Dziś zastanowimy się, czy olej z awokado jest wart uwagi i włączenia do diety! Awokado zyskało sławę jako superfood, jest to jeden z najzdrowszych owoców na ziemi, posiada bardzo wiele zalet, ma także bardzo dużo ciekawych zastosowań. Warto spożywać go w całości i stosować olej z awokado. Przy mądrym i kreatywnym wykorzystaniu, nawet pestka z awokado jest wartościową częścią owocu!
Spis treści
Skąd bierze się olej z awokado?
Awokado to owoc, który jest bardzo bogaty w tłuszcze. Zawartość tłuszczu jest porównywalna do jego zawartości w maśle, jednak są to tłuszcze zupełnie innego rodzaju.
Nie powodują wzrostu cholesterolu we krwi, nie przyczyniają się również do tycia, wręcz przeciwnie, polepszają krew i przyczyniają się do zrzucenia nadmiaru zbędnych kilogramów.
Dzięki zawartości pożytecznych tłuszczów, owoc ten jest bardzo sycący. Podczas gdy w większości przypadków oleje roślinne pozyskuje się z pestek owoców i innych roślin, tutaj, olej z awokado wytłacza się go bezpośrednio z miąższu.
Olej awokado – właściwości lecznicze
Jako owoc, awokado doskonale syci, gdyż oprócz tłuszczów zawiera łatwo przyswajalne białko. Jest także bogate w węglowodany. Znajdziemy tu całe spektrum najbardziej niezbędnych do codziennego funkcjonowania człowieka witamin.
Między innymi, naturalne witaminy z grupy B, witaminę A, C, E, a także pierwiastki takie jak:
- potas,
- sód,
- cynk,
- żelazo,
- wapń,
- mangan,
- magnez,
- fosfor.
Warto zwrócić uwagę, że coraz więcej roślin jest uboga w te pierwiastki ze względu na słabą glebę. Awokado jest świetnym rozwiązaniem na naturalne uzupełnienie tych pierwiastków i witamin, których w codziennym pożywieniu jest coraz mniej, w związku z czym duża część osób cierpi na niedobory tych substancji odżywczych.
Awokado jest również bogate w istotne dla zdrowia enzymy oraz fito związki, między innymi na przykład luteinę, znaną z tego, że pomaga zachować zdrowy oraz wyostrzony wzrok.
Enzymy polepszają wchłanianie się witamin oraz mikroelementów, a fakt, że witaminy B występują w grupie znacząco polepsza ich działanie.
Działanie oleju z awokado na układ krwionośny
Olej z awokado, jako esencja pożytecznych tłuszczów w nim zawartych, jest polecany osobom mającym problemy z układem krwionośnym. Zawarte w tłuszczach naturalne fitosterole znacząco obniżają poziom złego cholesterolu.
Fitosterole pomocne są także w walce z miażdżycą, olej awokado jest na tyle skuteczny, że w początkowej fazie choroby jest w stanie pomóc w powrocie do pełnego zdrowia, a w bardziej zaawansowanych chorobach znacząco zmniejszyć objawy.
Pomocne w tym są witaminy z grupy B, w tym kwasu foliowego. Ten naturalny olej pozytywnie wpływa również na pracę samego mięśnia sercowego, zmniejszając nadmierne ciśnienie krwi.
Pozytywny wpływ na układ krwionośny sprawia, że człowiek jest mniej narażony na zawał serca, ale również inne problemy związane z tym układem, na przykład udar mózgu. Powinien być zatem stosowany przede wszystkim w grupie największego ryzyka, czyli u osób po czterdziestym roku życia.
Jednak tak naprawdę, olej awokado do diety warto wprowadzić już wcześniej, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby.
Olej z awokado i wpływ na wzrok
Awokado działa kompleksowo na cały organizm, również na układ nerwowy. Na ostrość wzroku i zdrowie plamki żółtej wpływa luteina, zawarta w tym owocu.
Nie występuje ona często w roślinach, szczególnie naszych rodzimych, dlatego jest to szansa na poprawienie wzroku, a także na zahamowanie rozwoju różnych chorób oczu, takich jak zaćma, jaskra, zwyrodnienie plamki żółtej.
[irp posts=”14596″ name=”Aronia i olej z aronii – 13 ważnych właściwości oraz zastosowanie!”]
Oczy, dzięki awokado są chronione przed negatywnym wpływem stresu oksydacyjnego, który wpływa na pogorszenie widzenia. Najbardziej z pewnością przyda się to osobom po czterdziestym roku życia, kiedy ostrość wzroku zaczyna z każdym kolejnym rokiem nieco spadać.
