Woda kokosowa
Woda kokosowa to naturalny napój izotoniczny, ceniony za swoje właściwości szczególnie przez osoby, które żyją aktywnie i codziennie uprawiają sport.
Sztuczne napoje izotoniczne a woda...
Mak superfood
Nasz zwyczajny mak, czyli nic innego jak czerwony kwiatek jaki zabłąka się od czasu do czasu w zbożu, nosi znamiona smacznego i zdrowego superfoods.
Niepozorny...
Łubin i kiełki łubinowe
Łubin kojarzy się przede wszystkim z ciągnącymi się aż po horyzont polami zaściełanymi żółtym kwieciem. Łubin jednak występuje w różnych kolorach i jest zdrowszy...
Maniok jadalny
Maniok jadalny jest alternatywą żywieniową dla innych znanych roślin rosnących pod ziemią, takich jak na przykład ziemniaki, buraki czy nawet bataty.
Smaczna alternatywa
Maniok jest niezwykle...
Mąka z jadłoszynu
Dziś dowiesz się czym jest mąka z jadłoszynu. Tradycyjne mąki zbożowe stopniowo odchodzą do lamusa, co z pewnością ma związek z modą na odstawienie...
Poroża i rogi
Poroża i rogi zwierzęce to prawdziwy witaminowy skarb, od wieków przypisuje się im magiczną moc. Ze względu na wiarę w lecznicze właściwości rogów wytrzebiono...
Morwa biała – co warto wiedzieć?
Morwa biała pochodzi z Chin i w tamtejszej medycynie była wykorzystywana do zmniejszania wysokiego poziomu cholesterolu i obniżania ciśnienia krwi. Szereg badań ujawnił nowe...
Wątróbka jako superfood
Wątróbka jako superfood? Podroby zwierzęce słyną ze swoich wartości odżywczych. To właśnie głównie dzięki zawartości podrobów kaszanka zyskała miano superfood. Wśród nich z pewnością...
Daktyle na zdrowie!
Daktyle są starszemu pokoleniu znane głównie z wiersza Danuty Wawiłow. Nie bez powodu podmioty liryczny tak żałuje utraty swoich daktyli. Oto co jeszcze kryją...
Fioletowy chleb istnieje? TAK!
Pieczywo ma status jednego z najbardziej przewrotnych produktów spożywczych w diecie człowieka. Według dietetyków jest niezdrowe, a z dwojga złego lepiej zjadać je w...
Kiełki – tego brakuje Twojemu ciału!
Po tym artykule włączysz kiełki do codziennej diety! Wszystko co żyje, czy to człowiek, czy zwierzę, czy roślina wkłada wiele wysiłku w swój rozwój....
Pochrzyn jako zdrowy dodatek do dań
Pochrzyn jest rośliną występującą w wielu różnych odmianach, z których niektóre są jadalne i cenione ze względu na swoje ciekawe właściwości.
Pochrzyn jako zdrowy dodatek...
Teff czyli miłka abisyńska
Teff to mało znana odmiana zboża, znana w Polsce bardziej pod nazwą miłka abisyńska. Jest jednym z niewielu zbóż pozbawionych glutenu, dlatego zdobywa popularność...
Pomelo! na zdrowie!?
Pomelo to dostępny w niemal wszystkich sklepach owoc, który nadaje się do uniwersalnego zastosowania. Co ważne jest użytkowany w całości, przez co nie wyrzuca...