Pomysł na zdrowe drugie śniadanie

Zdrowa warzywna sałatka

Sałatkę robi się z miksu różnych sałat, małych pomidorków koktajlowych, sera Mozzarella, oliwek, czerwonej papryki, sałatkę doprawić sosem winegret. Ta sałatka jest swoistym kopniakiem w tyłek, daje mnóstwo energii na resztę dnia, szczerze polecam!

Kanapka z jakiem i pomidorami

Ugotowane i pokrojone jajko połóż na pełnoziarnistym pieczywie, na jako wędruje pomidor.

Pełnoziarniste pieczywo zapewni Twojemu organizmowi wolno uwalniające się węglowodany, a jajko da Ci dodatkowego energetycznego kopa, tak przygotowana kanapka zapewni Ci energię na ładnych parę godzin.

 Duet marchwi i jabłka

Stary jak świat przepis a nadal uwielbiany przez wszystkich polaków! Starta marchew i starte jabłko to witaminowy potwór, w dobrym tego słowa znaczeniu, klasyczny przepis sprawdza się po dziś, strasznie szybka do przygotowania sałatka.

Sałatka z rukolą i grejpfrutem

Sałatka wymaga nieco więcej czasu na przygotowanie, ale zapewniam Was, że warto. Pokrój pomidorki w kostkę, grejpfruta bez skórki także, dodaj kawałki rukoli i wszystko wymieszaj, dodaj łyżeczkę oliwy i dopraw odpowiednio solą i pieprzem.

Nie każdy wie o tej świetnej kompozycji smaków, która dodatkowo zapewni szereg niezbędnych do funkcjonowania witamin i minerałów. Moja ulubione danie na 2 śniadanie!

Bakaliowa sałatka

Wybierz 2-3 ulubione warzywa i połącz je z rodzynkami i orzechami. Jeśli sałatka będzie za sucha, dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek.

Ta sałatka to mega bomba witaminowa, nie trzeba jej zjeść dużo, aby zapewnić sobie energię do samej pory obiadowej.

Omlet z warzywami na śniadanie

Jajka i część mieszanki mrożonej warzywnej to połączenie wręcz idealne. Wielorakość warzyw w połączeniu z jajkiem to zastrzyk energii, który dopilnuje, że zapomnisz o głodzie aż do samego obiadu, który wcale nie musi być wcześnie.

Jogurt z nasionami chia i owocami

Składniki:

  • dwie łyżeczki nasion chia (szałwia hiszpańska);
  • mały jogurt naturalny;
  • łyżka miodu wielokwiatowego;
  • dowolne owoce (np. borówki, gruszka, truskawki itp.).

Sposób przygotowania:

  1. Do małej miski przełóż jogurt naturalny, miód oraz umyte, osuszone i pokrojone bądź rozdrobnione owoce.
  2. Całość posyp dwoma łyżeczkami nasion chia i odłóż do lodówki na pół godziny.
  3. Po upływie wspomnianego czasu wystarczy całość wymieszać i można od razu spożyć lub odłożyć do lodówki na kolejne półtorej godziny (nasiona wtedy bardziej napęcznieją i jogurt nabierze bardziej puddingowej konsystencji).

Wiosenna jajecznica

Składniki:

  • dwa jaja;
  • 10 g masła;
  • dwie średnie pieczarki;
  • garść świeżego szpinaku;
  • mała czerwona cebulka;
  • szczypior;
  • bułka żytnia (lub jakiekolwiek inne pieczywo);
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz lub umyj i pokrój w kostkę. Szczypior potnij na drobno. Jaja wbij do miseczki, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj widelcem.
  2. Na rozgrzaną patelnię połóż masło i zeszklij cebulkę razem z pieczarkami. Dodaj szpinak i zblanszuj go.
  3. Na sam koniec wylej na całość jaja i mieszaj do uzyskania pożądanego stopnia spieczenia.
  4. Na rozgrzanej patelni lekko przypiecz bułkę.

Kanapki z pastą z makreli i jajka

Składniki:

  • 100 g wędzonej makreli;
  • 1 jajko ugotowane na twardo;
  • 1 kiszony ogórek;
  • łyżka majonezu;
  • 1/3 papryczki chilli;
  • pieprz;
  • 2 kromki ciemnego chleba.

Sposób przygotowania:

  1. Makrelę oddziel od skóry i ości, rozdrobnij i wrzuć do miski razem z pokrojonym na drobno jajkiem i ogórkiem kiszonym.
  2. Aby dodać pikanterii, pokrój na drobno papryczkę chilli (razem z pestkami) i wrzuć do mieszanki.
  3. Do całości dodaj łyżkę majonezu i dokładnie wymieszaj.
  4. Podawaj z dobrej jakości pieczywem.