Oprócz luteiny w awokado znajdziemy również karotenoidy, czyli naturalną formę witaminy A, znane także z pozytywnego wpływu na oczy. Nie bez znaczenia jest również wysoka zawartość błonnika.
Łagodzenie dolegliwości bólowych olejem z awokado
Ból wskazuje na to, że coś złego dzieje się w Twoim organizmie. Regularne spożywanie oleju z awokado pomaga zmniejszać dolegliwości bólowe, ponieważ olej ten, zmniejsza stan zapalny będący często przyczyną bólu.
Tak jest w przypadku bólu stawów, przy chorobie reumatycznej. Oprócz zmniejszenia bólu, olej z awokado jest w stanie również wspomóc odbudowę stawu. Zwiększa jego ruchomość, przyczynia się do odbudowy chrząstki.
Olej awokado zawiera wiele ważnych minerałów, w tym wapń, wzmacniający kości. Również przy bólu głowy nie zawsze warto od razu sięgać po tabletkę przeciwbólową. Gdy odczuwając nadchodzący ból przyjmiemy nawet łyżeczkę oleju z awokado, jest szansa, że atak samoistnie minie.
To dlatego, że awokado zawiera wiele naturalnie wspierających układ nerwowy substancji, takich jak witaminy z grupy B, magnez, ale również naturalny środek przeciwbólowy czyli kwas salicylowy.
Kluczem jest, nie pozwolenie na rozwinięcie się bólu w takim stopniu, że konieczne będzie zażycie mocniejszego leku.
Olej z awokado przeciw utleniająco
Awokado słynie z ogromnej ilości przeciwutleniaczy, w tym witamin A, C, E, które ochraniają człowieka przed negatywnym wpływem środowiska, opóźniają procesy starzenia się, a także chronią przed chorobami.
Regularne spożywanie awokado oraz oleju z awokado jest w stanie mocno zminimalizować ryzyko wystąpienia wielu chorób tak zwanych cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, czy nawet nowotwory. Olej z awokado pozwala na regulowanie poziomu cukru we krwi, co jest bardzo przydatne diabetykom.
Oprócz witamin i mikroelementów o działaniu przeciw chorobowym, świeże awokado zawiera również chlorofil, zielony barwnik, który nazywany jest zieloną krwią. Doskonale natlenia organizm, przyczynia się do procesów krwiotwórczych, zwiększa wydolność.
Wypiera zbędne produkty przemiany materii oraz toksyny, przyczynia się do zwiększonego oczyszczania organizmu. Pozytywnie również wpływa na pracę wątroby, ponieważ odciąża ją.
Najwięcej chlorofilu zawarte jest w skórce awokado, którą najczęściej wyrzucamy, gdyż jest dość gorzka, twarda i trudna do spożycia…
Olej awokado przy odchudzaniu
Chociaż owoc ten jest tłusty, to nie wolno zapominać o nim w codziennej diecie, ponieważ pomoże znacząco obniżyć wagę. Tłuszcze są dla człowieka bardzo istotne, należy je dostarczać, ale w prawidłowej formie.
Nadmierna ilość tłuszczów zwierzęcych przyczynia się do otyłości, zawałów serca, otyłości brzusznej oraz cukrzycy. Wystarczy chociaż w połowie zastąpić je pożytecznymi i naturalnymi olejami, takimi jak na przykład właśnie olej awokado, aby odczuć pozytywne zmiany w organizmie.
Ponadto owoc ten znacząco wpływa na trawienie, poprzez zawartość dużej ilości wartości odżywczych oraz pożytecznych enzymów. Przyśpiesza i podkręca metabolizm, jak również przyczynia się do zmniejszenia stanów zapalnych w układzie pokarmowym.
Takie stany, występujące na przykład w jelitach, mogą być przyczyną rozwoju poważnych konsekwencji na przykład raka jelita grubego. Olej z awokado osłania żołądek, chroniąc go przed działaniem drażniących produktów spożywczych i nadmiernej ilości kwasu solnego.
U wielu ludzi jest to przyczyną refluksu lub uczucia palenia w przełyku, popularnie zwanym zgagą. Pomocne w owocach awokado jest również zawartość błonnika. Olej z avocado ułatwia przechodzenie niestrawionego pokarmu przez jelita i wypróżnianie się. Pozwala na usunięcie złogów kałowych.
Olej z awokado na zmarszczki
Oprócz swoich wysokich właściwości prozdrowotnych, jakie przynosi codzienne spożywanie awokado, warto zwrócić uwagę na wysokie właściwości pielęgnacyjne. Z awokado wykonuje się maski na skórę, które wpływają doskonale, wygładzając i dogłębnie nawilżając ją.
