej arachidowy.

Nie zawiera olejów mineralnych jako dodatku, dobrze się wchłania i w dostatecznym stopniu zmniejsza tarcie, przez co masaż nie podrażnia skóry.

Z tego względu często jest stosowany w salonach spa. Ma na to wpływ również zapach olejku, który pomaga się zrelaksować i wyciszyć. Jest ważną częścią zabiegu.

Zastosowanie oleju arachidowego na włosy

Olejowanie włosów to jedna z najbardziej skutecznych metod na ich pielęgnację. Każda osoba, która wybrała ten rodzaj kosmetyku powinna dobrać odpowiedni rodzaj naturalnego oleju, bowiem nie każdy olej jest tak samo dobry dla danego rodzaju włosów.

Olej arachidowy nadaje się do pielęgnacji włosów średnioporowatych. Odżywia końcówki włosów i zapobiega ich wysuszaniu, co z kolei prowadzi do ich rozdwajania się.

Stąd nie ma już innego wyjścia jak tylko ściąć końcówki. Przed rozpoczęciem terapii olejkiem arachidowym zaleca się skrócenie końcówek rozdwojonych i stosowanie oleju na włosy odświeżone.

Wówczas wraz z ich wzrostem nie nastąpi po raz kolejny konieczność ich obcięcia, gdy osiągną daną długość.

zastosowanie-olejku-arachidwego

Niszczenie końcówek włosów długich to główna przyczyna dla której wiele kobiet decyduje się na krótkie fryzury, chociaż marzą o włosach długich.

Dzięki olejkowi z orzeszków ziemnych da się ten problem zażegnać. Aby to zrobić potrzebna jest regularność w nakładaniu olejku.

Osoby z włosami średnio porowatymi mogą olejek nakładać na całą skórę głowy, lub tylko na końcówki, w zależności od potrzeby.

Zaletą nakładania olejku arachidowego na całą głowę, jest możliwość pozbycia się innych problemów dermatologicznych, takich jak łupież, łuszcząca się skóra czy nieprzyjemny zapach włosów i skóry głowy!

Olejek arachidowy możemy stosować na dwa sposoby, albo nakładając go opuszkami palców na włosy, albo spryskując włosy mgiełką wykonaną z olejku oraz odrobiny wody. Zawsze pamiętaj, że przed użyciem, należy kosmetyk dobrze wstrząsnąć.

W obu przypadkach, po jakimś czasie konieczne będzie umycie włosów. Pomimo że olejek arachidowy dosyć dobrze się wchłania, to i tak daje efekt tłustych kosmyków.

Olej arachidowy w kuchni

W kuchni, olejem arachidowym możemy zastąpić lub uzupełnić klasyczną już oliwę z oliwek, a także inne oleje…

Ten zdrowy naturalny olej bardzo dobrze nadaje się do sałatek ze świeżych warzyw, takich jak sałata, pomidory, ogórki i inne.

Dobrze łączy się z różnymi rodzajami octu, na przykład z octem winnym, octem balsamicznym czy octem jabłkowym.

Na podstawie tych i innych składników takich jak czosnek, miód możemy stworzyć pyszne i wyraziste dressingi, które ożywią sałatkę i sprawią, że będą smakowały nawet największym niejadkom.

Dużą zaletą oleju arachidowego jest fakt, że jego dodatek przedłuża uczucie sytości. To świetna wiadomość dla osób, które się odchudzają, ale odczuwają ciągły głód jedząc mniej i spożywając więcej warzyw.

Dzięki olejowi z orzeszków ziemnych będzie to mniejszym problemem. Co więcej olej ten jest idealnym dodatkiem do dań na słodko, na przykład lodów i wielu innych deserów. Pasuje do ryżu z owocami na słodko.

Oprócz tego olej ten nadaje się do przyrządzania potraw smażonych, ma wysoką temperaturę dymienia, a przy smażeniu długi czas zachowuje swoje wartości odżywcze.

Nadaje się jako uzupełnienie frytkownicy do przygotowywania nie tylko frytek, ale również na przykład pączków, faworków czy potraw w panierce. Jest odpowiedni do smażenia placuszków owocowych i racuchów.

Olej arachidowy ma szerokie zastosowanie w kuchni wschodniej, tajskiej i wietnamskiej, jak również w kuchni chińskiej, w daniach Woku

Zastosowanie znalazł również w Izraelu. Aby stosować go w swojej kuchni możemy sięgnąć do najsłynniejszych przepisów z tych miejsc.

Chociaż olej z orzeszków ziemnych wydaje się stworzony do dań smażonych, to olej ten wielu stosuje także do dań przyrządzonych na przykład parze, bez dodatku soli.

Czy olej arachidowy ma jakieś skutki uboczne?

Orzeszki ziemne są jednymi z największych alergenów i najczęściej uczulających w Stanach Zjednoczonych.

To również najczęstsza przyczyna zgonu z powodu alergii. Nie do końca udało się wyjaśnić, dlaczego organizm reaguje tak negatywnie na orzeszki ziemne.

Wiemy jedynie, że to reakcja układu odpornościowego, który jedne substancje odczytuje jako bezpieczne, a inne jako groźne.

Nie jest znana reguła, pozwalająca określić dlaczego tak się dzieje. Takie samo działanie będzie miał oczywiście olejek arachidowy.

Dlatego wykluczone jest podawanie go bądź używanie przez osoby, które cierpią na alergię, niezależnie od sposobu podania.

Alergia vs olejek arachidowy

W dobie, kiedy olejek arachidowy staje się coraz popularniejszy, osoby cierpiące na alergię muszą ze zdwojoną uwagą dopytywać o dania i czytać skład gotowego jedzenia. Nie będą w stanie w inny sposób ustalić, czy w daniu znajduje się olej arachidowy.

W wielu przypadkach jest go bardzo niewiele, ale i taka ilość wystarczy, aby doprowadzić do silnej reakcji alergicznej.

Tymczasem skutki spożycia oleju arachidowego, są u wielu z tych osób śmiertelnie niebezpieczne, ponieważ spowoduje to silne wstrząsy anafilaktyczne.

Reakcja alergiczna obejmuje wymioty, biegunkę, silne skurcze mięśni gładkich jamy brzusznej, obrzęk gardła, mogący doprowadzić nawet do zgonu poprzez uduszenie.

Bardzo ostrożne powinny być również osoby uczulone tylko na niektóre rodzaje orzechów. Ostrożne powinny być również kobiety, które są w ciąży lub karmią piersią. Chociaż matka nie jest uczulona na orzeszki to dziecko już może być.

Również w przypadku gdy chcemy zastosować olejek jako kosmetyk dla dziecka, najpierw należy sprawdzić, czy nie jest ono uczulone nań.

0 Udostępnień
Witajcie! Jestem Daria, będę dzielić się z Wami moim doświadczeniem z dziedziny makijażu, pielęgnacji skóry i kosmetyków. Doświadczenie we wspomnianych dziedzinach zdobywam jako właścicielka salonu kosmetycznego. Wiem jakie problemy najczęściej borykają Nas kobiety, postaram się, przekazać Wam jak najwięcej użytecznej wiedzy!