Czekoladę zna każdy i większość osób może podrapać się w głowę – słodycze superfoods? Nie chodzi jednak o tradycyjną czekoladę kupowaną w sklepie lecz surową czekoladę, czyli powstałą tylko z ziaren kakaowca.

surowa-czekolada

Proces produkcji surowej czekolady

Surowa czekolada powstaje z ziaren kakaowca, które nie zostały w żaden sposób poddane obróbce. Nie były palone ani rafinowane. Dzięki temu wszystkie pozytywne składniki w nich zawarte są zatrzymane. Ziarna kakaowca są źródłem przeciwutleniaczy, witamin z grupy B oraz sporej dawki naturalnego magnezu. Znajdują się tu polifenole i inne dobroczynne składniki. Dzięki temu surowa czekolada jest polecana sportowcom, ponieważ doskonale wpływa na system nerwowy, pomaga radzić sobie ze stresem, oraz sprawia, że znacznie szybciej następuje regeneracja po wysiłku fizycznym.

Mówi się, że kakao, wytwarzane z ziaren kakaowca, również ma takie właściwości, lecz surowa czekolada z pewnością działa sprawniej. Ponadto zauważono, że ziarno kakaowca ma dobroczynny wpływa na zęby, chroniąc je przed próchnicą. Dlatego surowa czekolada z pewnością również wpłynie na stan uzębienia, ponadto ma ciekawe właściwości, dzięki którym oddech jest świeższy.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Woda kaktusowa

Surowa czekolada czy czekolada gorzka?

Surowa czekolada jest produktem stosunkowo trudno dostępnym i z pewnością nie tanim. Dlatego warto zastanowić się, czy nie zastąpić jej zwykłą czekoladą. Na rynku dostępne są różne jej rodzaje. Wiele produktów o wdzięcznej nazwie „czekolada” tak naprawdę są wyrobem czekoladopodobnym. Zawierają ogromne ilości cukru, ponadto oczywiście mleko w proszku oraz nie rzadko inne sztuczne dodatki, konserwanty i aromaty, nie nadające się do spożycia. Kakao jest w nich zaledwie kilka procent, czyli liczba symboliczna.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Kiełki - tego brakuje Twojemu ciału!

Lepszym rozwiązaniem wydaje się czekolada gorzka, w której jest więcej kakao. Lecz tylko czekolada surowa nie zawiera w ogóle białka mleka i cukru, dlatego byłaby najlepszym rozwiązaniem. Jeśli jednak nie ma wyboru, z dwojga złego lepiej wybrać czekoladę jak najciemniejszą i najbardziej gorzką.

Koniecznie przeczytaj o właściwościach Dyni i jej wpływie na zdrowie. Wiesz już co to jest korzeń Maca? jestem przekonana, że warto to wiedzieć jeśli tylko zależy Ci na zdrowiu i urodzie. Oczywiście nie da się nie wspomnieć o Kefirze i jego cudownych właściwościach, a skoro jesteśmy już przy kefirze to warto zahaczyć o jedzenie fermentowane które jest strasznie potrzebne do właściwego funkcjonowania Twojego organizmu. Zobacz kto wygra w pojedynku Czarna fasola vs owoce Baobabu!

 

PODZIEL SIĘ
(1głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse. Na każdym materiałem opublikowanym na KOBIECO.PL pracuje kilka osób aby treść czytała się jak najwygodniej i przede wszystkim żeby była przydatna i prawdziwa. Zapraszamy do polubienia naszego fanpage aby być na bieżąco najnowszymi publikowanymi treściami na naszym portalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.