[irp posts=”5912″ name=”Awokado – kalorie”]
Efektem regularnego stosowania masek ze świeżych owoców lub oleju z awokado, jest wygładzona skóra, zmniejszenie widocznych zmarszczek, jak również zapobieganie powstawaniu nowych.
Naturalny olej z awokado polecany jest osobom, które chcą na dłużej zachować młodzieńczy wygląd. Oczywiście do grupy tej zaliczają się kobiety po czterdziestce, ale tak naprawdę warto olej stosować praktycznie przez całe życie.
Dopiero po wielu latach stosowania, dostrzeżemy pozytywne efekty w postaci znacznie młodszego wyglądu. Nie ma przeszkód by olej stosowały już młode osoby, około dwudziestego roku życia.
Szczególnie, że coraz częściej zdarza się, że nawet w tym wieku wielu z młodych ludzi ma problemy z trądzikiem, chociaż teoretycznie powinien on już przeminąć. Aby się go pozbyć konieczna jest zdrowa dieta, ale również nie zaszkodzi zastosować olejku z awokado.
Znacząco zmniejsza on stan zapalny skóry, przenikając do mieszków włosowych. Reguluje również wydzielanie nadmiernej ilości łoju. Kolejną bardzo istotną funkcją olejku z awokado na skórę jest fakt, że jest to naturalny filtr UV.
Regularne stosowanie olejku latem, pozwala osłaniać części ciała najbardziej narażone na działanie promieni słonecznych, czyli twarz, skórę głowy, ramiona i plecy. Koniecznie sprawdź co stosować na oparzenia słoneczne na twarzy!
Wpływ oleju z awokado i aloesu na suchą skórę
Olej z awokado na twarz? jasne, że tak! Najbardziej, olej awokado polecany jest osobom skarżącym się na skórę suchą. Taka skóra potrzebuje dogłębnego nawilżenia, a to możemy uzyskać dzięki niektórym olejom, w tym olejowi z awokado.
Wyjątkowo kojący kompres na skórę suchą stworzymy za pomocą oleju z awokado oraz aloesu. Działając wspólnie mają działanie silnie nawilżające, łagodzące, a do tego zmniejszające stany zapalne.
Jak doskonale wiedzą osoby borykające się z suchością skóry, często powoduje ona dyskomfort, swędzenie, a nawet pojawiają się na niej drobne ranki. Użycie innych środków powoduje często uczucie pieczenia i bólu.
Mieszanka właściwości aloesu oraz oleju z awokado przyśpiesza znacząco proces regeneracji skóry, dzięki czemu drobne ranki mogą zniknąć już pierwszego dnia stosowania. Taka mieszanka jest również doskonała na drobne otarcia, oparzenia, w tym także słoneczne.
Zarówno sam olej z awokado, jak i w połączeniu z aloesem jest skuteczny dla osób, które mają skłonność do alergii, potrzebują środków hipoalergicznych. Wiele kosmetyków na rynku jedynie udaje hipoalergiczne, natomiast naturalne z pewnością takie są.
Jak stosować olej z awokado na skórę?
Olej z awokado należy do silniejszych i skuteczniejszych w działaniu. Dlatego często nakładanie go na twarz nawet w niewielkiej ilości powoduje, że pojawia się uczucie tłustości (mniejsze w przypadku osób ze skórą suchą).
Poza tym skóra pod wpływem olejku zmienia nieco kolor, uwypuklone zostają pewne wady skóry, jak pęknięte naczynka, wągry, niedoskonałości. Warto zatem olej z awokado nakładać na twarz na przykład wieczorem, przed położeniem się spać, aby rano zmyć resztki.
Aby zapobiec uczuciu tłustości wystarczy dodać kilka kropel oleju do codziennie stosowanych kosmetyków, na przykład do kremu na dzień. W ten sposób, szczególnie osoby o tłustej cerze, mniej odczują ewentualne nieprzyjemne wrażenia.
Oczywiście wielu osobom nie będzie to przeszkadzało oraz w żaden sposób nie będzie można ustalić czy ktoś ma nałożony olej, szczególnie w przypadku skóry przesuszonej. W każdym razie, dobrze jest po prostu najpierw przetestować olej na swojej skórze, aby zaobserwować jakie daje efekty.
Masaż olejkiem awokado
Lepsze efekty zarówno w odmładzaniu cery, jak i w każdym innym zastosowaniu olejku, osiągniemy stosując jednocześnie masaż na skórę. Pobudza to mikrokrążenie, przez co olejek może wniknąć głębiej w skórę i przynieść więcej korzyści w jej pielęgnacji.
[irp posts=”14023″ name=”11 super właściwości oleju ryżowego które musisz poznać!”]