Kokosowy pudding chia

Składniki:

  • 2 łyżeczki nasion chia;
  • 100 ml mleczka kokosowego;
  • łyżka miodu wielokwiatowego lub innego słodziku – może być ksylitol, cukier trzcinowy
  • dowolna kwaśna konfitura (dobrze sprawdza się porzeczkowa).

Sposób przygotowania:

  1. Mleko kokosowe wymieszaj dokładnie z miodem i przelej do naczynia.
  2. Dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj.
  3. Całość odstaw do lodówki na minimum godzinę (najlepiej odstawić na całą noc).
  4. Po wyjęciu z lodówki całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj, na górę dodaj dwie łyżki konfitury.

Smoothie “Shrek”

Składniki:

  • garść świeżego szpinaku;
  • 1 dojrzały banan;
  • garść mrożonych truskawek;
  • łyżeczka nasion chia;
  • 1/4 dojrzałego awokado;
  • opcjonalnie odrobina wody lub mleka roślinnego dla rozrzedzenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera (przy okazji zobacz: ranking blenderów ręcznych) i blendujemy na gładką masę.
  2. Jeśli mikstura jest zbyt gęsta, rozrzedzamy ją odrobiną wody lub mleka roślinnego.
  3. Shake najlepiej smakuje schłodzony.

Placuszki bananowe z syropem klonowym

Składniki:

  • 1 dojrzały banan;
  • 1 jajko;
  • szczypta mąki pełnoziarnistej (lub zblendowane płatki owsiane);
  • odrobina syropu klonowego lub miodu;
  • łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu).

Sposób przygotowania:

  1. Widelcem rozdrabniamy banana na gładką masę, dodajemy jajko i mieszamy.
  2. Opcjonalnie doprawiamy szczyptą soli.
  3. Dodajemy mąkę bądź zblendowane płatki owsiane i mieszamy do uzyskania konsystencji rzadkiego ciasta.
  4. Smażymy małe placuszki na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, do zarumienienia.
  5. Możemy serwować oblane syropem klonowym, miodem, posypane cukrem pudrem bądź same.

Shake owocowy zawrót głowy

Składniki:

  • garść mrożonych truskawek;
  • 1 dojrzały banan;
  • szklanka soku z pomarańczy;
  • odrobina skórki z limonki;
  • kilka listków mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce wraz z sokiem blendujemy na gładką masę.
  2. Na końcu doprawiamy limonką i miętą dla dodania orzeźwiającego smaku.
  3. Najlepiej smakuje podany z kostkami lodu.

Bułka z jajkiem na wypasie

Składniki:

  • bułka pszenna lub żytnia;
  • 1 jajko;
  • dwa plastry dowolnej szynki;
  • parmezan lub inny ser tarty;
  • 10 g masła;
  • szczypior;
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę kroimy wzdłuż – odkrajemy tylko górną część. Dół drążymy tak, aby można było do jego środka włożyć składniki.
  2. Środek dolnej części bułki smarujemy masłem i wykładamy plastrami szynki.
  3. Wbijamy do wydrążonej bułki jajko, doprawiamy je solą, pieprzem i posiekanym szczypiorem.
  4. Na wierzch jajka sypiemy sporą ilość startego parmezanu.
  5. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut – bułka i ser powinny być lekko spieczone, a jajko półpłynne.
  6. Dobrze komponuje się z pomidorem.

Sałatka z awokado, kozim serem i granatem.

Składniki:

  • mix sałat;
  • pół dojrzałego awokado;
  • 50 g koziego sera;
  • garść owoców granatu;
  • trzy rzodkiewki;
  • mały ogórek zielony;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa należy umyć i pokroić w kostkę o wybranej wielkości.
  2. Mix sałat oraz warzywa połączyć z owocami granatu, oliwą oraz przyprawami i przełożyć do salaterki.
  3. Kozi ser pokrojony w plastry lekko zgrilować bez użycia tłuszczu i dodać do sałaty.
  4. Dobrze komponuje się z czosnkowymi grzankami domowej roboty.

Bananowy koktajl dla łakomczuchów

Składniki:

  • 1 dojrzały banan;
  • 2 łyżki masła orzechowego;
  • 2 łyżki gorzkiego kakao;
  • 1/4 dojrzałego awokado;
  • 3 kostki gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao;
  • 100 ml mleka migdałowego.

