Podczas gdy w Polsce kefir to nic niezwykłego i zwracamy ku innym, bardziej egzotycznym fermentowanym produktom, to na świecie kefir staje się w tym roku jednym z bardziej pożądanych superfoods.

Historia kefiru

Kefir swoją historię zaczyna około 3000 lat wcześniej na Kaukazie. To właśnie tu od wielu wieków popularne jest jedzenie fermentowane. Co ciekawe Kaukazi cieszą się długowiecznością, co współczesna nauka łączy ze spożywaniem właśnie takiego pożywienia.

kefir-super-food

Kaukazi powszechnie pili również inny dobry probiotykkombuchę. Wbrew pozorom, co dzisiejszemu pokoleniu wydaje się zaskakujące, trafił on do naszej diety dopiero w XX wieku z Rosji, gdzie udało się na uzyskać ziarna kefirowe, podstawę tego przysmaku.

Kefir to samo co maślanka lub jogurt naturalny, różnią się warunkami przygotowania oraz rodzajem kultur bakterii. Kefir przygotowuje się poprzez wyhodowane w mleku grzybków kefirowych lub ziaren kefirowych.

Ten żywy organizm jest odpowiedzialny za fermentację, w wyniku czego powstaje znany wszystkim napój.

Kefir to nie tylko probiotyk

Współcześnie kefir uznawany jest za smaczny, orzeźwiający napój oraz dobry probiotyk, dzięki któremu dbać można o florę bakteryjną jelit. Jednak jak się okazuje, nowe badania wskazują na znacznie szersze zastosowanie tego napoju.

Badania przeprowadzone przez rosyjskich naukowców wskazują na to, że kefir jest w stanie bronić strukturę DNA przed zniszczeniem przez różnego rodzaju czynniki środowiskowe. Dzięki żyjącym w kefirze kulturom bakterii możliwe jest ochronienie organizmu przed nowotworami układu pokarmowego.

Bakteriami odpowiedzialnymi za to są pałeczki mlekowe niezbędne do utworzenia kwasu mlekowego, octowego i masłowego.

Niektóre badania wskazują, że bakterie te, są również pożyteczne w ochronie przed rozwojem innych rodzajów nowotworów, między innymi nawet nowotworu piersi.

Oprócz tego kefir zawiera wapń, witaminy, w tym ważną witaminę B12, oraz witaminę D. Warto zatem na nowo przyjrzeć się kefirowi i jego właściwościom, gdyż w pełni zasługuje na miano superfood.

Co oprócz kefiru podbija serca ludzkości XXI wieku? na pewno jest to Lukuma, która bardzo przypomina awokado (zobacz: dlaczego warto wykorzystać pestkę awokado)

Ciekawie prezentuje się rzadko stosowany w kuchni dziki ryż i czarny ryż, a także zbawienna dla zdrowia czarna fasola! Zobacz również: co jest lepsze: woda klonowa czy sok z brzozy! oba produkty superfood mają kluczowe znaczenia na Twoje zdrowie!

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.