Superfood

Superfood to produkty które potrafią zdziałać cuda… superfood potrafią zmniejszyć do minimum ryzyko zachorowania na nowotwory, zapobiegają chorobom serca oraz cukrzycy. W tej kategorii opisujemy blisko 100 produktów superfood które mogą sprawić, że poczujesz się zdrowiej. Superfood w swoim składzie zawsze zawiera wyjątkowe składniki. Super żywność to tylko i wyłącznie naturalne produkty i nieprzetworzone. Często super żywność mylona jest z takim pojęciem jak żywność funkcjonalna, niestety jest ona wzbogacana sztucznie. Dobrym przykładem żywności funkcjonalnej jest np. sok malinowy wzbogacony wapniem lub magnezem.

natka-pietruszki

Natka pietruszki – superfood

0
Niepozorna natka pietruszki to jedno z superfoods, jakie zawsze warto mieć przy sobie w kuchni, najlepiej w postaci świeżej rośliny. Starsze pokolenia wiedziały co dobre Natka...
Kapusta-sitowata-czyli-musztardowiec

Kapusta sitowata czyli musztardowiec

0
Kapusta sitowata czyli musztardowiec to prawdziwy superfood! Rośliny z rodzaju kapustowatych lub inaczej krzyżowych są jednym z lepszych źródeł potrzebnej, ale często niedocenianej witaminy...
Miód manuka

Miód Manuka

1
Miód manuka to nie tylko smakowity przysmak, ale również lekarstwo. W zależności od tego skąd pochodzi dany miód, ma inne właściwości. Niektóre wykazują szczególnie...
kalarepa

Kalarepa

0
Kalarepa to odmiana kapusty, która rośnie w ziemi. Znana już była i ceniona w starożytnym Rzymie. Powinna wrócić do łask i na nasze stoły...
karob

Karob

0
Karob jest zdrowym zamiennikiem dla wszystkich miłośników czekolady, którym zdarza się przesadzać ze słodkościami. Zobacz jakie jeszcze ciekawe właściwości ma karob znany także jako...
Kombucha

Kombucha – grzyb herbaciany

0
Kombucha to grzyb znany od tysięcy lat. Podejrzewany jest o to, że wpływa na długowieczność ludzi, którzy regularnie spożywają napój produkowany przez nią, poprzez...
rosol-superfood

Rosół

0
Rosół to znane u nas remedium na przeziębienie i grypę. Wielu ludzi uważa, że to dzięki właściwościom rozgrzewającym rosołu czujemy się lepiej, lecz wiele...
fioletowy chleb

Fioletowy chleb istnieje? TAK!

0
Pieczywo ma status jednego z najbardziej przewrotnych produktów spożywczych w diecie człowieka. Według dietetyków jest niezdrowe, a z dwojga złego lepiej zjadać je w...
czarna-fasola

Czarna fasola

0
Właściwości roślin strączkowych, w tym fasoli jako doskonałego źródła białka i witamin z grupy B są dobrze poznane. Teraz pora na czarną fasolę. Czarna...
Guayusa

Guayusa

0
Napoje stanowią bardzo ważny element zdrowej diety, w końcu człowiek w większości składa się właśnie z płynów. Warto wybierać zatem sprawdzone i zdrowe herbaty...

Maniok jadalny

0
Maniok jadalny jest alternatywą żywieniową dla innych znanych roślin rosnących pod ziemią, takich jak na przykład ziemniaki, buraki czy nawet bataty. Smaczna alternatywa Maniok jest niezwykle...
kurkuma

Kurkuma – właściwości – zastosowanie – działanie – przeciwwskazania!

0
Chociaż nazwa kurkuma nie wszystkim cokolwiek mówi, jedno spojrzenie na kłącze i powąchanie tej rośliny przywodzi skojarzenia z imbirem oraz curry. To dlatego, że...
czarny-ryz

Czarny ryż

0
Ryż i zboża powinny zajmować sporo miejsca w prawidłowej piramidzie żywienia. Niestety współcześnie ryż przechodzi zaawansowany proces produkcji w wyniku czego trafia na stoły...
okrzemki

Okrzemki

0
Okrzemki czyli żywe organizmy są już dobrze znane jako superfood, codziennie je spożywamy. Jednym z powszechnie występujących żywych organizmów niewidocznych gołym okiem są wcześniej...