Aloes
Aloes ma szerokie zastosowanie i wrósł już głęboko w świadomość ludzi. Nawet niektóre powiedzenia odnoszą się do tej rośliny. Jednocześnie jest ona także hodowana...
Czarny ryż
Ryż i zboża powinny zajmować sporo miejsca w prawidłowej piramidzie żywienia. Niestety współcześnie ryż przechodzi zaawansowany proces produkcji w wyniku czego trafia na stoły...
Acerola
Acerola to roślina podobna do wiśni, która wyróżnia się swoją zawartością naturalnie występującej witaminy C. Jest zatem bardzo ceniona w sezonie zachorowań na przeziębienie...
Natto – fermentowany superfood
Wschodnia kuchnia słynie z tego, iż jest zdrowa i ma właściwości lecznicze. Do tego wszystkiego natto jest daniem fermentowanym co zwiększa jego zalety spożywcze.
Natto...
Pyłek pszczeli
Pszczoły to pracowite i bardzo pożyteczne dla człowieka owady. Czerpie on od nich całe bogactwo wyśmienitych naturalnych produktów ich pracy, jednak nie wszystkie są...
Dziki łosoś
Zjadanie łososia jest zalecane jako powszechnie zdrowe. Bywa jednak, że jest to pułapka, ponieważ ważne jest również pochodzenie ryb, które trafiają na stół.
Łosoś norweski,...
Twardnik japoński
Grzyby nie mają zbyt dobrej opinii wśród dietetyków, ponieważ są one ciężkostrawne. Ale niektóre gatunki grzybów są bardzo zdrowe a nawet działają antynowotworowo.
Właściwości twardnika...
Jeżyny są super food!
Jeżyny są często spotykane, ale ostatnimi latami coraz rzadziej zauważane. Być może dlatego, że do prawidłowego rozwoju potrzebują odpowiedniego środowiska, o co coraz trudniej.
Właściwości...
Mleko klaczy
Mleko klaczy jako superfood? Na temat zwykłego mleka powstało już wiele opinii, dlatego stale szukamy alternatywy. Nadarza się okazja aby spróbować mleko od klaczy...
Fermentowane jedzenie
Fermentowane jedzenie to coś, czego często brakuje w diecie. Są jednocześnie niezbędne dla zdrowia i dobrego funkcjonowania.
Dlaczego fermentowane jedzenie jest zdrowe?
Fermentowane jedzenie to takie,...
Surowa czekolada
Czekoladę zna każdy i większość osób może podrapać się w głowę – słodycze superfoods? Nie chodzi jednak o tradycyjną czekoladę kupowaną w sklepie lecz...
Teff czyli miłka abisyńska
Teff to mało znana odmiana zboża, znana w Polsce bardziej pod nazwą miłka abisyńska. Jest jednym z niewielu zbóż pozbawionych glutenu, dlatego zdobywa popularność...
Kurkuma – właściwości – zastosowanie – działanie – przeciwwskazania!
Chociaż nazwa kurkuma nie wszystkim cokolwiek mówi, jedno spojrzenie na kłącze i powąchanie tej rośliny przywodzi skojarzenia z imbirem oraz curry. To dlatego, że...
Brokuły [ZOBACZ] jakie to proste…
Brokuły to smaczne superfood dostępne w każdym supermarkecie. Wiele osób również hoduje je samodzielnie na przykład w przydomowej szklarni. Prezentują wiele ciekawych właściwości.
Właściwości brokuła
Brokuł...