Poznaj najlepsze przyprawy i zioła na odchudzanie! Każda z nas marzy o tym, aby jak najdłużej utrzymać idealną sylwetkę. Potrafimy miesiącami stosować rygorystyczne diety i codziennie poddajemy swoje ciało katorżniczym treningom.

W całym tym pędzie do wymarzonej figury zapominamy, że umiar i rozsądek jest kluczem do osiągnięcia najlepszego rezultatu w odchudzaniu!

Podkręcanie metabolizmu

Również odpowiednio dobrane kompozycje ziół pozwalają w naturalny sposób napędzić metabolizm (jak przyspieszyć i podkręcić metabolizm), zmniejszyć apetyt, a przede wszystkim pozwalają utrzymać prawidłową masę ciała.

Dodatkowo dzięki dodaniu ich do ulubionych potraw, Twoje dania zyskają nie tylko nowy smak i aromat, ale przede wszystkim dostarczą Ci znacznie więcej witamin i minerałów.

Poniższy artykuł wskaże Ci jakie zioła dodawać do dań, aby zrzucić zbędne kilogramy!

Żeń szeń

Żeń-szeń w lecznictwie chińskim stosowany był już 4000 lat temu. Roślina ta uznawana jest za źródło substancji zwiększających poziom energii. Składniki te znacząco przyśpieszają metabolizm, dzięki czemu organizm nasz musi sięgać do substancji zapasowych zgromadzonych w tkance tłuszczowej.

Przyjmowanie żeń – szenia jest wskazane dla osób z cukrzycą, ponieważ roślina ta obniża poziom glukozy we krwi, a dodatkowo wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.

Pieprz cayenne

pieprz-cayenne

Pieprz cayenne to przyprawa wytwarzana z bardzo ostrej papryczki rocznej. Pochodzi ona z miejscowości Kajenna – stąd też jej nazwa. Przyprawa cayenne znana jest ze swych właściwości wspierających odchudzanie.

Zawarta w niej kapsaicyna przyspiesza przemianę materii, a dodatkowo obniża poziom cholesterolu.

Cynamon

Cynamon, choć głównie kojarzy nam się z jabłkowymi deserami, ma zbawienny wpływ na naszą sylwetkę. Przyprawa ta przyspiesza metabolizm, a dodatkowo przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi.

Właśnie dzięki tym właściwościom dieta bogata w cynamon jest polecana osobom cierpiącym na cukrzycę. Dodatkowo według niektórych badań cynamon potrafi poprawić metabolizm glukozy aż 20 razy, co w znacznej mierze przyczynia się do uzyskania prawidłowej glikemii, a co za tym idzie do zrzucenia zbędnych kilogramów.

Czarny pieprz

czarny-pieprz

Kto by pomyślał, że jedna z powszechniej stosowanych w kuchni przypraw może mieć działanie odchudzające. Czarny pieprz jest bogatym źródłem piperyny. To właśnie jej zasługą jest ostry smak pieprzu, jednak kolejną jej właściwością jest hamowanie namnażania się komórek tłuszczowych.

Dodatkowo zawarta w pieprzu czarnym kapsaicyna pomaga spalić dokładnie tyle samo kalorii, ile spalimy podczas 20-minutowego spaceru. Stosowanie go podczas gotowania zwiększa biodostępność mikro i makroskładników zawartych w potrawach, dlatego za nic nie powinnaś rezygnować z dodawania go do różnorodnych dań.

Mniszek lekarski na odchudzanie

Opisywany we wcześniejszym artykule mniszek lekarski powinien stanowić numer jeden na naszych półkach. Oprócz działania wzmacniającego odporność oraz wspierającego nasz organizm w walce z infekcją roślina ta dodatkowo pozwala w prosty sposób osiągnąć wymarzoną sylwetkę.

Przyjmowanie mniszka lekarskiego sprawia, że dłużej czujemy się najedzone, przez co nie mamy potrzeby podjadania między posiłkami. Dodatkowo zawarte w nim antyoksydanty pozwalają nam dłużej cieszyć się nieskazitelną cerą.

Mniszek lekarski jest również bogatym źródłem witaminy K i beta-karotenu, które pozwalają ustabilizować poziom cukru we krwi i znacząco obniżyć poziom cholesterolu.

Gorczyca

gorczyca
Gorczyca

Właściwości zdrowotne gorczycy od lat są doceniane przez specjalistów ziołolecznictwa. Polecana jest zwłaszcza dla osób, które borykają się z bólami reumatycznymi, jednak jeśli zamierzasz pozbyć się nadprogramowych kilogramów, również powinnaś sięgnąć po to zioło.

Nasiona gorczycy wpływają na nasz metabolizm, poprawiając go o około 25%, a to znaczy, że po zjedzeniu potraw zawierających gorczycę, lub po prostu dań z musztardą znacznie efektywniej będziemy spalać kalorie.

Kurkuma w odchudzaniu

Kurkuma to przyprawa o delikatnym smaku i intensywnie żółtym kolorze. Dodawana do wielu dań potrafi nadać im wyjątkowego aromatu, za który odpowiedzialna jest zawarta w niej kurkumina. Substancja ta dodatkowo obniża tempo rozwoju tkanki tłuszczowej, pozwalając nam tym samym zachować idealną sylwetkę.

Imbir na podkręcenie metabolizmu

Zioło to znane jest ze swych właściwości rozgrzewających i silnego działania przeciwzapalnego. Również warto zadbać o to, aby w domu zawsze mieć zapas imbiru zarówno suszonego, jak i świeżego.

Imbir oprócz właściwości leczniczych może być również wykorzystywany podczas odchudzania. Badania wykazują, że imbir ma działanie termogeniczne, co w znacznej mierze wpływa na poprawę metabolizmu, a dodatkowo hamuje apetyt.

Jeśli więc w dalszym ciągu zastanawiasz się, jak zrzucić zbędne kilogramy i pozbyć się nieestetycznych fałdek na brzuchu, już teraz dołącz do swojej diety powyższe zioła i przyprawy. W ten sposób wzmocnisz smak swoich dań, a dodatkowo zaczniesz zauważać, że faktycznie chudniesz.

Oczywiście musisz pamiętać, że same zioła nie pomogą Ci osiągnąć wymarzonego celu, jednak dodając aktywność fizyczną, wysmuklisz swoje ciało i zbudujesz odpowiednią masę mięśniową, która jest niezbędna do tego, aby zachować jędrność skóry i raz na zawsze pozbyć się niechcianego cellulitu.

Koniecznie przeczytaj:

0 Udostępnień