Owoce chlebowca
Chlebowiec właściwy to drzewo pochodzące z rodziny morwowatych, rosnące między innymi w Mikronezji, Nowej Gwinei i na Wyspach Salomona. Zobacz, czym jeszcze zaskakuje chlebowiec!
Charakterystyka...
Kombucha – grzyb herbaciany
Kombucha to grzyb znany od tysięcy lat. Podejrzewany jest o to, że wpływa na długowieczność ludzi, którzy regularnie spożywają napój produkowany przez nią, poprzez...
Jaja jako superfood!
Zwykłe jajko superfoods? Jak najbardziej! W świecie przyrody próżno szukać bardziej skondensowanego źródła witamin, mikroelementów i witamin.
Zastosowanie jaj
Jaja różnych gatunków ptaków różnią się od...
Kalarepa
Kalarepa to odmiana kapusty, która rośnie w ziemi. Znana już była i ceniona w starożytnym Rzymie. Powinna wrócić do łask i na nasze stoły...
Kaszanka w grupie superfood?
Kto mógłby spodziewać się jeszcze jakiś czas temu, że kaszanka awansuje do miana superfood? A jednak, świat w tym roku szaleje na punkcie tego...
Okrzemki
Okrzemki czyli żywe organizmy są już dobrze znane jako superfood, codziennie je spożywamy. Jednym z powszechnie występujących żywych organizmów niewidocznych gołym okiem są wcześniej...
Jak jeść jagody goji? [3 SPOSOBY]
Za chwilę dowiesz się jak jeść jagody goji! Korzyści płynące ze spożywania jagód goji są znane w kulturze chińskiej od tysięcy lat. Jednak w...
Kefir jako superfood podbija świat!
Podczas gdy w Polsce kefir to nic niezwykłego i zwracamy ku innym, bardziej egzotycznym fermentowanym produktom, to na świecie kefir staje się w tym...
Mniszek lekarski – super food!
Mniszek lekarski to nic innego jak popularny na łąkach "mlecz" o intensywnie żółtych kwiatach, które przekształcają się w lekki puch chętnie zdmuchiwany przez dzieci...
Kiełki – tego brakuje Twojemu ciału!
Po tym artykule włączysz kiełki do codziennej diety! Wszystko co żyje, czy to człowiek, czy zwierzę, czy roślina wkłada wiele wysiłku w swój rozwój....
Dziki ryż
Znamy różne odmiany ryżu, najszybciej kojarzymy biały ryż. Powszechnie uważany jest za zdrowy posiłek, jednak okazuje się, że istnieją jego odmiany znacznie zdrowsze.
Czym jest...
Babka płesznik
Rośliny z rodzaju babkowatych to zioła powszechnie występujące i rosnące na łąkach, niestety współcześnie taktowane głównie jako chwast. Tymczasem różne odmiany babki są bardzo...
Korzeń Maca
Maca to roślina pochodząca z Peru w Andach. Naturalnie rośnie na wysokości ponad trzech tysięcy metrów. Zatem uprawy tej rośliny są położone najwyżej ze...
Natka pietruszki – superfood
Niepozorna natka pietruszki to jedno z superfoods, jakie zawsze warto mieć przy sobie w kuchni, najlepiej w postaci świeżej rośliny.
Starsze pokolenia wiedziały co dobre
Natka...