Czarna fasola
Właściwości roślin strączkowych, w tym fasoli jako doskonałego źródła białka i witamin z grupy B są dobrze poznane. Teraz pora na czarną fasolę. Czarna...
Lukuma
Lukuma to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, z okolic Chile, Kolumbii i Ekwadoru. Jej pełna nazwa brzmi pouteria lukuma.
Pouteria lukuma i jej historia
Lukuma przypomina...
Olejek z czarnuszki – 100% właściwości zdrowotnych!
Czarnuszka jest jednym z tych ziół, które robią prawdziwą furorę. Jest ona nie tylko polecana dla zachowania zdrowia, ale również dla pielęgnacji urody. To...
Mąka bananowa
Szukając zastępstwa dla mąki pszennej natrafiamy na wiele propozycji, w tym mąkę bananową. Zwraca uwagę wieloma właściwościami, które okazują się być przydatne zarówno dla...
Kapusta sitowata czyli musztardowiec
Kapusta sitowata czyli musztardowiec to prawdziwy superfood! Rośliny z rodzaju kapustowatych lub inaczej krzyżowych są jednym z lepszych źródeł potrzebnej, ale często niedocenianej witaminy...
Glinka bentonitowa
Oczyszczenie ciała z toksyn to jedno z największych zainteresowań ludzi starających się żyć zdrowo. Do tej pory królowała tutaj głównie dieta. Niektórzy przewidują jednak,...
Różeniec górksi jest super…food
Różeniec górski to zioło, które przyda się z pewnością wszystkim tym, czyli większości, którzy cierpią na nadmierny stres już od najmłodszych lat. Koniecznie sprawdź,...
Pochrzyn jako zdrowy dodatek do dań
Pochrzyn jest rośliną występującą w wielu różnych odmianach, z których niektóre są jadalne i cenione ze względu na swoje ciekawe właściwości.
Pochrzyn jako zdrowy dodatek...
Daktyle na zdrowie!
Daktyle są starszemu pokoleniu znane głównie z wiersza Danuty Wawiłow. Nie bez powodu podmioty liryczny tak żałuje utraty swoich daktyli. Oto co jeszcze kryją...
Kantalupa
Kantalupa to po prostu rodzaj melona, jednak nie jest do końca tym samym. Popularność zdobywa poprzez odmienny smak. Koniecznie dowiedz się, co jeszcze ciekawego...
Śliwka Kakadu
Śliwki na świecie są jednymi z najbardziej cenionych i najchętniej zjadanych owoców ze względu na pożywność i słodki smak. Ich coraz popularniejsze nowe odmiany...
Szparagi
Szparagi to jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw. Są nie tylko pyszne, ale mają również właściwości lecznicze. Ponadto są nawet uznawane za afrodyzjak. Zobacz: co...
Woda klonowa
Soki pozyskiwane z drzew i krzewów mają mniejszą popularność przez to, że trudno je uzyskać, a i wymaga to cierpliwości. Lecz woda klonowa ma...
Łubin i kiełki łubinowe
Łubin kojarzy się przede wszystkim z ciągnącymi się aż po horyzont polami zaściełanymi żółtym kwieciem. Łubin jednak występuje w różnych kolorach i jest zdrowszy...