Sam masaż, również wpływa pozytywnie na odżywienie skóry, pomaga osiągnąć efekt lekkiego liftingu. Ważne jest jednak regularne stosowanie masaży zarówno na skórę twarzy jak i innych miejsc.
Warto udać się do profesjonalnego masażysty, który będzie w stanie wykonać masaż dokładnie, co często jest niemożliwe w przypadku automasażu.
Olejek z awokado na włosy
Maska z awokado lub sam olejek awokado położony na włosy, również daje wiele pozytywnych efektów. Jest to efekt nawilżenia, odżywienia włosów, zwiększenia ich połysku.
Efekt ten osiągną osoby posiadające włosy wysoko porowate, czyli dość mocno zniszczone. Pomimo gęstej konsystencji, olej awokado wnika głęboko w strukturę włosa i odżywia go.
Przy włosach mieszanych, czyli średnio porowatych lub nisko porowatych, olej najczęściej zostaje na włosie, nie wchłania się i wręcz obciąża włosy. Warto przy tym pamiętać, że nie każde włosy będą reagowały tak samo na dany rodzaj oleju.
Olej z awokado może nadmiernie obciążać włosy, dosyć trudno go również zmyć z głowy, szczególnie za pomocą łagodnego środka. Nie każdemu przypada również do gustu specyficzny zapach oleju z awokado. Zanim znajdziemy idealny do pielęgnacji włosów olej, często przychodzi nam wypróbować wiele innych. Na szczęście jest ich wystarczająca ilość, aby na pewno znaleźć coś odpowiedniego!
Olej z awokado w kuchni
Oczywiście olej z awokado ma także swoje zastosowanie w kuchni. Jest to jeden z tych olejów, który nie nadaje się do gotowania, smażenia i pieczenia. Nie jest wskazane poddawanie go obróbce cieplnej.
Najlepiej sprawdza się na zimno. Warto również pamiętać o tym, że jeśli chcemy uzyskać odpowiedni efekt, nie tylko smakowy, ale również prozdrowotny, to istotne jest, by olej był z gatunku nierafinowanych, tłoczonych na zimno.
Tylko w takim oleju, odnajdziemy prawdziwe bogactwo kwasów tłuszczowych, witamin i mikroelementów. Przede wszystkim, olej ten nadaje się do wzbogacania sałatek przyrządzonych z surowych warzyw, takich jak sałata, pomidory, ogórek, papryka i wiele innych smakowitych chrupiących i zdrowych warzyw.
Olejem z awokado możemy zastąpić zwykłe masło. Dzięki temu z pewnością możemy stracić kilka kilogramów, a także obniżyć poziom złego cholesterolu. Olej doskonale nadaje się do przyrządzenia marynat, na przykład suszonych pomidorów w słoiku z użyciem aromatycznych ziół.
Nadaje się również do tworzenia marynat, w którym kąpiel wezmą mięsa różnego rodzaju.
Pestka z awokado – zatosowanie
Duża pestka z awokado najczęściej trafia do kosza. Tymczasem ona również zasługuje na odrobinę uwagi. Nadaje się do wykorzystania zarówno w kuchni jak i w codziennej pielęgnacji.
Pestkę z awokado należy najpierw dobrze wysuszyć. Wówczas, znacznie łatwiej ją rozbić, na przykład młotkiem kuchennym, po czym zmielić na proszek, na przykład w moździerzu.
Tak przygotowany proszek z pestki awokado ma wiele zastosowań. Tak się składa, że zawiera duże ilości błonnika, którego szkoda jest po prostu wyrzucić do kosza. Możemy dodawać niewielkie ilości zmielonego serca awokado do swoich dań, aby zwiększyć ilość błonnika w nich, szczególnie jeśli zawierają go niewiele.
Innym zastosowaniem pestki awokado, jest wykorzystanie jej do peelingu. Nie poleca się zastosowania peelingu do twarzy, czy innych części ciała bo jest zbyt podrażniający, chyba, że pestka zostanie zmielona na bardzo drobny proszek.
Grubsze cząsteczki są przydatne do usuwania zbędnej warstwy rogowej z takich miejsc na ciele jak stopy, kolana, łokcie. Zobacz: jak się pozbyć suchych łokci i kolan!
[irp posts=”13199″ name=”Olej arachidowy – mnogość zastosowań!”]
Peeling możemy wykonać za pomocą oleju z awokado lub samego awokado. Wystarczy dodać do nich nieco zmielonego proszku i masować punkty, z których chcemy pozbyć się nadmiaru zrogowaciałej skóry.
Olej z awokado – cena
Jak widać na poniższym zrzucie ekranu, cena oleju z awokado waha się w granicach 25 zł za 250 l tego naturalnego oleju.