Dziki ryż
Znamy różne odmiany ryżu, najszybciej kojarzymy biały ryż. Powszechnie uważany jest za zdrowy posiłek, jednak okazuje się, że istnieją jego odmiany znacznie zdrowsze.
Czym jest...
Maqui
Maqui to rodzaj jagód pochodzących z Argentyny i Chile. Mają wielką szansę zastąpić słynne już jagody acai w światowej modzie na te owoce.
Właściwości owoców...
Buraki też są superfood!
Dobrze znane warzywo, jakim jest burak, uznać można z pewnością za superfoods. Świadczy o tym skład i mnogość zastosowań leczniczych tej smacznej rośliny.
Buraki -...
Jukka i oczyszczające właściwości liści jukki
Oczyszczanie organizmu od wielu lat nie wychodzi z mody, zmieniają się tylko sposoby na to. Takim stosunkowo nowym sposobem na oczyszczenie są liście jukki.
Jukka...
Natto – fermentowany superfood
Wschodnia kuchnia słynie z tego, iż jest zdrowa i ma właściwości lecznicze. Do tego wszystkiego natto jest daniem fermentowanym co zwiększa jego zalety spożywcze.
Natto...
Mleko roślinne
Chociaż mleko roślinne tak naprawdę nie ma wiele wspólnego z substancją wydzielaną przez samice ssaków oprócz koloru, to nosi tą nazwę z ważnego powodu...
Cupuacu – niezwykły i nieznany owoc
Cupuacu to niezwykły owoc, mający wiele wspólnego ze znanymi wszystkim owocami kakaowca, lecz jest on w przeciwieństwie do nich słodki w smaku.
Cupuacu opis
Są to...
Teff czyli miłka abisyńska
Teff to mało znana odmiana zboża, znana w Polsce bardziej pod nazwą miłka abisyńska. Jest jednym z niewielu zbóż pozbawionych glutenu, dlatego zdobywa popularność...
Nasiona sezamu
Sezam jest znany każdemu fanowi słodkości w postaci ciasteczek. W niewielkich ilościach jest także dodawany do innych pokarmów, na przykład do pieczywa. Czas spojrzeć...
Kombucha – grzyb herbaciany
Kombucha to grzyb znany od tysięcy lat. Podejrzewany jest o to, że wpływa na długowieczność ludzi, którzy regularnie spożywają napój produkowany przez nią, poprzez...
Boćwina czyli młode buraki ćwikłowe z bulwą! ZOBACZ!
Istnieje wiele gatunków i podgatunków buraka, a znane są już od wielu tysięcy lat i chętnie hodowane. Wykorzystywane są w celach leczniczych i jako...
IMBIR – właściwości które podbiły ŚWIAT! zobacz DLACZEGO!
Spotkasz go w każdym supermarkecie. Gdybyś jednak zobaczyła tę roślinę nie w sklepie na półce, ale w jego środowisku naturalnym, pewnie nie wiedziałabyś, że...
Łubin i kiełki łubinowe
Łubin kojarzy się przede wszystkim z ciągnącymi się aż po horyzont polami zaściełanymi żółtym kwieciem. Łubin jednak występuje w różnych kolorach i jest zdrowszy...
Natka pietruszki – superfood
Niepozorna natka pietruszki to jedno z superfoods, jakie zawsze warto mieć przy sobie w kuchni, najlepiej w postaci świeżej rośliny.
Starsze pokolenia wiedziały co dobre
Natka...