Sposób przygotowania;

  1. Wszystkie składniki należy zblendować na gładką masę.
  2. Czekoladę najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać koktajl na sam koniec.
  3. W zależności od upodobań co do gęstości koktajlu można dodać mniej lub więcej mleka migdałowego (lub innego mleka roślinnego, lub krowiego).

Omlet ze szpinakiem i fetą

Składniki:

  • 2 jajka;
  • garść świeżego szpinaku;
  • 30 g sera feta;
  • 10 g masła;
  • 2-3 łyżek mleka;
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak należy zblanszować na patelni na odrobinie masła. Całość odłożyć na talerz.
    Jajka rozbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem – roztrzepać z odrobiną mleka, starając się wtłoczyć w mieszankę jak najwięcej powietrza, aby omlet był puszysty.
  2. Na rozgrzaną patelnię z masłem należy wlać jajka i smażyć ok. 2 minut, po czym ułożyć na omlecie wcześniej zblanszowany szpinak i pokrojony w kostkę ser feta.
  3. Całość smażyć do momentu całkowitego ścięcia się jajek.

Koktajl detoksykujący

Składniki:

  • 1 jabłko;
  • kawałek imbiru;
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny;
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
  2. Kaloryczność takiego posiłku nie jest zbyt wysoka, więc zaleca się go jako dodatek do pełnowartościowego śniadania.

Truskawkowy pudding jaglany

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej;
  • 1 dojrzały banan;
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego;
  • garść truskawek;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Przepłukaną kaszę jaglaną ugotuj w wodzie w stosunku 2:1.
  2. Do ostudzonej kaszy dodaj pokrojonego banana oraz umyte truskawki.
  3. Całość zalej mlekiem migdałowym, dopraw cynamonem (opcjonalnie szczyptą soli) i zblenduj na gładką masę.

Czekoladowe naleśniki z polewą jogurtowo-miodową

Składniki:

  • 1 jajko;
  • 1/2 szklanki mąki graham;
  • 0,5 szklanki mleka migdałowego;
  • 2 łyżki gorzkiego kakao;
  • tłuszcz do smażenia;
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego;
  • łyżka miodu;
  • opcjonalnie owoce (borówki, truskawki).

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, jajko, mleko oraz kakao łączymy ze sobą do uzyskania konsystencji gładkiej masy.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cienkie naleśniki.
  3. Miód łączymy z jogurtem naturalnym i oblewamy gotowe placki.
  4. Świetnie komponują się z dodatkiem kwaśnych owoców przełamujących słodki smak.

Owsianka z makiem i suszonymi owocami

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych;
  • szklanka mleka ryżowego;
  • łyżeczka maku;
  • łyżka żurawiny;
  • łyżka rodzynek;
  • garść orzechów włoskich;
  • odrobina cynamonu;
  • łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane łączymy z makiem, cynamonem, mlekiem i miodem – mieszankę gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.
  2. Do całości dodajemy suszone owoce oraz orzechy.
  3. Opcjonalnie możemy dodać pokruszoną gorzką czekoladę (około 3 kostek).

Wybrane specjalnie dla Ciebie artykuły:

5 Udostępnień
1
2
3
(81głosów, średnia: 4,69 z 5)
Loading...
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

27 KOMENTARZE

  1. moje ulubione drugie śniadanie do pracy to serek Bieluch lekki + pomidor i rzodkiewka i szczypiorek. Do tego kromka bułeczki.

  2. Co na drugie śniadanie jeśli naprawdę brakuje czasu? mam taką pracę, że w sumie nie jemy drugiego śniadania… strasznie mi to nie pasuje i dezorganizuje cały porządek dnia…

  3. Co na drugie śniadanie do szkoły? mam dwóch synów i nie chcą jeść kanapek, szukam pomysłu na coś co z chęcią by zjedli…

  4. Co polecicie na drugie śniadanie do pracy? coś z płatkami owsianymi… szczególnie tymi błyskawicznymi!

  5. A na drugie śniadanie dla rocznego dziecka? czy jest tu jakaś mama która ma sprawdzone przepisy? Będę wdzięczna za wszelkie przepisy!

  6. ile kcal na drugie śniadanie powinno się jeść? w ciągu całego dnia mam ustalone z dietetykiem 1800 kcal. Przy takiej ilości tracę około 0,5 kg/tydzień Myślę, że jest to idealne tempo…

  7. Drugie śniadanie to idealne rozwiązanie dla tych którzy sporo podjadają niewłaściwego jedzenia między pierwszym śniadaniem a obiadem. Ja po włączeniu do codziennego życia drugiego śniadania mam wrażenie, że posiłku w ciągu dnia są lepiej zorganizowane i panuje wśród nich ład. Ład który być może przełoży się na utratę wagi :D :D :D :D

  8. a o której jeść drugie śniadanie? idę do pracy na 8:00, pierwsze śniadanie jem o 7:30 a pora obiadowa w pracy jest o 12:00, czy drugie śniadanie powinno znaleźć się gdzieś po środku ? czy bliżej pierwszego śniadania? będę wdzięczna za wskazówkę…

  9. Jak zrobić drugie śniadanie aby przetrwało w stanie nienaruszonym do godziny 11? u mnie w pracy pierwsza przerwa jest o 9 a lunch o 13tej więc chcę drugie śniadanie wcisnąć właśnie na 11-tą.

  10. Skoro procentowo na drugie śniadanie przypada tylko 10% dziennej ilości pożywienia to czy rzeczywiście warto je jeść?

  11. Podpowie ktoś co jeść na drugie śniadanie przy odchudzaniu? na diecie jestem od kilku miesięcy, pomału sobie chudnę i tak właśnie chciałam, wolno ale bez efektu jojo. Nie wiem jakiego typu jedzenie jeść na drugie śniadanie!?! Rzućcie jakiś ciekawy pomysł PLEASE!

  12. Chciałam zapytać co najlepiej na drugie śniadanie dla półtorarocznego dziecka? często słyszę, że mamy dają dziecku te gotowe musy od Gerbera ale jakoś nie jestem do nich przekonana, mieszkam na wsi i jestem w stanie dać dziecku same dobre i naturalne produkty, nie chcę więc kupować gotowych produktów które tak naprawdę mają w sobie nie wiadomo co…

    • Ja daję te gotowe musy (wszystko jest na etykiecie a nie nie wiadomo co) albo drobno pokrojone owoce, (półtoraroczne to i jabłko pogryzie normalnie) i co drugi dzień jogurt bio z owocami. To już nie jest maleńkie niemowlę trzeba tylko dawać małe kawałki i nie zostawiać samego sobie z jedzeniem żeby się nie zakrztusiło

  13. Planowanie drugiego śniadania nie należy do trudnych rzeczy, przecież to ma być jedynie zdrowa przekąska a nie jakieś wymyślne danie, taki przerywnik między śniadaniem a obiadem. Często padają pytania co zrobić na drugie śniadanie do szkoły, odpowiedź jest baaardzo prosta, wystarczy, że dasz dziecku jabłko które ma zjeść lub banana, w drugim śniadaniu chodzi o to aby dziecko/dorosły nie sięgali po niezdrowe przekąski jak np. chipsy, drożdżówki czy pączki lub batony czekoladowe. W drugim śniadaniu masz zjeść coś! coś zdrowego.

  14. Już nie wiem co jeść na śniadanie bo nie dość, że późno wstaję to jeszcze zawiewa nudą z lodówki, chyba wypróbuję Wasze przepisy na śniadanie bo ile można jeść kanapkę z serkiem lub wędliną codziennie rano? wiem, że przemawia mną gorycz ale naprawdę nudne śniadania dają mi się w kość w życiu codziennym :)

  15. Słuchajcie, to że zjemy jakiekolwiek śniadanie to nie znaczy od razu, że organizm dostał czego chciał, śniadanie rano musi być bardzo odżywcze. Nie zawsze to idzie w parze ze smakiem ale cóż zrobić… przeważnie to co niesmaczne to zdrowe i na odwrót. Dietetyczne śniadanie powinno być lekkie i strawne ale powinno uwalniać swoje właściwości pomału abyśmy przez te pierwsze 2-3 godziny mieli stały dobór energii.

    Do popijania nie zaleca się także ani kawy ani herbaty, najlepsza byłaby woda z cytryną lub wodę z ogórkiem i to na tych dwóch drinkach należy się skupić. Aby nie wkradła się nuda o polecam pić te dwa drinki na przemian, raz wodę z ogórkiem a raz wodę z cytryną. Do tego jakieś pełnoziarniste grube i ciężkie pieczywo i vala!

  16. Śniadanie musi być dietetyczne inaczej nadmiar cukru i soli w spożywanym śniadaniu zamuli Was totalnie. Tak jak pisze @Skorpionek, śniadanie ma być pożywne i ma uwalniać witaminy i minerały wolno aby starczyło Wam energii dożycia na te 3 -4 godziny!

    Pozdrowienia!

  17. Lekkie śniadanie to jest to czego mi potrzeba, od jakiegoś roku jem na śniadanie takie płatki z czekoladą znanej marki z mlekiem i mimo, że jest szybkie śniadanie do zrobienia to czuję się po nim kiepsko… ociężale. Lekkie śniadanie mogło by zmienić ten stan rzeczy dlatego wypróbuję te kilka przepisów. A nóż odkryję lepszą siebie z rana :-))))))

  18. Chyba każdy z Nas staje prędzej czy później co zjeść na śniadanie. Na pewno omijanie śniadania to prośba o zdrowotne kłopoty które mogą nieźle uprzykrzyć nam życie np. wrzody żołądka, nadwaga czy zgaga. Odżywcze i zdrowe śniadanie ma być takie aby dostarczyło dużą dawkę energii na te pierwsze godziny kiedy organizm wybudza się ze snu!

    Nie jadając śniadania narażamy się podjadanie, a to batonik, a to chipsy czy jeszcze jakiś inny zapychacz, nie warto! Moje ulubione przepisy na śniadanie to:

    Owocowy koktajl z owsianką

    Potrzebne są różne owoce i płatki owsiane. Mogą nawet być mrożone owoce. Wszystkie owoce miksujesz, gotujesz płatki międzyczasie i na koniec wszystko razem mieszasz. Gotowe!

    Jajecznica z awokado i pomidorami

    Robisz omlet lub jajecznicę, dodaje miękkie awokado a następnie pokrojone w kostkę pomidory.

    Kotlety z twarogu

    Kotlecików z twarogu możesz zrobić więcej, łatwo się je odgrzewa. Mieszasz: mąkę, jajka i twaróg. Konsystencja jak na naleśniki i masę smażysz na oliwie z oliwek.

    Śniadanie ze słoika

    Bardzo fajny pomysł na śniadanie dla tych którzy nie mają wiele czasu z rana. Śniadanie przyrządzasz wieczorem, wrzucasz do słoika i do lodówki, rano zabierasz słoik do pracy i konsumujesz.

    Granola na śniadanie

    To też sobie robię na śniadanie, możesz również zrobić większą ilość i zamknąć w słoiku aby następnego dnia zabrać słoik z granolą do pracy :) Przed spożyciem granoli oczywiście dodaję jogurt i błyskawiczne śniadanie GOTOWE!

    Hummus na śniadanie

    Kilka puszek z ciecierzycą to obowiązkowy produkt w mojej kuchni. Aby przygotować śniadanie z ciecierzycy wystarczy blenderem zmiksować ciecierzycę z sokiem cytrynowym i olejem lnianym.

    Bananowe placuszki bez dodatku mąki :)

    W tym przepisie są tylko dwa składniki, jest to banan i jajka. Banany muszą być dojrzałe, miksujesz wszystko razem, przyprawiasz i wrzucasz taki placuszek na rondel. Po chwili masz bananową jajecznicę. Jest to sposób na błyskawiczne śniadanie!

    Próbujcie moich przepisów i dajcie znać czy smakuje :-)

    Buziaki Papa

  19. Często na drugie śniadanie jem granolę, którą sama przygotowuję w domu. Jest smaczna i zdrowa w przeciwieństwie o kupnych musli.

  20. Kolacja zajmuje tak dużo, ja zawsze jem pożywniejsze śniadania, a kolacje lżejsze. Az czasem nie chce się tego 2 śniadania, ale to tez zależy co się weźmie, bo jak kolejny raz trzeba jeść nudna kanapkę to wiadomo, ze się nie chce, ale ostatnio tez zaczęłam urozmaicać, dużo pomysłów dał mi internet i Wy! dzięki!

  21. Ja uwielbiam zjeść owsiankę lub jogurt naturalny z bakaliami. Najczęściej kupuję większe ilości na stronie sklepu Krukam.pl bo wtedy zawsze mam zapas na jakiś czas, zresztą jak porobię sobie kilka takich mieszanek to w każdej z nich mogę dodać inne składniki. Sklepowe musli nigdy nie zastąpi tego zrobionego w domu.

  22. Fajne przepisy chodź nie ukrywam, że większość nie jest mi obca. Ale znalazły się też perełki :D Fanów przepisów ciekawych i niepowtarzalnych odsyłam do e-booków od FitSłodycze

  23. Z chłopakiem jemy teraz praktycznie codziennie kanapki z opiekacza. Jakoś mamy ostatnio na nie cały czas ochotę ? a ze kupiliśmy sobue ostatnio nowy opiekacz Teesa który ma miejsce na 4kanapki to robi się je chwila moment :)

  24. fajne są produkty dziecięce, zwłaszcza te ekologiczne – zdrowe i pakowane w małe porcje sa idealne na przekąskę. ja lubię te z Holle,, zwłaszcza ciasteczka z miodem albo te chrupki o smaku mango:) bez cukru i eko :)

Comments are closed.